Klasszikus

Arculatváltással indít a Miskolci Szimfonikusok

2015.08.26. 12:34
Ajánlom
A négy őselemre épülő új arculattal kezdi meg a 2015/16-os évadot a Miskolci Szimfonikus Zenekar, amely az új szezonban olyan neves művészeket lát vendégül, mint Baráti Kristóf, Hollerung Gábor és Vashegyi György.

Az arculatváltás nyomán megújult a bérletsorozatok elnevezése is: a Népszerű sorozatból Tűzvarázs lett, a Gyöngy bérlet helyett pedig a Hangforrást választhatják az érdeklődők. A korábbi évekhez hasonlóan a Tűzvarázs bérlet idén is közkedvelt programot tartalmaz, népszerű nyitányokat, ismert szimfóniákat és versenyműveket. A négy koncertet tartalmazó Hangforrás bérlet oratórikus és vokális jellegű műveket tűz műsorra, emellett pedig újra szerepel a zenekar a Szezonbérletben is, öt koncerttel.

Mindhárom sorozatban kiváló szólisták, karmesterek és nemzetközi sztárok is fellépnek a miskolci Művészetek Háza színpadán. Érkezik többek között a híres Wagner-karmester, Ivan Anguelov, aki egyedülálló módon Dvořáknak mind a kilenc szimfóniáját CD-re vette, valamint a Budapesti Wagner-napok egyik kiválósága, Elisabet Strid, akit A bolygó hollandi Sentájaként ismerhetett meg a hazai közönség. A hazai muzsikusok, karmesterek közül fellép az együttessel többek közt Baráti Kristóf, Hollerung Gábor és Vashegyi György, és jön a Nyíregyházi Cantemus Kórus is.

Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok

Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok (Fotó/Forrás: Dobos Klára)

Folytatódnak a gyermek- és ifjúsági programok, köztük 3 éves korig a legkisebbeknek szóló Ciróka babakoncertek, a kismamáknak és babáknak szóló Szív-hang sorozat, a "Játsszunk zenét a szimfonikusokkal!" című interaktív zenei program, valamint a Hang-ár címet viselő, a város ifjúsági együtteseivel közös előadások. Az új évadban is lesznek Promenád és Aperitif koncertek, emellett pedig az ország számos pontján találkozhat a közönség a zenekarral egy-egy koncert erejéig, Kazincbarcikától Budapestig.

Az évad első nagy programja a zenekar saját szervezésű fesztiválja, a "Neked játszunk!" lesz szeptember 4. és 6. között. Az első napon térzenét adnak a Szinva teraszon, majd a diósgyőri várban muzsikálnak, ahol a megfelelő időpontokban eljátsszák Haydn A reggel, A dél és Az este című szimfóniáit, este pedig vár-szerenáddal zárják a napi programot. A rendezvény utolsó napjának középpontjában a családok és a gyerekek állnak: délelőtt játékos kísérletek, hangszerbemutatók, interaktív játék vár a kicsikre, délután pedig a Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! - Történetek Ütemvárosból elnevezésű műsorral ér véget a fesztivál.

A Tűzvarázs és Hangforrás bérletek programjai októberben kezdődnek meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.