Klasszikus

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

Fidelio Klasszik
2019.06.14. 16:30
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.

 

melath_andrea0-160543.jpg

Meláth Andrea

Hamarosan ismét itt a Bartók Plusz Operafesztivál, amely az operavilág legérdekesebb, legkedveltebb vagy éppen legformabontóbb darabjaival várja közönségét Miskolcra. Az egyik leginkább várt bemutató Eötvös Péter Aranysárkány című operája, amelyet az Israel Contemporary Players játszik majd Nagy Zsolt vezényletével június 16-án a Miskolci Nemzeti Színházban. A  mű Roland Schimmelpfennig kortárs drámaíró és dramaturg színdarabjából készült, akinek a drámái a legtöbbet játszott darabok közé tartoznak ma Németországban. Az Aranysárkány, amelyet a Katona József Színház 2010- ben Gothár Péter rendezésében már bemutatott színpadon, témáját tekintve a mai Európa aktuális problémáival foglalkozik, egyfajta szocioopera. A címszerepekben hallhatjuk Meláth Andreát és Mikecz Kornélt, a rendező Bruno Berger Gorski. Eötvös Péter Kossuth-díjas zenepedagógus és karmester, az egyik legismertebb magyar kortárs zeneszerző 1991-ben létrehozta a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványt, 2004-ben pedig az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt. Alapítványai a fiatal zeneszerzőket és karmestereket segítik, ösztöndíjat, továbbképző kurzusokon való részvételt biztosítva számukra. Az Aranysárkány című új opera kapcsán Meláth Andreát kérdezzük arról, mi a története az operának vagy hány szereplőt jelenítenek meg a művészek?

12445-161417.jpg

Kobuci kert (Fotó/Forrás: Kobuci Kert)

Tizenegy nagyszerű zenekar, félszáz világzenész muzsikus, egy lemezbemutató, egy születésnap, egy jótékonysági est, egy tematikus fotóalbum bemutatója, kerekasztal-beszélgetés, táncház és egy egész héten át tartó világzenei maraton – röviden erről szól majd június 16. és 21. között a Kobuci Kertben a II. Óbudai Világzenei Hét. A Világzenei Héten belül külön ünnepnap lesz június 19-e, ami a Kobuci óbudai megnyitásának pontosan a 10. évfordulója. A Kobuci Kert 2005-ben indult Kapolcson, és 2009-ben költözött a Zichy-kastély udvarába. A kínálat alapját a kezdetektől a nép- és világzene jelenti, ehhez kapcsolódott később a blues és az underground. A születésnapot a Kert jótékonysági esttel ünnepli, melynek teljes jegybevételét az óbudai Szent Margit Kórház javára, a Krónikus Belgyógyászati Osztály felújítására ajánlják fel.

Két olyan zenekar lép színpadra, akiknek sorsa része a hely történetének. Szalonna és Bandája a Kárpát-medence autentikus népzenéjével, míg Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák az archaikus és modern műfajok ötvözésével hívja táncra és ünneplésre a közönséget. A nap kiemelt eseménye a kert történetéről készült fotóalbum bemutatója is. Belicza László Gábor fotográfus klasszikus analóg technikával készült portrésorozata a Kobuci mikrotársadalmát – muzsikusokat, stábtagokat – mutatja be. Az album példányainak eladásából származó összeget szintén a Szent Margit Kórház javára ajánlják fel. Az évforduló kapcsán Kaszap Gáborral, a Kobuci ügyvezetőjével, egyik alapítójával beszélgetünk.

Tóth Viktor

Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Csendes Krisztina)

Tóth Viktor LAMU című lemeze márciusban jelent meg, és már megjelenésekor remek szakmai- és közönségkritikákat kapott. A lemezt a belga elNegocito kiadó jegyzi. A szaxofonos három kirobbanóan sikeres koncertfelvételéből állította össze az anyagot, amelyet az elmúlt években a Mahasimadavi Players elnevezésű nemzetközi sztárgárdával vett fel. Olyan nagyságok játszanak a lemezen többek között, mint az amerikai Hamid Drake dobos, Bart Maris vagy a a német afro rapper SimpleOn. A többszörösen az év jazz zenésze és jazz zeneszerzője díjjal kitüntetett szaxofonossal az új lemezről, koncertekről és arról beszélgetünk, hogy milyen a viszonya a ma emberének a zenéhez.

