Klasszikus

ARTISJUS-díjak előadóművészeknek

2006.01.13. 00:00
Ajánlom
Az ARTISJUS Zenei Alapítvány régi hagyománya, hogy évente jutalmazza azokat az előadóművészeket, akik a kortárs magyar zeneszerzők műveinek előadásával, illetve terjesztésének elősegítésével eredményesen szolgálták a magyar zenekultúra ügyét.

Az előadóművészi jutalom célja a kortárs magyar zenei művek bel és külföldi terjesztéséhez, megismertetéséhez való előadói hozzájárulás elismerése és ösztönzése. Jutalomban részesíthetők hazai és külföldi hivatásos előadóművészek és belföldi zeneművészeti egyetemi hallgatók.

Klasszikus zenei kitüntetettek

A kortárs magyar zeneművek bemutatásért díjban részesült: Csalog Gábor zongoraművész, Dr. Kerekesné Pytel Anna karnagy, Eckhardt Gábor zongoraművész, Herencsár Viktória cimbalomművész, Horváth Mária énekművész, Kircsi László zeneesztéta, Kiss Katalin karnagy, Kővári Eszter Sára énekművész, Matuz Gergely fuvolaművész, Matuz István fuvolaművész, Mindszenty Zsuzsanna karnagy, Molnár László karmester, Rajk Judit énekművész, Skoff Zsuzsanna énekművész, Szakály Ágnes cimbalomművész, Szeverényi Ilona cimbalomművész, Tihanyi László karmester, Varga Zoltán kürtművész és Virág Emese zongoraművész.

Az együttesek közül jutalomban részesültek: a Componensemble, az EAR Kamaraegyüttes, az Ewald Rézfúvós Kvintett, a Magyar Rádió Archívnet Szerkesztőség, a Somogyi Vonósnégyes, a Tomkins Énekegyüttes, a Voces Aequales Énekegyüttes.

Jeney Zoltán: Halotti szertartás című oratórium előadásáért jutalomban részesültek: Antal Mátyás karnagy, Kocsis Zoltán karmester, Kolonits Klára énekművész, Timothy Bentch énekművész.

Gyöngyösi Levente: Gólyakalifa című operájának előadásáért jutalomban részesültek:
Vashegyi György karmester, Ambrus Ákos énekművész, Harangi Mária rendező, Sólyom Nagy Máté énekművész.

Huszár Lajos: A csend című operájának előadásáért jutalomban részesültek:
Kardos Gábor karmester, Andrejcsik István énekművész, Gábor Géza énekművész, Szonda Éva énekművész, Vajda Julia énekművész.

Sáry László: Négerek című műve előadásáért jutalomban részesült a Találkozás-Maladype Kulturális Egyesület.

A kortárs magyar művek külföldön való előadásáért PRO ARTIBUS ARTISJUS Bartók-éremmel tüntették ki Gaál Erzsébet amerikai hárfaművészt és Harald Lacina osztrák operai szakembert.

A kortárs zeneművek terjesztése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységért jutalomban részesült: dr. Ábrahám Mariann zenetanár, Bárány Gusztáv zenei rendező, Milcsevics Enikő szervező, Ókovács Szilveszter szerkesztő, Szirányi János, a Bartók Emlékház igazgatója és Varga Károly szerkesztő.

Könnyűzenei jutalmazottak

A kortárs magyar zeneművek bemutatásáért díjban részesült: Balogh Kálmán cimbalomművész, Barvich Iván, a népi fúvós- és pengetős hangszerek művésze, Becze Gábor nagybőgőművész, Csiszár Péter szaxofonművész, Daczi Zsolt gitárművész, Donászy Tibor dobművész, Kátai Zoltán előadóművész, Kováts Kriszta színművész, énekes, Lantos Zoltán hegedűművész, Nagy János zongoraművész, Orczi Géza, az ütő- és pengetős hangszerek művésze, Sipeki Zoltán gitárművész, Solti János dobművész, Szemenyei János színművész, énekes, Szirtes Edina „Mókus” hegedű- és harmonikaművész, Szokolay „Dongó” Balázs szaxofon- és furulyaművész, Zsoldos Tamás basszusgitárművész.

Az együttesek közül jutalomban részesült a Bergendy Koncert-, Tánc- és Szalonzenekar.

Életmű díjazott lett Koós János énekes, előadóművész.

A kortárs zeneművek terjesztése érdekében kifejtett tevékenységéért jutalomban részesült Péterdi Péter zenei rendező és Dorozsmai Péter, a Tom-Tom Records vezetője.

Az ARTISJUS Zenei Alapítvány idei díjait Lakatos György fagottművész, az ARTISJUS Zenei Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Madarász Iván zeneszerző, az ARTISJUS Zenei Alapítvány Egyedi Támogatásokat Véleményező Komolyzenei Bizottságának elnöke és Victor Máté zeneszerző, az ARTISJUS Zenei Alapítvány Egyedi Támogatásokat Véleményező Könnyűzenei Bizottságának elnöke adta át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.