Klasszikus

Arculatváltással indít a Miskolci Szimfonikusok

2015.08.26. 12:34
Ajánlom
A négy őselemre épülő új arculattal kezdi meg a 2015/16-os évadot a Miskolci Szimfonikus Zenekar, amely az új szezonban olyan neves művészeket lát vendégül, mint Baráti Kristóf, Hollerung Gábor és Vashegyi György.

Az arculatváltás nyomán megújult a bérletsorozatok elnevezése is: a Népszerű sorozatból Tűzvarázs lett, a Gyöngy bérlet helyett pedig a Hangforrást választhatják az érdeklődők. A korábbi évekhez hasonlóan a Tűzvarázs bérlet idén is közkedvelt programot tartalmaz, népszerű nyitányokat, ismert szimfóniákat és versenyműveket. A négy koncertet tartalmazó Hangforrás bérlet oratórikus és vokális jellegű műveket tűz műsorra, emellett pedig újra szerepel a zenekar a Szezonbérletben is, öt koncerttel.

Mindhárom sorozatban kiváló szólisták, karmesterek és nemzetközi sztárok is fellépnek a miskolci Művészetek Háza színpadán. Érkezik többek között a híres Wagner-karmester, Ivan Anguelov, aki egyedülálló módon Dvořáknak mind a kilenc szimfóniáját CD-re vette, valamint a Budapesti Wagner-napok egyik kiválósága, Elisabet Strid, akit A bolygó hollandi Sentájaként ismerhetett meg a hazai közönség. A hazai muzsikusok, karmesterek közül fellép az együttessel többek közt Baráti Kristóf, Hollerung Gábor és Vashegyi György, és jön a Nyíregyházi Cantemus Kórus is.

Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok

Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok (Fotó/Forrás: Dobos Klára)

Folytatódnak a gyermek- és ifjúsági programok, köztük 3 éves korig a legkisebbeknek szóló Ciróka babakoncertek, a kismamáknak és babáknak szóló Szív-hang sorozat, a "Játsszunk zenét a szimfonikusokkal!" című interaktív zenei program, valamint a Hang-ár címet viselő, a város ifjúsági együtteseivel közös előadások. Az új évadban is lesznek Promenád és Aperitif koncertek, emellett pedig az ország számos pontján találkozhat a közönség a zenekarral egy-egy koncert erejéig, Kazincbarcikától Budapestig.

Az évad első nagy programja a zenekar saját szervezésű fesztiválja, a "Neked játszunk!" lesz szeptember 4. és 6. között. Az első napon térzenét adnak a Szinva teraszon, majd a diósgyőri várban muzsikálnak, ahol a megfelelő időpontokban eljátsszák Haydn A reggel, A dél és Az este című szimfóniáit, este pedig vár-szerenáddal zárják a napi programot. A rendezvény utolsó napjának középpontjában a családok és a gyerekek állnak: délelőtt játékos kísérletek, hangszerbemutatók, interaktív játék vár a kicsikre, délután pedig a Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! - Történetek Ütemvárosból elnevezésű műsorral ér véget a fesztivál.

A Tűzvarázs és Hangforrás bérletek programjai októberben kezdődnek meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.