Klasszikus

Átadják a MOL Tehetséggondozásért díjakat

2011.03.02. 13:00
Ajánlom
Nyolc, négy sporttal kapcsolatos elismerést, két tanári és két művésztanári díjat adnak át szerda délután.

Az Új Európa Alapítvány kurátorai az előző évi munkát mérlegre téve Galli Zsolt vívó, Lugosi László korcsolya, Málnai István úszó és Tóthné Stupián Anikó atlétika edzőt, Sebestyén Zoltán fizika és Zsigó Zsolt informatika tanárt, továbbá Sárközi Gyula táncművész-táncpedagógust és Antók Zsuzsanna gordonkatanárt találta érdemesnek az elismerésre. 

Antók Zsuzsanna két nagy pesti kerület, a XIV. és XV. zeneiskolásainak cselló szakos növendékeit tanítja a Szent István Király, illetve a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusaként. Növendékei az elmúlt években rendre megnyerték az országos zenei versenyeket. Tavaly még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is oktatott didaktikát, idén a bolognai rendszer miatt nem indult módszertani képzés. Tanítványai között négyéves és húsz esztendős is található, így átlátja, mik a tehetséggondozás legnagyobb kihívásai. Egyik növendéke, Devich Gergely a Budapesti Fesztiválzenekar szólistája is lehetett, amiről a Fidelio.hu videós összefoglalót is készített.

"Sajnos a "normál" iskolákban a művészetoktatás jobbára arra szorítkozik, hogy információkat tömjön a gyerekek fejébe. Szerintem fölháborító, hogy a lányaim nem rajzolnak a gimnáziumban, művészettörténetet tanulnak, de nem alkotnak. Szerkesztenek néhány mondatot valamelyik zeneszerzőről, de nem énekelnek. Nálunk természetesen ez másként van, ide zenélni jönnek. Az én szakomon a nehézség abban áll, hogy a vonós hangszeren nincs kész hang (mint a zongoránál), a gyereknek kell képeznie, ami komplex koordinációt igényel - eltalálni a magasságot, a helyes tartást és a többit. A szülőknek is nehéz, el kell viselni a még nem szép hangot."

A gyerekből kell kiindulni, minden csak ezután jön - ez az alapelve Antók Zsuzsannának. Mindenkinél máskor mutatkozik meg, vajon tájékozott koncertjáró vagy hivatásos muzsikus szeretne lenni. Van olyan nyolc éves növendéke, akivel négy esztendős korában kezdett foglalkozni. "Reggelente még pizsamában odaült a csellóhoz és egy órán át "nyiszatolta", nem azt játszotta, amit én föladtam, hanem amit ő akart hallani. De olyan élvezetét lelte a játékban, hogy alá kellett rendelnem magam, nagy teret engedtem neki, és csak keveset kértem tőle. Ahogy nőtt, úgy egyre jobban felfogta, hogy mi az, amit neki is el kell sajátítania."

Másoknál csak érzi, több van bennük, mint amennyit megmutatnak, ilyenkor türelmesen vár, akár két-három évet is. Figyel a pillanatnyi állapotukra, a nagyobbakkal, ha fáradtnak, kedvetlennek látja őket, először inkább beszélget. Ők már szívesen megnyílnak és beszélnek a problémáikról. Hangsúlyozza: szükséges ez is, mert a családokban nem mindig jut idő ilyesmire. De azt is kiemeli, a pályára készülőknél a szülők nagyon nagy áldozatokat vállalnak. Ez a fajta oktatás nem lehet más, csak nagyon személyes, az órán mindig csak egy tanítvány ül - ez bizony drága a családnak és drága a fenntartónak is. Harminc növendéke van, ez valóban nagyon sok. "Ha nem kellene a két gimnazista lányom eltartani, nem vállalnék szombati órákat." Az éjszaka szinte mindig a számítógép előtt találja - ismeri el, mert a hivatalos adminisztráción túl, a növendékhangversenyek, a versenyprogramok összeállításával is törődnie kell.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.