Klasszikus

Archie Shepp ismét Budapesten

2003.03.07. 00:00
Ajánlom
Már a logó is szellemes. A kék-fehér-piros téglalapba könnyeden tekergőző betűkkel azt írták: FranciArt. A „Franci” és az „rt” között Eiffel-torony formázza az A betűt. A „Francia kulturális évad 2003” emblémája is jelzi: a francia művészek magyarországi bemutatkozásai fajsúlyosságuk ellenére sem tekintendők afféle gőgös és csak a kiválasztottaknak szóló üzeneteknek.

Egyszerűbben: bátran látogassuk a FranciArt eseményeit; ma és holnap este például a Fonó Budai Zeneházat érdemes felkeresni, ahol kétnapos francia–magyar dzsessztalálkozót rendeznek.

Hogy a legfontosabbal kezdjük, mások mellett fellép a Floridában született, mostanság főként Párizsban élő és dolgozó Archie Shepp, a világ egyik legtekintélyesebb dzsessz-szaxofonosa. Ő az utóbbi években többször is játszott nálunk, ám, hogy a dolog még érdekesebb legyen: ezúttal Dresch Mihály együttesével muzsikál. A magyar BMC kiadó gondozásában pontosan egy éve jelent meg a két művész közös lemeze, melyet akkoriban némi fenntartással fogadott a kritika. Mondván: csupán kivételes pillanatokban ért össze a felvételeken Dresch népzenei gyökerű (ekképpen tehát kissé kötöttebb) és Shepp, a feketék blueszenéjének gyökereiből kinőtt (így tehát bátrabban kalandozó) szaxofonjátéka. A lemez megjelenése óta több közös koncertet is adtak, így a Fonóban már minden bizonnyal a két muzsikus egymáshoz csiszolódott zenei anyagát hallhatjuk majd.

Kétségtelenül Archie Shepp és Dresch Mihály fellépése tűnik a találkozó legjelentősebb eseményének, azért emellett jó néhány különlegességet hallhatnak még az érdeklődők. Ma este nyolc órakor elsőként a Godard Trio lép színpadra. A zenekarvezető Michel Godard, aki tubán és egy serpent nevű hangszeren játszik, rendszeres vendége a nagy dzsesszfesztiváloknak, ezzel párhuzamosan játszik a francia rádió filharmonikus zenekarában és a Francia Nemzeti Zenekarban is.

A Godard Triót a már említett Archie Shepp-pel fellépő Dresch Quartet követi, majd a szaxofonos Borbély Mihály vezette Quartet B. folytatja a sort, mely a dzsesszt a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségével ötvözi.

Szombaton fél nyolckor a The Winners nevű formáció kezd, a Magyar Rádió dzsessztehetség-kutató versenyének győzteseiből szerveződött fiatal együttes. Jön a Compagnie des musiques a Ouir, azaz két szaxofonos és egy ütős. Kísérleti zenéjükbe éppúgy belefér egy-egy Ellington-, mint egy-egy Frank Zappa-szerzemény; fellépésük alighanem különös élmény lesz. Bernard Lubat, a francia kortárs művészet egyik különös arca következik: dobos, zongorista, harmonikás, énekes, zeneszerző, színész, akinek szerzeményei a free dzsessztől a rapzenén át a bebopig ívelnek; előadását nehéz bármilyen skatulyába szuszakolni. Mintegy levezetésként a Balázs Elemér Group lép színpadra, ha még valakinek lesz elég figyelme, alighanem tőlük is olyan produkciót hallhat, amely önmagában is kiemelkedő.

Meglehet: a felsorolt nevek a műfaj iránt kevésbé érdeklődőknek nem sokat mondanak, annyit azonban biztosan jósolhatunk: ez a két este szikrázóan erős koncertek sorozatát hozza majd, olyan zenészekkel, akik az improvizáció szabadságával, a dzsessz zabolátlanságával egészen egyéni módon gazdálkodnak. Szó sem lesz tehát langyos, alibi muzsikálásról, gyorsan letudott, kötelező barátkozásról. A FranciArt Fonóban rendezett dzsessztalálkozó igazi kuriózumot kínál a dzsessz rajongóinak, valamint azoknak is, akik talán még sejtik, hogy a zene – noha manapság leggyakrabban üzleti vállalkozás – mégiscsak játék a javából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.