Klasszikus

Argentin kórusé a nagydíj

2008.08.04. 00:00
Ajánlom
Július 29-től augusztus 3-áig kórusok énekétől volt hangos Debrecen városa, ugyanis négy kontinens ezer énekese látogatott el a Bartók Béla XXIII. Nemzetközi Kórusversenyre és Folklórfesztiválra. A verseny nagydíját a University Choir from Mendoza of the UNCuyo nyerte el.

A kórusverseny nagydíjáért hárman versenyeztek: a Bartók Béla Nőikar (HUN), a University Choir from Mendoza of the UNCuyo (ARG) és a University of the Philippines Singing Ambassadors (PHI). Karnagyaik Ordasi Péter, Silvana Vallesi és Edgardo Manguiat voltak.

A gyermekkarok kategóriájában a zsűri nem adott ki első helyezést, második lett 83,7 ponttal a Zorynka Gyermekkar (UKR), harmadik lett 77,7 ponttal a Dél-pesti-Vörösmarty-Erkel Gyerekkar (HUN), a Yoshie Junior High School Choir (JPN) pedig 39,4 ponttal zárta a versenyt.

A kamarakórusok közül szintén a University Choir from Mendoza of the UNCuyo (ARG) bizonyult a legjobbnak 92 ponttal. Második lett a University of East Chorale (PHI) 86,8 ponttal, a harmadik helyen a University of Philippines Singing Ambassadors (PHI) végzett 85 ponttal. A Rising Star of Abkhazia (GEO) 82,1 pontot ért el.

A nőikarok kategóriájában két első helyezés született: a Lady Cove Women's Choir (CAN) 88,2, a Bartók Béla Nőikar (HUN) 87,6 pontot kapott. Második díjat nem osztott ki a zsűri, a harmadik díjat pedig az Opus Femina Female Choir of Chorintos-nak ítélte oda (GRE) 79 ponttal. A Lassus Énekegyüttes (HUN) 69,9 pontot ért el.

A vegyeskarok kategóriájának győztese a University of the Philippines Singing Ambassadors (PHI) lett 90,2 ponttal, a második helyen a The Maria Choir (SWE) végzett 87,4 ponttal. Megosztott harmadik díjat kapott a Coral Brasilia (BRA) és az Erkel Ferenc Vegyeskar (HUN) 81,8 és 81,2 ponttal.

A vasárnapig tartó, 23. alkalommal rendezett fesztivál a világ egyetlen kortárszenei kórusversenye. Az ötnapos fesztiválra tizenöt országból - többek között a Fülöp-szigetekről, Latin-Amerikából, Kanadából, Kínából és Európa számos országából - összesen 24 kórus érkezett Debrecenbe, hogy megmérkőzzön egymással a legjobb kórusnak szánt díjért, amelynek elnyerése igazi kiugrási lehetőséget jelent.

Hagyománnyá vált, hogy ezen a fesztiválon mutatják be először Debrecen város felkérésére írt kórusműveket. Idén Zombola Péter, Meskó Ilona, Csíky Boldizsár és Selmeczi György ősbemutatói hangzottak el. Először kapcsolódott idén akkreditált nemzetközi karnagyi mesterkurzus az eseményhez, mellyel párhuzamosan futott a hazai kórusvezetők számára két évvel ezelőtt már sikerrel megrendezett továbbképzés is.

A Bartók-életmű szellemiségének megfelelően a folklórfesztiválon hazai és külföldi népzenészek, énekesek léptek színpadra, többek között a népzenei berkekben méltán híres Sebő Ferenc és zenekara vagy az Ukrajnából érkező, hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda, valamint a most először Magyarországon bemutatkozó Turkuaz török népzenei együttes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.