Klasszikus

Arcus Temporum 2011

2011.08.18. 14:00
Ajánlom
Idén augusztus 26. és 28. között rendezik meg a kortárs művészetre fókuszáló pannonhalmi Arcus Temporum Fesztivált.

Varga Mátyás fesztiváligazgató, Rozmán Lajos zenei vezető, Veres Bálint zenei tanácsadó és Hudi László színházművészeti vezető remélik, hogy a bencés kolostor különleges atmoszférája, az új helyszínek és a színvonalas programok idén is emlékezetessé teszik a fesztivált.

A fesztivál hagyományosan minden évben meghív egy olyan zeneszerzőt, aki az európai kortárs zene élvonalába tartozik, de Magyarországon jobbára ismeretlen. Ez a meghívott zeneszerző ebben az évben a kelet-berlini születésű Helmut Oehring (1961), akinek művészetét meghatározza, hogy süket szülők gyerekeként született, s a testi gesztusok és mesterséges jelnyelv mindennapjainak szerves részévé vált. A civilizáció és a kommunikáció jól rendezett, szalonképes világa művészi fejlődése során is másodlagos maradt, s a rockzenétől hosszú, de organikus út vezetett számára a komolyzenéhez. Oehring zenéjében is megjelenik e trauma, hiszen művészete szuggesztív és taszító egyszerre, miközben minden pillanatban a hangok mögött álló emberi érdekli.

A fesztivál szervezői Helmut Oehring zenéjét Ludwig van Beethovennel állították párhuzamba, akinek a süketséggel folytatott küzdelme beárnyékolta zeneszerzői pályáját.  A két zeneszerző műveit több helyszínen adják elő a három nap alatt, ilyen például a Boldogasszony-kápolna vagy a Bencés Gimnázium épülete. E helyszíneken kívül olyan terek adnak majd otthont az előadásoknak, mint a szabadtéri színpad, a biomassza-fűtőmű, a könyvár vagy a koncertteremmé alakított tornaterem, hiszen a felújítások miatt a Bazilika terei idén nem látogathatók. A szervezők abban bíznak, hogy nem lesz zavaró az impozáns helyszín hiánya, s ha a felújítási munkálatok befejeződnek, újra rendelkezhetnek e térrel. Az idei évtől kezdődően rendeznek egy, a fesztivál tematikájától független "+1"koncertet is, ennek keretében idén John Dunstable zenéjét hallhatjuk majd a Bali János által alapított A.N.S. Chorus előadásában. Az éjszakai programok között minden bizonnyal emlékezetes lesz Grencsó István jazz-zenész szólóestje a szabadtéri színpadon.

A színházi programban külföldi meghívottként szerepel Faustin Linyekula kongói származású táncos-koreográfus, aki az Arcus Temporum Fesztiválra a 2011 áprilisában a párizsi Centre National de la Danse művészeti központban bemutatott Le Cargo (Rakomány) című szólójával érkezik. Emellett két elismert hazai alkotó előadása teszi teljessé a színházi programot. Gergye Krisztián Társulata a fesztivál szabadtéri színpadán mutatja be új produkcióját, Áldozat - Feltépett múlt trilógia 2. stáció című viktimológiai performanszsorozatának második darabját. Idén mutatkozik be Pannonhalmán Fehér Ferenc táncos-koreográfus, aki a fesztiválon látható Tao te című előadásáért 2010-ben elnyerte a legjobb kortárs koreográfiáknak járó Lábán Rudolf-díjat.

A képzőművészeti programok sorában idén Baglyas Erika installációja látható az arborétum kis barokk házában, és a gazdag programsorozatból a filmművészet sem maradhat ki. A vetítésre kerülő öt egyiptomi rövidfilmen annak lehetünk tanúi, miként foglalkoztatta a spirituális, etnikai és fizikai határátlépés számos lehetősége az alkotókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.