Klasszikus

Aranylemez lett a BÚS első albuma

2008.03.28. 00:00
Ajánlom
2006-ban, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján, a Hungaroton gondozásában, Kocsis Zoltán művészeti vezetésével indult útjára a teljes alkotói pályát bemutató Bartók Új Sorozat (BÚS). Az első lemezt nemcsak a versenyek zsűrije és a kritikusok értékelik nagyra: a közönség tetszését is elnyerte, hiszen eddig több mint 2500 példányt adtak el belőle, vagyis Aranylemez lett.

Az első lemez – amely a Kossuth szimfóniai költemény és A fából faragott királyfi felvételét tartalmazza a Kocsis vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában – elnyerte a Pizzicato magazin Supersonic-díját, a Diapason tavaly októberi számának Arany Hangvilla-díját (Diapason d'or) és idén januárban, Cannes-ban a legjobb szimfonikus zenekari felvételnek járó MIDEM Classical Award-ot.

Kocsis Zoltán, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén elvállalta valamennyi zenekaros mű vezénylését, továbbá minden kamaramű, dal, és népdalfeldolgozás zongoraszólamának eljátszását, így nyilatkozott, amikor tegnap átvette Hollós Mátétól, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatójától az elismerést: "Nagyon fontosak ezek a díjak, mert egy CD-n keresztül ráfókuszálnak a dolgok egészére. Úgy érzem, hogy a régi összkiadás – amelynek elkészítésében magam is részt vettem – nem vált be, nem testesíti meg azt a Bartók-képet, ami bennem él. Kötelességemnek érzem, hogy tökéletesen megőrizzem Bartók idiómáit, játékának zenei jellegzetességeit. A 24. órában vagyunk: egyre kevesebben foglalkoznak Bartókkal, egyre kevesebben vannak már, akik élőben hallották őt. Nehéz a feladat, sok munka áll még előttünk, de ha készen leszünk, nem lesz okunk szégyenkezni."

Harsányi László, az NKA elnöke szerint egy olyan életmű feldolgozása van folyamatban, amit nem lehet kétségbe vonni, és amit különleges művészi kvalitások fognak tolmácsolni a közönségnek. Kijelentette, hogy nem kívánnak kivonulni ennek a sorozatnak a támogatásából, mert ez olyan alkotás lesz, amire az egész ország büszke lehet.

Hollós Máté szerint a sorozat elkészítése páratlan léptékű zenetörténeti vállakozás, aminek ötödik, legfrissebb darabja kedden jelent meg. A korongon a 44 hegedű duó, a Gyergyóból – Három csíkmegyei népdal és a Gyermekeknek 1-2. kötetéből a Magyar népdalok szerepelnek Szigeti és Országh átiratában is.

Ezzel kapcsolatban Kocsis Zoltán kiemelte: "A lemezfelvételek mögött egy zenetudósokból álló grémium áll, ezért nagyon sok újdonság szerepel ezeken az albumokon. A 31 CD-ből álló sorozat mellett párhuzamosan egy 48 kötetre tervezett kottaösszkiadás is készül. A teljes lemezsorozatot várhatóan 2015-ben vehetik kézbe az érdeklődők."

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója hangsúlyozta, hogy Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja lemondott a sorozat jogdíjainak egy részéről a UNICEF javára. A jogutód hozzátette, hogy kezdeményezéséhez a zeneműkiadók is csatlakoztak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.