Klasszikus

Arcus Temporum

2007.08.01. 00:00
Ajánlom
Idén negyedik alkalommal rendezik Pannonhalmán az Arcus Temporum Művészeti Fesztivált. Az augusztus 24-től 26-ig tartó rendezvénysorozat zenei eseményeinek középpontjában Valentin Silverstrov, az európai kortárs zene egyik óriásának művei állnak.

Valentin Silvestrov munkásságát az új zene olyan képviselői méltatták, mint Theodor W. Adorno, Alfred Schnittke vagy Arvo Pärt. Az idén éppen hetvenedik születésnapját ünneplő alkotót a fesztivál ősbemutatókkal és több mint egy tucat magyarországi premierrel köszönti. A hazai kamarazenei élet legjobbjai mellett a szerző nemzetközi hírű tolmácsolói szólaltatják meg hallatlanul lírai, nosztalgikus muzsikáját, amely különleges szűrőkön át visszhangozza a 19. század nagy zenekultúráját. Nem csoda hát, hogy az "időívek" koncepciója alapján idén a számos alkati rokonságot mutató Franz Schubert életművével kiegészülve ölt formát a fesztivál zenei programja.

A késő esti koncertek egyikén a világzenét és magyar népzenét éneklő Lovász Irén lép fel, a másik koncerten pedig a Párizsban élő, rendkívüli tehetségű jazzgitáros, Gadó Gábor ad szólóestet.

A fesztivál programjai közül nem maradhat ki a képzőművészet sem: idén két magyar alkotó installációja kerül középpontba. Az egyikük, Kicsiny Balázs, aki két évvel ezelőtt a magyar pavilon kiállítójaként szerepelt a Velencei Biennálén, új munkát készít a pannonhalmi fesztiválra, amelynek címe Az óra körbejár (The clock goes around). A másik Schmal Károly grafikusművész, akinek installációja a látvány megfoghatatlanságáról, illúzió és valóság viszonyáról, a fény elbizonytalanító és megvilágosító szerepéről, nyugalomról és nyugtalanságról szól.

Az idei fesztiválon a színház világát a svájci Cie Greffe mozgásszínház képviseli Balk 00:49 című műsorával. Az együttes munkája a holland Cindy Van Acker koreográfiájára és táncára épül, aki – a mentális és fizikai, a spirituális és testi között fennálló kölcsönhatások szisztematikus vizsgálatával – a kortárs tánc egyik igen figyelemreméltó alakja ma Európában. Az ő koreográfiája képviselte Svájcot a 2005-ös 51. Velencei Biennálén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.