Klasszikus

Arany oroszlán Wolfgang Rihmnek

2010.09.03. 07:56
Ajánlom
A Velencei Biennálé díját a karlsruhei származású zeneszerző kapta.

Az indoklás szerint Rihm szerzeményeinek lényege a hangzásban gyökerezik és az elmúlt negyven év zenei ideológiáitól függetlenek maradtak. A komponistának a kitüntetést a Velencei Biennálé keretében 54. alkalommal megrendezendő Kortárs Zenei Fesztiválon adják át.

Wolfgang Rihm szülővárosának zeneművészeti főiskoláján Karlheinz Stockhausen növendéke volt. Nagy hatással volt rá mesterén kívül Morton Feldman és Anton Webern, később Luigi Nono zenei világa. Rihm sokoldalúságát mutatja, hogy operákat, nagyzenekari és kamaraműveket, valamint vokális kompozíciókat egyaránt ír. A 2010-es Salzburgi Ünnepi Játékokon mutatták be Dionysos című darabját, és munkásságát állította középpontba a fesztivál Kontinente (Kontinensek) hangversenysorozata.

A Velencei Biennálé Arany Oroszlánját többet között Kurtág György, Helmut Lachenmann, Giacomo Manzoni és Friedrich Cerha kapták. Wolfgang Rihm műveit először 1981-ben játszották Velencében, 1995-ben pedig itt mutatták be első alkalommal az In-Schrift című darabját.

Wolfgang Rihm: Hat walzer - II. 

 

 

Wolfgang Rihm No. 2-es hegedűversenyének I. tételének részletét Anne-Sophie Mutter játssza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.