Klasszikus

Argentína messze van

2004.03.24. 00:00
Ajánlom
Julia Migenes jó. Tényleg az. Odakapja az ember a fejét, ha fölmegy a színpadra, hármat lép, és az már tánc. Ha beszél, akkor erős, ha énekel, akkor meg különösen. Van egy kis hibája, az, hogy két hangja van, a felső regiszterben lágy, kissé nazális, de operai hang, az alsó regiszter dögös, rekedtes, és a kettő között nagyot zökken az átmenet. De ezt is előnyére tudja fordítani: lírai, finom, érzelmes darabokat énekel fönt, nőies, kemény, belevaló számokat lent. Mi kell több?

Astor Piazzolla is jó. Lehet, hogy túlzás ez az évek óta tartó tangómánia, de azért meg lehet érteni. Szenvedélyes zene, viszszakapja tőle a szerelem a régi rangját, a férfiak férfiak, a nők meg nők tőle, ami pedig a hangzást illeti, lehet szeretni a bandoneon hangját, vagy ahogy a vonó kaparász a húrokon. Piazzolla és Migenes együtt mégsem robbant akkorát, mint várható volt. Fogalmam sincs, miért.

Julia Migenes mindent tud, amit kell ahhoz, hogy az ember kiálljon egy zenekar elé, és szórakoztasson egy nézőtérnyi embert. Bármilyen stílusban tud énekelni, tudja, hogyan kell bemenni a színpadra, hogyan kell megfogni a közönséget, mikor szabad pihenni, mikor kell még egy kicsit rátenni, el tudja dönteni, hogy a gyors után lassú vagy még gyorsabb következzen, kell-e összekötő szöveget mondani két dal között vagy nem, meddig szabad váratni a vendégeket, és milyen hosszú az igazi hatásszünet. Sok arca van, anya és szerető, elesett és rámenős, öregasszony vagy kislány. Hihetetlenül üdítő jelenség egy olyan városban, ahol csak zsenik lézengenek, színházi szakemberek viszont elvétve, mert a technikát nem tanulják és nem tanítják. Migenes valahol most mégis elszámította magát. Látszik, hogy másra számított, máshoz volt szokva, nem tört ki a taps olyan helyeken, ahol kellett volna, nem nevettek, amikor várta. Talán a feliratozott konferálás volt kevés az igazi személyességhez, talán senkit nem érdekel egy ilyen zenés-táncos idegenvezetés és történelemóra Buenos Airesről, de a legvalószínűbb az, hogy egyszerűen sok ennyi tangó egymás után. A dalok szövege már nincs föliratozva, és akármilyen nagy név lett Piazzolla, mégis egysíkú ez a zenei világ. Azt hittem, hogy csak én ásítok. De ásított a szomszéd, aztán a szomszéd szomszédja is. Mindannyian nem lehetünk ennyire tompák.

Nem tragédia, csak balszerencse. Kiheverjük. Ő nyilván könynyebben, hiszen megy tovább a műsorral, jövő héten talán érzékenyebb közönséget kap, és egyébként is több van már mögötte, mint előtte. Nekünk a vállrángatás marad. Legközelebb, ha lesz ilyen, talán több szerencsével járunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.