Michael Frayn Vadméz című vígjátékának adaptációja június 24-én debütál a Belvárosi Színházban Ötvös András, László Lili, Mészáros Máté és Ullmann Mónika főszereplésével, Znamenák István rendezésében. Az előadás főszereplője egy idő után a nőkben látja a „kapaszkodót”, a kiutat, de ők is csak vészkijáratok lesznek végül számára, és sajnos mindig ugyanoda, önmagába, az élet szörnyű értelmetlenségének zsákutcájába jut vissza. A sok komikum alatt ott húzódik vastag rétegben a kétségbeesés és a bosszú. Nevezhetjük ezt életközepi válságnak vagy kapuzárási pániknak is, de közben persze az előadás egy vérbő komédia, ahol minden lehetőség adott, hogy könnyesre kacagja magát a néző. A kérdés azonban ugyanaz marad: mi értelme az életnek, mi végre élünk? Az előadásban játszik még Radnay Csilla, Nagy Dániel Viktor, Grisnik Petra, Pataki Ferenc, Fodor Tamás, Ficzere Béla, Fellinger Domonkos és Takács Zalán.

Olvasoproba_VADMEZ_Foto_PenzesKristof-155831.jpg

Vadméz olvasópróba (Fotó/Forrás: Pénzes Kristóf)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. június 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.
Klasszikus

Ők azok az „amatőr karmesterek”, akik vezényelhetik a Fesztiválzenekart

Először hirdettek amatőröknek karmesterpályázatot, melynek eredményeként egy jogász, egy aneszteziológus, egy korrepetitor és egy csellóművész vezényelheti a Budapesti Fesztiválzenekart.
Vizuál

10 film, amit novemberben látni kell

Méghozzá moziban, nagyvásznon, amíg csak lehet! Szubjektív összeállításunkban a hazai mozipremierek novemberi kínálatából válogattunk Juliette Binoche új filmjétől kezdve Mika Kaurismäkin át Scorseséig, sőt egészen Woody Allenig.
Vizuál

„Ne azon botránkozzunk meg, hogy meztelen gyerektesteket mutogatok, hanem a valóságon!”

A karizmatikus hatvanas zenetanár és az újonnan érkezett tinédzserlány közötti furcsa viszonyt igyekszik kibogozni a zenekar tehetséges szólistája, Dávid. Nagy Zoltán bemutatkozó filmjében főhős és néző egyaránt a rejtett jelek és a sorok közt rejlő lényeg felkutatására van ítélve.
Vizuál

Vasárnap megdőlhet a magyar árverési rekord

Mérföldkő és korszakváltás a magyar műtárgypiacon. Száznál is több 1945 és 2000 között készült műalkotás látható a Virág Judit Galéria tematikus aukciós kiállításán, melynek anyagából vasárnap rendeznek árverést a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

A Mozart, aki nem a Wolfgang Amadeus

Háromszáz éve született Leopold Mozart, korának egyik legjobb hegedűtanára, akire csodagyerek és csodafelnőtt fia révén emlékezünk.
Klasszikus hír

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.
Klasszikus hír

Ők azok az „amatőr karmesterek”, akik vezényelhetik a Fesztiválzenekart

Először hirdettek amatőröknek karmesterpályázatot, melynek eredményeként egy jogász, egy aneszteziológus, egy korrepetitor és egy csellóművész vezényelheti a Budapesti Fesztiválzenekart.
Klasszikus hír

Centenáriumát ünnepli a Salzburgi Ünnepi Játékok

Anna Nyetrebko Toscát énekelt, a fiatal női karmester, Mirga Grazinyte-Tyla rekviemet vezényel. Így készült a századik évre a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus magazin

Így érdemes zenét hallgatni Steve Reich szerint

A neves minimalista zeneszerző szerint olyan zenét érdemes írni, amely a székhez szegez, és a hallgatót semmi más nem érdekli, csak ami megszólal.