Klasszikus

Argentína messze van

2004.03.24. 00:00
Ajánlom
Julia Migenes jó. Tényleg az. Odakapja az ember a fejét, ha fölmegy a színpadra, hármat lép, és az már tánc. Ha beszél, akkor erős, ha énekel, akkor meg különösen. Van egy kis hibája, az, hogy két hangja van, a felső regiszterben lágy, kissé nazális, de operai hang, az alsó regiszter dögös, rekedtes, és a kettő között nagyot zökken az átmenet. De ezt is előnyére tudja fordítani: lírai, finom, érzelmes darabokat énekel fönt, nőies, kemény, belevaló számokat lent. Mi kell több?

Astor Piazzolla is jó. Lehet, hogy túlzás ez az évek óta tartó tangómánia, de azért meg lehet érteni. Szenvedélyes zene, viszszakapja tőle a szerelem a régi rangját, a férfiak férfiak, a nők meg nők tőle, ami pedig a hangzást illeti, lehet szeretni a bandoneon hangját, vagy ahogy a vonó kaparász a húrokon. Piazzolla és Migenes együtt mégsem robbant akkorát, mint várható volt. Fogalmam sincs, miért.

Julia Migenes mindent tud, amit kell ahhoz, hogy az ember kiálljon egy zenekar elé, és szórakoztasson egy nézőtérnyi embert. Bármilyen stílusban tud énekelni, tudja, hogyan kell bemenni a színpadra, hogyan kell megfogni a közönséget, mikor szabad pihenni, mikor kell még egy kicsit rátenni, el tudja dönteni, hogy a gyors után lassú vagy még gyorsabb következzen, kell-e összekötő szöveget mondani két dal között vagy nem, meddig szabad váratni a vendégeket, és milyen hosszú az igazi hatásszünet. Sok arca van, anya és szerető, elesett és rámenős, öregasszony vagy kislány. Hihetetlenül üdítő jelenség egy olyan városban, ahol csak zsenik lézengenek, színházi szakemberek viszont elvétve, mert a technikát nem tanulják és nem tanítják. Migenes valahol most mégis elszámította magát. Látszik, hogy másra számított, máshoz volt szokva, nem tört ki a taps olyan helyeken, ahol kellett volna, nem nevettek, amikor várta. Talán a feliratozott konferálás volt kevés az igazi személyességhez, talán senkit nem érdekel egy ilyen zenés-táncos idegenvezetés és történelemóra Buenos Airesről, de a legvalószínűbb az, hogy egyszerűen sok ennyi tangó egymás után. A dalok szövege már nincs föliratozva, és akármilyen nagy név lett Piazzolla, mégis egysíkú ez a zenei világ. Azt hittem, hogy csak én ásítok. De ásított a szomszéd, aztán a szomszéd szomszédja is. Mindannyian nem lehetünk ennyire tompák.

Nem tragédia, csak balszerencse. Kiheverjük. Ő nyilván könynyebben, hiszen megy tovább a műsorral, jövő héten talán érzékenyebb közönséget kap, és egyébként is több van már mögötte, mint előtte. Nekünk a vállrángatás marad. Legközelebb, ha lesz ilyen, talán több szerencsével járunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.