Klasszikus

Arany oroszlán Wolfgang Rihmnek

2010.09.03. 07:56
Ajánlom
A Velencei Biennálé díját a karlsruhei származású zeneszerző kapta.

Az indoklás szerint Rihm szerzeményeinek lényege a hangzásban gyökerezik és az elmúlt negyven év zenei ideológiáitól függetlenek maradtak. A komponistának a kitüntetést a Velencei Biennálé keretében 54. alkalommal megrendezendő Kortárs Zenei Fesztiválon adják át.

Wolfgang Rihm szülővárosának zeneművészeti főiskoláján Karlheinz Stockhausen növendéke volt. Nagy hatással volt rá mesterén kívül Morton Feldman és Anton Webern, később Luigi Nono zenei világa. Rihm sokoldalúságát mutatja, hogy operákat, nagyzenekari és kamaraműveket, valamint vokális kompozíciókat egyaránt ír. A 2010-es Salzburgi Ünnepi Játékokon mutatták be Dionysos című darabját, és munkásságát állította középpontba a fesztivál Kontinente (Kontinensek) hangversenysorozata.

A Velencei Biennálé Arany Oroszlánját többet között Kurtág György, Helmut Lachenmann, Giacomo Manzoni és Friedrich Cerha kapták. Wolfgang Rihm műveit először 1981-ben játszották Velencében, 1995-ben pedig itt mutatták be első alkalommal az In-Schrift című darabját.

Wolfgang Rihm: Hat walzer - II. 

 

 

Wolfgang Rihm No. 2-es hegedűversenyének I. tételének részletét Anne-Sophie Mutter játssza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.