Klasszikus

Arcus Temporum 2011

2011.08.18. 14:00
Ajánlom
Idén augusztus 26. és 28. között rendezik meg a kortárs művészetre fókuszáló pannonhalmi Arcus Temporum Fesztivált.

Varga Mátyás fesztiváligazgató, Rozmán Lajos zenei vezető, Veres Bálint zenei tanácsadó és Hudi László színházművészeti vezető remélik, hogy a bencés kolostor különleges atmoszférája, az új helyszínek és a színvonalas programok idén is emlékezetessé teszik a fesztivált.

A fesztivál hagyományosan minden évben meghív egy olyan zeneszerzőt, aki az európai kortárs zene élvonalába tartozik, de Magyarországon jobbára ismeretlen. Ez a meghívott zeneszerző ebben az évben a kelet-berlini születésű Helmut Oehring (1961), akinek művészetét meghatározza, hogy süket szülők gyerekeként született, s a testi gesztusok és mesterséges jelnyelv mindennapjainak szerves részévé vált. A civilizáció és a kommunikáció jól rendezett, szalonképes világa művészi fejlődése során is másodlagos maradt, s a rockzenétől hosszú, de organikus út vezetett számára a komolyzenéhez. Oehring zenéjében is megjelenik e trauma, hiszen művészete szuggesztív és taszító egyszerre, miközben minden pillanatban a hangok mögött álló emberi érdekli.

A fesztivál szervezői Helmut Oehring zenéjét Ludwig van Beethovennel állították párhuzamba, akinek a süketséggel folytatott küzdelme beárnyékolta zeneszerzői pályáját.  A két zeneszerző műveit több helyszínen adják elő a három nap alatt, ilyen például a Boldogasszony-kápolna vagy a Bencés Gimnázium épülete. E helyszíneken kívül olyan terek adnak majd otthont az előadásoknak, mint a szabadtéri színpad, a biomassza-fűtőmű, a könyvár vagy a koncertteremmé alakított tornaterem, hiszen a felújítások miatt a Bazilika terei idén nem látogathatók. A szervezők abban bíznak, hogy nem lesz zavaró az impozáns helyszín hiánya, s ha a felújítási munkálatok befejeződnek, újra rendelkezhetnek e térrel. Az idei évtől kezdődően rendeznek egy, a fesztivál tematikájától független "+1"koncertet is, ennek keretében idén John Dunstable zenéjét hallhatjuk majd a Bali János által alapított A.N.S. Chorus előadásában. Az éjszakai programok között minden bizonnyal emlékezetes lesz Grencsó István jazz-zenész szólóestje a szabadtéri színpadon.

A színházi programban külföldi meghívottként szerepel Faustin Linyekula kongói származású táncos-koreográfus, aki az Arcus Temporum Fesztiválra a 2011 áprilisában a párizsi Centre National de la Danse művészeti központban bemutatott Le Cargo (Rakomány) című szólójával érkezik. Emellett két elismert hazai alkotó előadása teszi teljessé a színházi programot. Gergye Krisztián Társulata a fesztivál szabadtéri színpadán mutatja be új produkcióját, Áldozat - Feltépett múlt trilógia 2. stáció című viktimológiai performanszsorozatának második darabját. Idén mutatkozik be Pannonhalmán Fehér Ferenc táncos-koreográfus, aki a fesztiválon látható Tao te című előadásáért 2010-ben elnyerte a legjobb kortárs koreográfiáknak járó Lábán Rudolf-díjat.

A képzőművészeti programok sorában idén Baglyas Erika installációja látható az arborétum kis barokk házában, és a gazdag programsorozatból a filmművészet sem maradhat ki. A vetítésre kerülő öt egyiptomi rövidfilmen annak lehetünk tanúi, miként foglalkoztatta a spirituális, etnikai és fizikai határátlépés számos lehetősége az alkotókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.