Klasszikus

ARTISJUS-díjak előadóművészeknek

2006.01.13. 00:00
Ajánlom
Az ARTISJUS Zenei Alapítvány régi hagyománya, hogy évente jutalmazza azokat az előadóművészeket, akik a kortárs magyar zeneszerzők műveinek előadásával, illetve terjesztésének elősegítésével eredményesen szolgálták a magyar zenekultúra ügyét.

Az előadóművészi jutalom célja a kortárs magyar zenei művek bel és külföldi terjesztéséhez, megismertetéséhez való előadói hozzájárulás elismerése és ösztönzése. Jutalomban részesíthetők hazai és külföldi hivatásos előadóművészek és belföldi zeneművészeti egyetemi hallgatók.

Klasszikus zenei kitüntetettek

A kortárs magyar zeneművek bemutatásért díjban részesült: Csalog Gábor zongoraművész, Dr. Kerekesné Pytel Anna karnagy, Eckhardt Gábor zongoraművész, Herencsár Viktória cimbalomművész, Horváth Mária énekművész, Kircsi László zeneesztéta, Kiss Katalin karnagy, Kővári Eszter Sára énekművész, Matuz Gergely fuvolaművész, Matuz István fuvolaművész, Mindszenty Zsuzsanna karnagy, Molnár László karmester, Rajk Judit énekművész, Skoff Zsuzsanna énekművész, Szakály Ágnes cimbalomművész, Szeverényi Ilona cimbalomművész, Tihanyi László karmester, Varga Zoltán kürtművész és Virág Emese zongoraművész.

Az együttesek közül jutalomban részesültek: a Componensemble, az EAR Kamaraegyüttes, az Ewald Rézfúvós Kvintett, a Magyar Rádió Archívnet Szerkesztőség, a Somogyi Vonósnégyes, a Tomkins Énekegyüttes, a Voces Aequales Énekegyüttes.

Jeney Zoltán: Halotti szertartás című oratórium előadásáért jutalomban részesültek: Antal Mátyás karnagy, Kocsis Zoltán karmester, Kolonits Klára énekművész, Timothy Bentch énekművész.

Gyöngyösi Levente: Gólyakalifa című operájának előadásáért jutalomban részesültek:
Vashegyi György karmester, Ambrus Ákos énekművész, Harangi Mária rendező, Sólyom Nagy Máté énekművész.

Huszár Lajos: A csend című operájának előadásáért jutalomban részesültek:
Kardos Gábor karmester, Andrejcsik István énekművész, Gábor Géza énekművész, Szonda Éva énekművész, Vajda Julia énekművész.

Sáry László: Négerek című műve előadásáért jutalomban részesült a Találkozás-Maladype Kulturális Egyesület.

A kortárs magyar művek külföldön való előadásáért PRO ARTIBUS ARTISJUS Bartók-éremmel tüntették ki Gaál Erzsébet amerikai hárfaművészt és Harald Lacina osztrák operai szakembert.

A kortárs zeneművek terjesztése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységért jutalomban részesült: dr. Ábrahám Mariann zenetanár, Bárány Gusztáv zenei rendező, Milcsevics Enikő szervező, Ókovács Szilveszter szerkesztő, Szirányi János, a Bartók Emlékház igazgatója és Varga Károly szerkesztő.

Könnyűzenei jutalmazottak

A kortárs magyar zeneművek bemutatásáért díjban részesült: Balogh Kálmán cimbalomművész, Barvich Iván, a népi fúvós- és pengetős hangszerek művésze, Becze Gábor nagybőgőművész, Csiszár Péter szaxofonművész, Daczi Zsolt gitárművész, Donászy Tibor dobművész, Kátai Zoltán előadóművész, Kováts Kriszta színművész, énekes, Lantos Zoltán hegedűművész, Nagy János zongoraművész, Orczi Géza, az ütő- és pengetős hangszerek művésze, Sipeki Zoltán gitárművész, Solti János dobművész, Szemenyei János színművész, énekes, Szirtes Edina „Mókus” hegedű- és harmonikaművész, Szokolay „Dongó” Balázs szaxofon- és furulyaművész, Zsoldos Tamás basszusgitárművész.

Az együttesek közül jutalomban részesült a Bergendy Koncert-, Tánc- és Szalonzenekar.

Életmű díjazott lett Koós János énekes, előadóművész.

A kortárs zeneművek terjesztése érdekében kifejtett tevékenységéért jutalomban részesült Péterdi Péter zenei rendező és Dorozsmai Péter, a Tom-Tom Records vezetője.

Az ARTISJUS Zenei Alapítvány idei díjait Lakatos György fagottművész, az ARTISJUS Zenei Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Madarász Iván zeneszerző, az ARTISJUS Zenei Alapítvány Egyedi Támogatásokat Véleményező Komolyzenei Bizottságának elnöke és Victor Máté zeneszerző, az ARTISJUS Zenei Alapítvány Egyedi Támogatásokat Véleményező Könnyűzenei Bizottságának elnöke adta át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.