Klasszikus

Arcus Temporum

2007.08.01. 00:00
Ajánlom
Idén negyedik alkalommal rendezik Pannonhalmán az Arcus Temporum Művészeti Fesztivált. Az augusztus 24-től 26-ig tartó rendezvénysorozat zenei eseményeinek középpontjában Valentin Silverstrov, az európai kortárs zene egyik óriásának művei állnak.

Valentin Silvestrov munkásságát az új zene olyan képviselői méltatták, mint Theodor W. Adorno, Alfred Schnittke vagy Arvo Pärt. Az idén éppen hetvenedik születésnapját ünneplő alkotót a fesztivál ősbemutatókkal és több mint egy tucat magyarországi premierrel köszönti. A hazai kamarazenei élet legjobbjai mellett a szerző nemzetközi hírű tolmácsolói szólaltatják meg hallatlanul lírai, nosztalgikus muzsikáját, amely különleges szűrőkön át visszhangozza a 19. század nagy zenekultúráját. Nem csoda hát, hogy az "időívek" koncepciója alapján idén a számos alkati rokonságot mutató Franz Schubert életművével kiegészülve ölt formát a fesztivál zenei programja.

A késő esti koncertek egyikén a világzenét és magyar népzenét éneklő Lovász Irén lép fel, a másik koncerten pedig a Párizsban élő, rendkívüli tehetségű jazzgitáros, Gadó Gábor ad szólóestet.

A fesztivál programjai közül nem maradhat ki a képzőművészet sem: idén két magyar alkotó installációja kerül középpontba. Az egyikük, Kicsiny Balázs, aki két évvel ezelőtt a magyar pavilon kiállítójaként szerepelt a Velencei Biennálén, új munkát készít a pannonhalmi fesztiválra, amelynek címe Az óra körbejár (The clock goes around). A másik Schmal Károly grafikusművész, akinek installációja a látvány megfoghatatlanságáról, illúzió és valóság viszonyáról, a fény elbizonytalanító és megvilágosító szerepéről, nyugalomról és nyugtalanságról szól.

Az idei fesztiválon a színház világát a svájci Cie Greffe mozgásszínház képviseli Balk 00:49 című műsorával. Az együttes munkája a holland Cindy Van Acker koreográfiájára és táncára épül, aki – a mentális és fizikai, a spirituális és testi között fennálló kölcsönhatások szisztematikus vizsgálatával – a kortárs tánc egyik igen figyelemreméltó alakja ma Európában. Az ő koreográfiája képviselte Svájcot a 2005-ös 51. Velencei Biennálén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.
Klasszikus ajánló

Orvosok, rendőrök, pedagógusok tiszteletére koncertezik a járvány után a Concerto Budapest

A zenekar reméli, hogy a nyár végén, az ősz elején már múlt időben beszélhetünk a járványról. Koncertjeikre meghívják az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, mentősöket, pedagógusokat.