Klasszikus

Arculatváltással indít a Miskolci Szimfonikusok

2015.08.26. 12:34
Ajánlom
A négy őselemre épülő új arculattal kezdi meg a 2015/16-os évadot a Miskolci Szimfonikus Zenekar, amely az új szezonban olyan neves művészeket lát vendégül, mint Baráti Kristóf, Hollerung Gábor és Vashegyi György.

Az arculatváltás nyomán megújult a bérletsorozatok elnevezése is: a Népszerű sorozatból Tűzvarázs lett, a Gyöngy bérlet helyett pedig a Hangforrást választhatják az érdeklődők. A korábbi évekhez hasonlóan a Tűzvarázs bérlet idén is közkedvelt programot tartalmaz, népszerű nyitányokat, ismert szimfóniákat és versenyműveket. A négy koncertet tartalmazó Hangforrás bérlet oratórikus és vokális jellegű műveket tűz műsorra, emellett pedig újra szerepel a zenekar a Szezonbérletben is, öt koncerttel.

Mindhárom sorozatban kiváló szólisták, karmesterek és nemzetközi sztárok is fellépnek a miskolci Művészetek Háza színpadán. Érkezik többek között a híres Wagner-karmester, Ivan Anguelov, aki egyedülálló módon Dvořáknak mind a kilenc szimfóniáját CD-re vette, valamint a Budapesti Wagner-napok egyik kiválósága, Elisabet Strid, akit A bolygó hollandi Sentájaként ismerhetett meg a hazai közönség. A hazai muzsikusok, karmesterek közül fellép az együttessel többek közt Baráti Kristóf, Hollerung Gábor és Vashegyi György, és jön a Nyíregyházi Cantemus Kórus is.

Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok

Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok (Fotó/Forrás: Dobos Klára)

Folytatódnak a gyermek- és ifjúsági programok, köztük 3 éves korig a legkisebbeknek szóló Ciróka babakoncertek, a kismamáknak és babáknak szóló Szív-hang sorozat, a "Játsszunk zenét a szimfonikusokkal!" című interaktív zenei program, valamint a Hang-ár címet viselő, a város ifjúsági együtteseivel közös előadások. Az új évadban is lesznek Promenád és Aperitif koncertek, emellett pedig az ország számos pontján találkozhat a közönség a zenekarral egy-egy koncert erejéig, Kazincbarcikától Budapestig.

Az évad első nagy programja a zenekar saját szervezésű fesztiválja, a "Neked játszunk!" lesz szeptember 4. és 6. között. Az első napon térzenét adnak a Szinva teraszon, majd a diósgyőri várban muzsikálnak, ahol a megfelelő időpontokban eljátsszák Haydn A reggel, A dél és Az este című szimfóniáit, este pedig vár-szerenáddal zárják a napi programot. A rendezvény utolsó napjának középpontjában a családok és a gyerekek állnak: délelőtt játékos kísérletek, hangszerbemutatók, interaktív játék vár a kicsikre, délután pedig a Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! - Történetek Ütemvárosból elnevezésű műsorral ér véget a fesztivál.

A Tűzvarázs és Hangforrás bérletek programjai októberben kezdődnek meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.