Klasszikus

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

Fidelio Klasszik
2019.06.14. 16:30
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.

 

melath_andrea0-160543.jpg

Meláth Andrea

Hamarosan ismét itt a Bartók Plusz Operafesztivál, amely az operavilág legérdekesebb, legkedveltebb vagy éppen legformabontóbb darabjaival várja közönségét Miskolcra. Az egyik leginkább várt bemutató Eötvös Péter Aranysárkány című operája, amelyet az Israel Contemporary Players játszik majd Nagy Zsolt vezényletével június 16-án a Miskolci Nemzeti Színházban. A  mű Roland Schimmelpfennig kortárs drámaíró és dramaturg színdarabjából készült, akinek a drámái a legtöbbet játszott darabok közé tartoznak ma Németországban. Az Aranysárkány, amelyet a Katona József Színház 2010- ben Gothár Péter rendezésében már bemutatott színpadon, témáját tekintve a mai Európa aktuális problémáival foglalkozik, egyfajta szocioopera. A címszerepekben hallhatjuk Meláth Andreát és Mikecz Kornélt, a rendező Bruno Berger Gorski. Eötvös Péter Kossuth-díjas zenepedagógus és karmester, az egyik legismertebb magyar kortárs zeneszerző 1991-ben létrehozta a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványt, 2004-ben pedig az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt. Alapítványai a fiatal zeneszerzőket és karmestereket segítik, ösztöndíjat, továbbképző kurzusokon való részvételt biztosítva számukra. Az Aranysárkány című új opera kapcsán Meláth Andreát kérdezzük arról, mi a története az operának vagy hány szereplőt jelenítenek meg a művészek?

12445-161417.jpg

Kobuci kert (Fotó/Forrás: Kobuci Kert)

Tizenegy nagyszerű zenekar, félszáz világzenész muzsikus, egy lemezbemutató, egy születésnap, egy jótékonysági est, egy tematikus fotóalbum bemutatója, kerekasztal-beszélgetés, táncház és egy egész héten át tartó világzenei maraton – röviden erről szól majd június 16. és 21. között a Kobuci Kertben a II. Óbudai Világzenei Hét. A Világzenei Héten belül külön ünnepnap lesz június 19-e, ami a Kobuci óbudai megnyitásának pontosan a 10. évfordulója. A Kobuci Kert 2005-ben indult Kapolcson, és 2009-ben költözött a Zichy-kastély udvarába. A kínálat alapját a kezdetektől a nép- és világzene jelenti, ehhez kapcsolódott később a blues és az underground. A születésnapot a Kert jótékonysági esttel ünnepli, melynek teljes jegybevételét az óbudai Szent Margit Kórház javára, a Krónikus Belgyógyászati Osztály felújítására ajánlják fel.

Két olyan zenekar lép színpadra, akiknek sorsa része a hely történetének. Szalonna és Bandája a Kárpát-medence autentikus népzenéjével, míg Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák az archaikus és modern műfajok ötvözésével hívja táncra és ünneplésre a közönséget. A nap kiemelt eseménye a kert történetéről készült fotóalbum bemutatója is. Belicza László Gábor fotográfus klasszikus analóg technikával készült portrésorozata a Kobuci mikrotársadalmát – muzsikusokat, stábtagokat – mutatja be. Az album példányainak eladásából származó összeget szintén a Szent Margit Kórház javára ajánlják fel. Az évforduló kapcsán Kaszap Gáborral, a Kobuci ügyvezetőjével, egyik alapítójával beszélgetünk.

Tóth Viktor

Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Csendes Krisztina)

Tóth Viktor LAMU című lemeze márciusban jelent meg, és már megjelenésekor remek szakmai- és közönségkritikákat kapott. A lemezt a belga elNegocito kiadó jegyzi. A szaxofonos három kirobbanóan sikeres koncertfelvételéből állította össze az anyagot, amelyet az elmúlt években a Mahasimadavi Players elnevezésű nemzetközi sztárgárdával vett fel. Olyan nagyságok játszanak a lemezen többek között, mint az amerikai Hamid Drake dobos, Bart Maris vagy a a német afro rapper SimpleOn. A többszörösen az év jazz zenésze és jazz zeneszerzője díjjal kitüntetett szaxofonossal az új lemezről, koncertekről és arról beszélgetünk, hogy milyen a viszonya a ma emberének a zenéhez.

Michael Frayn Vadméz című vígjátékának adaptációja június 24-én debütál a Belvárosi Színházban Ötvös András, László Lili, Mészáros Máté és Ullmann Mónika főszereplésével, Znamenák István rendezésében. Az előadás főszereplője egy idő után a nőkben látja a „kapaszkodót”, a kiutat, de ők is csak vészkijáratok lesznek végül számára, és sajnos mindig ugyanoda, önmagába, az élet szörnyű értelmetlenségének zsákutcájába jut vissza. A sok komikum alatt ott húzódik vastag rétegben a kétségbeesés és a bosszú. Nevezhetjük ezt életközepi válságnak vagy kapuzárási pániknak is, de közben persze az előadás egy vérbő komédia, ahol minden lehetőség adott, hogy könnyesre kacagja magát a néző. A kérdés azonban ugyanaz marad: mi értelme az életnek, mi végre élünk? Az előadásban játszik még Radnay Csilla, Nagy Dániel Viktor, Grisnik Petra, Pataki Ferenc, Fodor Tamás, Ficzere Béla, Fellinger Domonkos és Takács Zalán.

Olvasoproba_VADMEZ_Foto_PenzesKristof-155831.jpg

Vadméz olvasópróba (Fotó/Forrás: Pénzes Kristóf)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. június 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.
Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.