Klasszikus

Aranylemez lett a BÚS első albuma

2008.03.28. 00:00
Ajánlom
2006-ban, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján, a Hungaroton gondozásában, Kocsis Zoltán művészeti vezetésével indult útjára a teljes alkotói pályát bemutató Bartók Új Sorozat (BÚS). Az első lemezt nemcsak a versenyek zsűrije és a kritikusok értékelik nagyra: a közönség tetszését is elnyerte, hiszen eddig több mint 2500 példányt adtak el belőle, vagyis Aranylemez lett.

Az első lemez – amely a Kossuth szimfóniai költemény és A fából faragott királyfi felvételét tartalmazza a Kocsis vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában – elnyerte a Pizzicato magazin Supersonic-díját, a Diapason tavaly októberi számának Arany Hangvilla-díját (Diapason d'or) és idén januárban, Cannes-ban a legjobb szimfonikus zenekari felvételnek járó MIDEM Classical Award-ot.

Kocsis Zoltán, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén elvállalta valamennyi zenekaros mű vezénylését, továbbá minden kamaramű, dal, és népdalfeldolgozás zongoraszólamának eljátszását, így nyilatkozott, amikor tegnap átvette Hollós Mátétól, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatójától az elismerést: "Nagyon fontosak ezek a díjak, mert egy CD-n keresztül ráfókuszálnak a dolgok egészére. Úgy érzem, hogy a régi összkiadás – amelynek elkészítésében magam is részt vettem – nem vált be, nem testesíti meg azt a Bartók-képet, ami bennem él. Kötelességemnek érzem, hogy tökéletesen megőrizzem Bartók idiómáit, játékának zenei jellegzetességeit. A 24. órában vagyunk: egyre kevesebben foglalkoznak Bartókkal, egyre kevesebben vannak már, akik élőben hallották őt. Nehéz a feladat, sok munka áll még előttünk, de ha készen leszünk, nem lesz okunk szégyenkezni."

Harsányi László, az NKA elnöke szerint egy olyan életmű feldolgozása van folyamatban, amit nem lehet kétségbe vonni, és amit különleges művészi kvalitások fognak tolmácsolni a közönségnek. Kijelentette, hogy nem kívánnak kivonulni ennek a sorozatnak a támogatásából, mert ez olyan alkotás lesz, amire az egész ország büszke lehet.

Hollós Máté szerint a sorozat elkészítése páratlan léptékű zenetörténeti vállakozás, aminek ötödik, legfrissebb darabja kedden jelent meg. A korongon a 44 hegedű duó, a Gyergyóból – Három csíkmegyei népdal és a Gyermekeknek 1-2. kötetéből a Magyar népdalok szerepelnek Szigeti és Országh átiratában is.

Ezzel kapcsolatban Kocsis Zoltán kiemelte: "A lemezfelvételek mögött egy zenetudósokból álló grémium áll, ezért nagyon sok újdonság szerepel ezeken az albumokon. A 31 CD-ből álló sorozat mellett párhuzamosan egy 48 kötetre tervezett kottaösszkiadás is készül. A teljes lemezsorozatot várhatóan 2015-ben vehetik kézbe az érdeklődők."

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója hangsúlyozta, hogy Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja lemondott a sorozat jogdíjainak egy részéről a UNICEF javára. A jogutód hozzátette, hogy kezdeményezéséhez a zeneműkiadók is csatlakoztak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Klasszikus

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.