Klasszikus

Arany- és platinaeső hullt a Bartók Új Sorozatra

A BÚS első albuma immár platina-, három másik pedig aranylemez lett. Kocsis Zoltán ünnepi beszédét a Fidelio.hu kamerája is rögzítette.

A Bartók Új Sorozat az utóbbi évek kiemelkedő hazai és nemzetközi sikere nemcsak művészi, hanem piaci értelemben is. A fából faragott királyfi és a Kossuth szimfóniai költemény már korábban elérte az 1500-as, aranylemezként értékelt eladott példányszámot, amit most megduplázva platinalemezzé vált. Ahogy Hollós Máté, a Hungaroton Records ügyvezető igazgatója fogalmazta az illegális másolások és az internet korában most ugyanolyan nehéz elérni ezeket a számokat, mint régebben, a magasabb értékekhez kötött eladási statisztikákat. A sorozat legfrisebb sikerét a legutóbb megjelent korong hozta, ami a BBC Music Magazine szeptemberi számában A hónap lemeze lett.

A három aranylemez a Rapszódia, a Scherzo (egykori Philips-Hungaroton) és az op. poszt. Hegedűverseny felvételéért; a 2. szvitet, a Román táncot, a Román népi táncokat és a Tánc-szvitet tartalmazó lemezért; és a 27 egynemű kart rögzítő SACD-ért járt. A díjakat Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója és Szabó Dénes, a Cantemus Gyerekkórus és a Pro Musica Leánykar alapító-vezetője vette át Hollós Mátétól a Nemzeti Filharmonikusok próbatermében szeptember 22-én. Az ünnepélyes átadás előtt Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok Sergej Krylov szólójával Bartók Hegedűversenyét próbálták szombati hangversenyükre (Kocsis és Krylov másnap Beethoven-szonátaestet adnak).

http://www.filharmonikusok.hu/

http://www.hungaroton.hu/

www.bartokujsorozat.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.