Klasszikus

ARTISJUS-díjak előadóművészeknek

2006.01.13. 00:00
Ajánlom
Az ARTISJUS Zenei Alapítvány régi hagyománya, hogy évente jutalmazza azokat az előadóművészeket, akik a kortárs magyar zeneszerzők műveinek előadásával, illetve terjesztésének elősegítésével eredményesen szolgálták a magyar zenekultúra ügyét.

Az előadóművészi jutalom célja a kortárs magyar zenei művek bel és külföldi terjesztéséhez, megismertetéséhez való előadói hozzájárulás elismerése és ösztönzése. Jutalomban részesíthetők hazai és külföldi hivatásos előadóművészek és belföldi zeneművészeti egyetemi hallgatók.

Klasszikus zenei kitüntetettek

A kortárs magyar zeneművek bemutatásért díjban részesült: Csalog Gábor zongoraművész, Dr. Kerekesné Pytel Anna karnagy, Eckhardt Gábor zongoraművész, Herencsár Viktória cimbalomművész, Horváth Mária énekművész, Kircsi László zeneesztéta, Kiss Katalin karnagy, Kővári Eszter Sára énekművész, Matuz Gergely fuvolaművész, Matuz István fuvolaművész, Mindszenty Zsuzsanna karnagy, Molnár László karmester, Rajk Judit énekművész, Skoff Zsuzsanna énekművész, Szakály Ágnes cimbalomművész, Szeverényi Ilona cimbalomművész, Tihanyi László karmester, Varga Zoltán kürtművész és Virág Emese zongoraművész.

Az együttesek közül jutalomban részesültek: a Componensemble, az EAR Kamaraegyüttes, az Ewald Rézfúvós Kvintett, a Magyar Rádió Archívnet Szerkesztőség, a Somogyi Vonósnégyes, a Tomkins Énekegyüttes, a Voces Aequales Énekegyüttes.

Jeney Zoltán: Halotti szertartás című oratórium előadásáért jutalomban részesültek: Antal Mátyás karnagy, Kocsis Zoltán karmester, Kolonits Klára énekművész, Timothy Bentch énekművész.

Gyöngyösi Levente: Gólyakalifa című operájának előadásáért jutalomban részesültek:
Vashegyi György karmester, Ambrus Ákos énekművész, Harangi Mária rendező, Sólyom Nagy Máté énekművész.

Huszár Lajos: A csend című operájának előadásáért jutalomban részesültek:
Kardos Gábor karmester, Andrejcsik István énekművész, Gábor Géza énekművész, Szonda Éva énekművész, Vajda Julia énekművész.

Sáry László: Négerek című műve előadásáért jutalomban részesült a Találkozás-Maladype Kulturális Egyesület.

A kortárs magyar művek külföldön való előadásáért PRO ARTIBUS ARTISJUS Bartók-éremmel tüntették ki Gaál Erzsébet amerikai hárfaművészt és Harald Lacina osztrák operai szakembert.

A kortárs zeneművek terjesztése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységért jutalomban részesült: dr. Ábrahám Mariann zenetanár, Bárány Gusztáv zenei rendező, Milcsevics Enikő szervező, Ókovács Szilveszter szerkesztő, Szirányi János, a Bartók Emlékház igazgatója és Varga Károly szerkesztő.

Könnyűzenei jutalmazottak

A kortárs magyar zeneművek bemutatásáért díjban részesült: Balogh Kálmán cimbalomművész, Barvich Iván, a népi fúvós- és pengetős hangszerek művésze, Becze Gábor nagybőgőművész, Csiszár Péter szaxofonművész, Daczi Zsolt gitárművész, Donászy Tibor dobművész, Kátai Zoltán előadóművész, Kováts Kriszta színművész, énekes, Lantos Zoltán hegedűművész, Nagy János zongoraművész, Orczi Géza, az ütő- és pengetős hangszerek művésze, Sipeki Zoltán gitárművész, Solti János dobművész, Szemenyei János színművész, énekes, Szirtes Edina „Mókus” hegedű- és harmonikaművész, Szokolay „Dongó” Balázs szaxofon- és furulyaművész, Zsoldos Tamás basszusgitárművész.

Az együttesek közül jutalomban részesült a Bergendy Koncert-, Tánc- és Szalonzenekar.

Életmű díjazott lett Koós János énekes, előadóművész.

A kortárs zeneművek terjesztése érdekében kifejtett tevékenységéért jutalomban részesült Péterdi Péter zenei rendező és Dorozsmai Péter, a Tom-Tom Records vezetője.

Az ARTISJUS Zenei Alapítvány idei díjait Lakatos György fagottművész, az ARTISJUS Zenei Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Madarász Iván zeneszerző, az ARTISJUS Zenei Alapítvány Egyedi Támogatásokat Véleményező Komolyzenei Bizottságának elnöke és Victor Máté zeneszerző, az ARTISJUS Zenei Alapítvány Egyedi Támogatásokat Véleményező Könnyűzenei Bizottságának elnöke adta át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.