Klasszikus

Arcus Temporum

2007.08.01. 00:00
Ajánlom
Idén negyedik alkalommal rendezik Pannonhalmán az Arcus Temporum Művészeti Fesztivált. Az augusztus 24-től 26-ig tartó rendezvénysorozat zenei eseményeinek középpontjában Valentin Silverstrov, az európai kortárs zene egyik óriásának művei állnak.

Valentin Silvestrov munkásságát az új zene olyan képviselői méltatták, mint Theodor W. Adorno, Alfred Schnittke vagy Arvo Pärt. Az idén éppen hetvenedik születésnapját ünneplő alkotót a fesztivál ősbemutatókkal és több mint egy tucat magyarországi premierrel köszönti. A hazai kamarazenei élet legjobbjai mellett a szerző nemzetközi hírű tolmácsolói szólaltatják meg hallatlanul lírai, nosztalgikus muzsikáját, amely különleges szűrőkön át visszhangozza a 19. század nagy zenekultúráját. Nem csoda hát, hogy az "időívek" koncepciója alapján idén a számos alkati rokonságot mutató Franz Schubert életművével kiegészülve ölt formát a fesztivál zenei programja.

A késő esti koncertek egyikén a világzenét és magyar népzenét éneklő Lovász Irén lép fel, a másik koncerten pedig a Párizsban élő, rendkívüli tehetségű jazzgitáros, Gadó Gábor ad szólóestet.

A fesztivál programjai közül nem maradhat ki a képzőművészet sem: idén két magyar alkotó installációja kerül középpontba. Az egyikük, Kicsiny Balázs, aki két évvel ezelőtt a magyar pavilon kiállítójaként szerepelt a Velencei Biennálén, új munkát készít a pannonhalmi fesztiválra, amelynek címe Az óra körbejár (The clock goes around). A másik Schmal Károly grafikusművész, akinek installációja a látvány megfoghatatlanságáról, illúzió és valóság viszonyáról, a fény elbizonytalanító és megvilágosító szerepéről, nyugalomról és nyugtalanságról szól.

Az idei fesztiválon a színház világát a svájci Cie Greffe mozgásszínház képviseli Balk 00:49 című műsorával. Az együttes munkája a holland Cindy Van Acker koreográfiájára és táncára épül, aki – a mentális és fizikai, a spirituális és testi között fennálló kölcsönhatások szisztematikus vizsgálatával – a kortárs tánc egyik igen figyelemreméltó alakja ma Európában. Az ő koreográfiája képviselte Svájcot a 2005-ös 51. Velencei Biennálén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.