Klasszikus

Art Face Seven Régi Zenei Estek

2008.10.14. 00:00
Ajánlom
Az Art Face Seven az idei koncertsorozatok középpontjában idén a 16-18. század zenéje áll, a reneszánsz és a barokk kor izgalmas esszenciáját a régizenei együttesek tolmácsolásában hallhatjuk.

Az idei régizenei esték koncertjein az érdeklődők ismét különlegességeket, ritkábban hallható programokkal találkozhatnak. A koncerteknek - az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a történelmi budai várban - a Magyar Kultúra Alapítvány, az MTA Kongresszusi Terme és idén először a Mátyás-templom ad helyet.

A koncertek fellépői: Kobzos Kiss Tamás, Deák Endre, Dobozy Borbála, Szekendy Tamás, a Trio Antiqua, Bertalan Andrea, CantuS CorvinuS, Custos Viola Consort, Sebastian Consort és a Sonatores Pannoniae.

Dobozy Borbála csembalóművész így vélekedik a hangversenysorozatról: "A magyar régizene-játszás az utóbbi időben komoly elismertséget vívott ki magának nemzetközi viszonylatban is. Szűk három évtized alatt felnőtt egy aránylag népes generáció, melynek utánpótlása szerencsére folyamatos. Egyre többen jönnek arra rá, hogy minden zene korának hangszerein és zenei nyelvezetének elsajátításával szólaltatható meg a leghitelesebben. Erre a hitelességre, valójában megközelítő stílushűségre törekszünk mindnyájan, akik korhű hangszerekhez nyúlunk Ennek az irányzatnak sajnos ma még Magyarországon intézményesített oktatási formája csak egyes hangszerek esetében biztosított. Azonban elkötelezett muzsikusainknak adott a lehetőség, hogy külföldi mesterek irányításával a szükséges tudást megszerezzék. Hogy ez valóban meg is történik, jelzi az a tény: szinte minden európai régizene-együttes állandó magyar tagokkal ill. kisegítőkkel dolgozik és sokan közülük szereplői rangos fesztiváloknak, jelentős koncerttermeknek, vagy már éppen ők tartanak Európa-szerte mesterkurzusokat.

Jól tette az Art Face Seven, hogy ezen a területen kezdte meg – mint régizenei menedzsment - működését, rendezvényei eddig is sok emlékezetes estét szereztek a régi zene híveinek. Immáron három éve bizonyítja az ügy iránti elkötelezettségét. Szervezői tevékenységét, a közönséggel való kapcsolatát és a megfelelő tájékoztatást kitűnő média-háttere segíti.

Az idei sorozat műsorai is joggal kelthetnek érdeklődést. A második koncerten J.S.Bach három, két csembalóra és vonósokra írt concertója csendül fel. Nagyon örülök, hogy Szekendy Tamással és a kibővített Trio Antiqua tagjaival módom van eljátszani ezeket a ritkán hallható remekműveket. A műsorban szerepel még a jól ismert h-moll szvit is Bertalan Andrea fuvola-szólójával.

Szívből üdvözöljük az Art Face Seven régizenét felkaroló tevékenységét, melynek ebben a mai nehéz gazdasági helyzetben fokozott jelentősége van."

(2008. október 18. 19:30 Magyar Kultúra Alapítvány (Budapest) - Kobzos Kiss Tamás, Deák Endre (lant); A magyar reneszánsz két nagy Bálintja - Összeállítás Bakfark Bálint és Balassi Bálint műveiből

2008. november 29. 19:30 MTA budavári Kongresszusi terme (Budapest) - Dobozy Borbála, Szekendy Tamás, Trio Antiqua; Bach: C-dúr versenymű két csembalóra és vonósokra, BWV 1060-1063; C-moll versenymű két csembalóra és vonósokra, BWV 1060; H-moll szvit, 1067; C-moll versenymű két csembalóra és vonósokra, BWV 1062

2008. december 19. 19:30 Mátyás-templom (Budapest) - A Cantus Corvinus karácsonyi koncertje; műv. vez.: Klembala Géza; Monteverdi: Vespro della Beata Vergine; Deus in adjutorium; Dixit Dominus 109. zsoltár; Nigra sum; Laudate pueri 112. zsoltár; Pulchra es; Laetatus sum 121. zsoltár; Duo seraphim; Nisi Dominus 126. zsoltár; Audi coelum; Lauda Jerusalem 147. zsoltár; Himnusz; Sonata Sopra Sancta Maria; Magnificat)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.