Klasszikus

Argentína messze van

2004.03.24. 00:00
Ajánlom
Julia Migenes jó. Tényleg az. Odakapja az ember a fejét, ha fölmegy a színpadra, hármat lép, és az már tánc. Ha beszél, akkor erős, ha énekel, akkor meg különösen. Van egy kis hibája, az, hogy két hangja van, a felső regiszterben lágy, kissé nazális, de operai hang, az alsó regiszter dögös, rekedtes, és a kettő között nagyot zökken az átmenet. De ezt is előnyére tudja fordítani: lírai, finom, érzelmes darabokat énekel fönt, nőies, kemény, belevaló számokat lent. Mi kell több?

Astor Piazzolla is jó. Lehet, hogy túlzás ez az évek óta tartó tangómánia, de azért meg lehet érteni. Szenvedélyes zene, viszszakapja tőle a szerelem a régi rangját, a férfiak férfiak, a nők meg nők tőle, ami pedig a hangzást illeti, lehet szeretni a bandoneon hangját, vagy ahogy a vonó kaparász a húrokon. Piazzolla és Migenes együtt mégsem robbant akkorát, mint várható volt. Fogalmam sincs, miért.

Julia Migenes mindent tud, amit kell ahhoz, hogy az ember kiálljon egy zenekar elé, és szórakoztasson egy nézőtérnyi embert. Bármilyen stílusban tud énekelni, tudja, hogyan kell bemenni a színpadra, hogyan kell megfogni a közönséget, mikor szabad pihenni, mikor kell még egy kicsit rátenni, el tudja dönteni, hogy a gyors után lassú vagy még gyorsabb következzen, kell-e összekötő szöveget mondani két dal között vagy nem, meddig szabad váratni a vendégeket, és milyen hosszú az igazi hatásszünet. Sok arca van, anya és szerető, elesett és rámenős, öregasszony vagy kislány. Hihetetlenül üdítő jelenség egy olyan városban, ahol csak zsenik lézengenek, színházi szakemberek viszont elvétve, mert a technikát nem tanulják és nem tanítják. Migenes valahol most mégis elszámította magát. Látszik, hogy másra számított, máshoz volt szokva, nem tört ki a taps olyan helyeken, ahol kellett volna, nem nevettek, amikor várta. Talán a feliratozott konferálás volt kevés az igazi személyességhez, talán senkit nem érdekel egy ilyen zenés-táncos idegenvezetés és történelemóra Buenos Airesről, de a legvalószínűbb az, hogy egyszerűen sok ennyi tangó egymás után. A dalok szövege már nincs föliratozva, és akármilyen nagy név lett Piazzolla, mégis egysíkú ez a zenei világ. Azt hittem, hogy csak én ásítok. De ásított a szomszéd, aztán a szomszéd szomszédja is. Mindannyian nem lehetünk ennyire tompák.

Nem tragédia, csak balszerencse. Kiheverjük. Ő nyilván könynyebben, hiszen megy tovább a műsorral, jövő héten talán érzékenyebb közönséget kap, és egyébként is több van már mögötte, mint előtte. Nekünk a vállrángatás marad. Legközelebb, ha lesz ilyen, talán több szerencsével járunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.