Klasszikus

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

Fidelio Klasszik
2019.06.14. 16:30
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.

 

melath_andrea0-160543.jpg

Meláth Andrea

Hamarosan ismét itt a Bartók Plusz Operafesztivál, amely az operavilág legérdekesebb, legkedveltebb vagy éppen legformabontóbb darabjaival várja közönségét Miskolcra. Az egyik leginkább várt bemutató Eötvös Péter Aranysárkány című operája, amelyet az Israel Contemporary Players játszik majd Nagy Zsolt vezényletével június 16-án a Miskolci Nemzeti Színházban. A  mű Roland Schimmelpfennig kortárs drámaíró és dramaturg színdarabjából készült, akinek a drámái a legtöbbet játszott darabok közé tartoznak ma Németországban. Az Aranysárkány, amelyet a Katona József Színház 2010- ben Gothár Péter rendezésében már bemutatott színpadon, témáját tekintve a mai Európa aktuális problémáival foglalkozik, egyfajta szocioopera. A címszerepekben hallhatjuk Meláth Andreát és Mikecz Kornélt, a rendező Bruno Berger Gorski. Eötvös Péter Kossuth-díjas zenepedagógus és karmester, az egyik legismertebb magyar kortárs zeneszerző 1991-ben létrehozta a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványt, 2004-ben pedig az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt. Alapítványai a fiatal zeneszerzőket és karmestereket segítik, ösztöndíjat, továbbképző kurzusokon való részvételt biztosítva számukra. Az Aranysárkány című új opera kapcsán Meláth Andreát kérdezzük arról, mi a története az operának vagy hány szereplőt jelenítenek meg a művészek?

12445-161417.jpg

Kobuci kert (Fotó/Forrás: Kobuci Kert)

Tizenegy nagyszerű zenekar, félszáz világzenész muzsikus, egy lemezbemutató, egy születésnap, egy jótékonysági est, egy tematikus fotóalbum bemutatója, kerekasztal-beszélgetés, táncház és egy egész héten át tartó világzenei maraton – röviden erről szól majd június 16. és 21. között a Kobuci Kertben a II. Óbudai Világzenei Hét. A Világzenei Héten belül külön ünnepnap lesz június 19-e, ami a Kobuci óbudai megnyitásának pontosan a 10. évfordulója. A Kobuci Kert 2005-ben indult Kapolcson, és 2009-ben költözött a Zichy-kastély udvarába. A kínálat alapját a kezdetektől a nép- és világzene jelenti, ehhez kapcsolódott később a blues és az underground. A születésnapot a Kert jótékonysági esttel ünnepli, melynek teljes jegybevételét az óbudai Szent Margit Kórház javára, a Krónikus Belgyógyászati Osztály felújítására ajánlják fel.

Két olyan zenekar lép színpadra, akiknek sorsa része a hely történetének. Szalonna és Bandája a Kárpát-medence autentikus népzenéjével, míg Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák az archaikus és modern műfajok ötvözésével hívja táncra és ünneplésre a közönséget. A nap kiemelt eseménye a kert történetéről készült fotóalbum bemutatója is. Belicza László Gábor fotográfus klasszikus analóg technikával készült portrésorozata a Kobuci mikrotársadalmát – muzsikusokat, stábtagokat – mutatja be. Az album példányainak eladásából származó összeget szintén a Szent Margit Kórház javára ajánlják fel. Az évforduló kapcsán Kaszap Gáborral, a Kobuci ügyvezetőjével, egyik alapítójával beszélgetünk.

Tóth Viktor

Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Csendes Krisztina)

Tóth Viktor LAMU című lemeze márciusban jelent meg, és már megjelenésekor remek szakmai- és közönségkritikákat kapott. A lemezt a belga elNegocito kiadó jegyzi. A szaxofonos három kirobbanóan sikeres koncertfelvételéből állította össze az anyagot, amelyet az elmúlt években a Mahasimadavi Players elnevezésű nemzetközi sztárgárdával vett fel. Olyan nagyságok játszanak a lemezen többek között, mint az amerikai Hamid Drake dobos, Bart Maris vagy a a német afro rapper SimpleOn. A többszörösen az év jazz zenésze és jazz zeneszerzője díjjal kitüntetett szaxofonossal az új lemezről, koncertekről és arról beszélgetünk, hogy milyen a viszonya a ma emberének a zenéhez.

Michael Frayn Vadméz című vígjátékának adaptációja június 24-én debütál a Belvárosi Színházban Ötvös András, László Lili, Mészáros Máté és Ullmann Mónika főszereplésével, Znamenák István rendezésében. Az előadás főszereplője egy idő után a nőkben látja a „kapaszkodót”, a kiutat, de ők is csak vészkijáratok lesznek végül számára, és sajnos mindig ugyanoda, önmagába, az élet szörnyű értelmetlenségének zsákutcájába jut vissza. A sok komikum alatt ott húzódik vastag rétegben a kétségbeesés és a bosszú. Nevezhetjük ezt életközepi válságnak vagy kapuzárási pániknak is, de közben persze az előadás egy vérbő komédia, ahol minden lehetőség adott, hogy könnyesre kacagja magát a néző. A kérdés azonban ugyanaz marad: mi értelme az életnek, mi végre élünk? Az előadásban játszik még Radnay Csilla, Nagy Dániel Viktor, Grisnik Petra, Pataki Ferenc, Fodor Tamás, Ficzere Béla, Fellinger Domonkos és Takács Zalán.

Olvasoproba_VADMEZ_Foto_PenzesKristof-155831.jpg

Vadméz olvasópróba (Fotó/Forrás: Pénzes Kristóf)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. június 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sebastian Bohrennel lép fel az Anima Musicae Kamarazenekar

Egy újabb világklasszis hegedűművészt, Sebastian Bohrent hozza el az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémia Nagytermébe március 2-án.
Klasszikus ajánló

Az ukrajnai áldozatokra emlékezik a Szent Efrém Férfikar

Az ukrajnai háború kitörésének egyéves évfordulóján, február 23-án 19:30-kor az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar.
Klasszikus ajánló

Házikoncerttel ünnepli Klukon Edit születésnapját az Altalena

Az Altalena Zenei Közösség február 22-én, Telkiben rendezi meg a kiváló zongoraművész köszöntését, melyre egy meghitt, szűk körű koncert keretében kerül sor.
Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.