Klasszikus

Argentin kórusé a nagydíj

2008.08.04. 00:00
Ajánlom
Július 29-től augusztus 3-áig kórusok énekétől volt hangos Debrecen városa, ugyanis négy kontinens ezer énekese látogatott el a Bartók Béla XXIII. Nemzetközi Kórusversenyre és Folklórfesztiválra. A verseny nagydíját a University Choir from Mendoza of the UNCuyo nyerte el.

A kórusverseny nagydíjáért hárman versenyeztek: a Bartók Béla Nőikar (HUN), a University Choir from Mendoza of the UNCuyo (ARG) és a University of the Philippines Singing Ambassadors (PHI). Karnagyaik Ordasi Péter, Silvana Vallesi és Edgardo Manguiat voltak.

A gyermekkarok kategóriájában a zsűri nem adott ki első helyezést, második lett 83,7 ponttal a Zorynka Gyermekkar (UKR), harmadik lett 77,7 ponttal a Dél-pesti-Vörösmarty-Erkel Gyerekkar (HUN), a Yoshie Junior High School Choir (JPN) pedig 39,4 ponttal zárta a versenyt.

A kamarakórusok közül szintén a University Choir from Mendoza of the UNCuyo (ARG) bizonyult a legjobbnak 92 ponttal. Második lett a University of East Chorale (PHI) 86,8 ponttal, a harmadik helyen a University of Philippines Singing Ambassadors (PHI) végzett 85 ponttal. A Rising Star of Abkhazia (GEO) 82,1 pontot ért el.

A nőikarok kategóriájában két első helyezés született: a Lady Cove Women's Choir (CAN) 88,2, a Bartók Béla Nőikar (HUN) 87,6 pontot kapott. Második díjat nem osztott ki a zsűri, a harmadik díjat pedig az Opus Femina Female Choir of Chorintos-nak ítélte oda (GRE) 79 ponttal. A Lassus Énekegyüttes (HUN) 69,9 pontot ért el.

A vegyeskarok kategóriájának győztese a University of the Philippines Singing Ambassadors (PHI) lett 90,2 ponttal, a második helyen a The Maria Choir (SWE) végzett 87,4 ponttal. Megosztott harmadik díjat kapott a Coral Brasilia (BRA) és az Erkel Ferenc Vegyeskar (HUN) 81,8 és 81,2 ponttal.

A vasárnapig tartó, 23. alkalommal rendezett fesztivál a világ egyetlen kortárszenei kórusversenye. Az ötnapos fesztiválra tizenöt országból - többek között a Fülöp-szigetekről, Latin-Amerikából, Kanadából, Kínából és Európa számos országából - összesen 24 kórus érkezett Debrecenbe, hogy megmérkőzzön egymással a legjobb kórusnak szánt díjért, amelynek elnyerése igazi kiugrási lehetőséget jelent.

Hagyománnyá vált, hogy ezen a fesztiválon mutatják be először Debrecen város felkérésére írt kórusműveket. Idén Zombola Péter, Meskó Ilona, Csíky Boldizsár és Selmeczi György ősbemutatói hangzottak el. Először kapcsolódott idén akkreditált nemzetközi karnagyi mesterkurzus az eseményhez, mellyel párhuzamosan futott a hazai kórusvezetők számára két évvel ezelőtt már sikerrel megrendezett továbbképzés is.

A Bartók-életmű szellemiségének megfelelően a folklórfesztiválon hazai és külföldi népzenészek, énekesek léptek színpadra, többek között a népzenei berkekben méltán híres Sebő Ferenc és zenekara vagy az Ukrajnából érkező, hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda, valamint a most először Magyarországon bemutatkozó Turkuaz török népzenei együttes.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.