Klasszikus

ART CONTACT – magyar-orosz kortárszenei fesztivál

2004.10.20. 00:00
Ajánlom
A Magyar-Orosz Kulturális Évad 2005-ben veszi kezdetét, amelynek keretében az év első felében Magyarországon számos zenei, irodalmi, képzőművészeti és filmes program lesz, majd az év második felében Oroszország látja majd vendégül a hazai kulturális élet kiemelkedő képviselőit.

A Kulturális Évad beharangozásaként idén ősszel egy Előfesztivál kerül megrendezésre Oroszországban október 21. és december 5. között. Az Előfesztivált az Art Contact elnevezésű kortárszenei fesztivál nyitja meg. Miután tavaly az Ethnopolis fesztivál keretében Moszkvában bemutatkozott az ethnojazz és a népzene (fellépett a Makám, a Grencsó Kollektíva, Zerkula János és a Szigony zenekar), majd idén tavasszal a Makrokozmosz fesztiválon az avantgárd-zenei vonal (Kampec Dolores, Pop Iván, Kenderesi trió), az Art Contact-fesztiválon a szélesebb, s elsősorban fiatal közönséget vonzó kortárs, populárisabb zenei irányzaté lesz a főszerep. Így fellép az Anima Sound System, a Másfél, Grencsó István és David Yengibarjan, valamint népszerű orosz csapatok, mint a moszkvai örményekből álló Deti Picasso és a szentpétervári alternatív zenekar, a Tequilajazzz.

Helyszínként Moszkva legnagyobb klubját, az 1000 férőhelyes B2-őt választották. A másik moszkvai helyszín, a Dom Kulturális Központ lesz, ahol a Noize Orchestra (Grencsó István és a Deti Picasso zenészeinek közös projektje) ad koncertet. A fesztivál harmadik napján a Deti Picasso és a Másfél Szentpéterváron koncertezik, illetve a harmónikaművész David Yengibarjan Szaranszkban (Mordvin Köztársaság, Oroszország) lép fel a III. Nemzetközi Vejsze-jazz fesztiválon. A program érdekessége, hogy hasonló magyar-orosz kezdeményezés még nem volt: ez az első nagy, kifejezetten magyar populáris zenei fesztivál Oroszországban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.