Klasszikus

Aranylemez lett a BÚS első albuma

2008.03.28. 00:00
Ajánlom
2006-ban, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján, a Hungaroton gondozásában, Kocsis Zoltán művészeti vezetésével indult útjára a teljes alkotói pályát bemutató Bartók Új Sorozat (BÚS). Az első lemezt nemcsak a versenyek zsűrije és a kritikusok értékelik nagyra: a közönség tetszését is elnyerte, hiszen eddig több mint 2500 példányt adtak el belőle, vagyis Aranylemez lett.

Az első lemez – amely a Kossuth szimfóniai költemény és A fából faragott királyfi felvételét tartalmazza a Kocsis vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában – elnyerte a Pizzicato magazin Supersonic-díját, a Diapason tavaly októberi számának Arany Hangvilla-díját (Diapason d'or) és idén januárban, Cannes-ban a legjobb szimfonikus zenekari felvételnek járó MIDEM Classical Award-ot.

Kocsis Zoltán, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén elvállalta valamennyi zenekaros mű vezénylését, továbbá minden kamaramű, dal, és népdalfeldolgozás zongoraszólamának eljátszását, így nyilatkozott, amikor tegnap átvette Hollós Mátétól, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatójától az elismerést: "Nagyon fontosak ezek a díjak, mert egy CD-n keresztül ráfókuszálnak a dolgok egészére. Úgy érzem, hogy a régi összkiadás – amelynek elkészítésében magam is részt vettem – nem vált be, nem testesíti meg azt a Bartók-képet, ami bennem él. Kötelességemnek érzem, hogy tökéletesen megőrizzem Bartók idiómáit, játékának zenei jellegzetességeit. A 24. órában vagyunk: egyre kevesebben foglalkoznak Bartókkal, egyre kevesebben vannak már, akik élőben hallották őt. Nehéz a feladat, sok munka áll még előttünk, de ha készen leszünk, nem lesz okunk szégyenkezni."

Harsányi László, az NKA elnöke szerint egy olyan életmű feldolgozása van folyamatban, amit nem lehet kétségbe vonni, és amit különleges művészi kvalitások fognak tolmácsolni a közönségnek. Kijelentette, hogy nem kívánnak kivonulni ennek a sorozatnak a támogatásából, mert ez olyan alkotás lesz, amire az egész ország büszke lehet.

Hollós Máté szerint a sorozat elkészítése páratlan léptékű zenetörténeti vállakozás, aminek ötödik, legfrissebb darabja kedden jelent meg. A korongon a 44 hegedű duó, a Gyergyóból – Három csíkmegyei népdal és a Gyermekeknek 1-2. kötetéből a Magyar népdalok szerepelnek Szigeti és Országh átiratában is.

Ezzel kapcsolatban Kocsis Zoltán kiemelte: "A lemezfelvételek mögött egy zenetudósokból álló grémium áll, ezért nagyon sok újdonság szerepel ezeken az albumokon. A 31 CD-ből álló sorozat mellett párhuzamosan egy 48 kötetre tervezett kottaösszkiadás is készül. A teljes lemezsorozatot várhatóan 2015-ben vehetik kézbe az érdeklődők."

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója hangsúlyozta, hogy Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja lemondott a sorozat jogdíjainak egy részéről a UNICEF javára. A jogutód hozzátette, hogy kezdeményezéséhez a zeneműkiadók is csatlakoztak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.