Klasszikus

Átadták a Bartók–Pásztory-díjakat

2009.03.26. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla születésnapján, március 25-én adták át a negyedszázados múltra visszatekintő Bartók–Pásztory-díjat a Zeneakadémián. Idén Erdei Péter és Vajda Cecília karnagyok, Gyöngyösi Levente zeneszerző, valamint Vásáry Tamás zongoraművész és karmester vehette át az elismerést.

A Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított díjat 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján adják át. A rangos elismeréseket ez alkalommal is Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj Kuratóriumának elnöke adta át. Az ünnepélyes ceremóniát követően a meghívott vendégek felvételről hallgatták meg Orbán György Stabat Materét Erdei Péter vezényletével, Gyöngyösi Levente zeneszerző Lukács passióját, valamint Bartók Béla Levél az otthoniakhoz című kórusművét Vajda Cecília vezényletével. Az ünnepség zárásaként Vásáry Tamás játszotta el Bartók Allegro Barbaro című zongoradarabját.

Erdei Péter, Liszt-díjas karnagy diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte 1968-ban. Az 1973-ban alapított, ma az egyetem részeként működő Kodály Intézet igazgatója 33 éven át. Éveken át volt a Debreceni Kodály Kórus, a Kecskeméti Pedagógus Kórus és két évig a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya. Bostonban az amerikai Kodály Musical Training Institute társalapítója és tanára volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, Alma Mater kórusának karnagya. A karvezetés tanáraként az elmúlt évtizedekben töretlen igényességgel, szakmai hitelességgel és nagy odaadással nevelt ki számos, több generációhoz tartozó, sikeres és nemzetközi hírű karnagyot. Repertoárján egész pályája alatt nem lankadó elkötelezettsége révén nagy súllyal szerepeltek Bartók, Kodály és az utánuk következő magyar zeneszerzők művei. Karnagyként számos elismerésben részesült, többek között Pro Renovanda Cultura Hungariae-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjével és a Norvég Királyi Lovagrend első fokozatával kitüntetett művész.

Gyöngyösi Levente 1999-ben kiváló minősítéssel diplomázott a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán. A diploma megszerzése óta folyamatosan komponál, művei sorában a kamarazene éppúgy megtalálható, mint a kórusmuzsika vagy zenekarra írt darabok. Munkáiban nem kötelezte el magát egyetlen stílusirányzat mellett sem, az európai zeneművészet utolsó három évszázadának szellemi vonulatát szeretné folytatni. Kompozícióit itthon és külföldön egyaránt előadják. Fontos munkái közül kiemelkedik a Gólyakalifa című kétfelvonásos opera, melyet a Magyar Operaház rendelt a 2000. évi milleniumi operapályázatra. Fiatal kora ellenére műveiben érett zeneszerzőként lép fel. 2000-ben és 2001-ben Kodály-ösztöndíjban részesült, 2005-ben Erkel-díjjal, 2008-ban Talentum-díjjal tüntették ki.

Vajda Cecília a Zeneakadémián 1946-ban karvezetés szakon szerzett diplomát, mestere Vásárhelyi Zoltán volt. 1955-től az MR Énekkarának karnagya, majd 1959-től 1966-ig művészeti vezetője volt. Irányítása alatt az énekkar az ország legkiválóbb kórusa lett, munkásságával nagyban hozzájárult a magyar énekkari kultúra felvirágoztatásához. Kodály Zoltán ajánlásával utazott Londonba, hogy a Yehudi Menuhin iskola növendékeit megismertesse a magyar zenei nevelés módszereivel. A mai napig a szigetországban él, ahol megalapította a Brit Kodály Társaságot, melynek kurzusaira hosszú éveken át a legkiválóbb magyar előadóművészeket és tanárokat hívta meg. A 90-es évek elején a magyar zenei kultúráért kifejtett munkásságáért, valamint a magyar zenei nevelési módszer angliai meghonosításáért köztársasági elnöki kitüntetésben részesült.

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, író, költő, népművelő a magyar kulturális élet ismert, rendkívül sokoldalú személyisége. A ma hazánkban élő művész évtizedek óta állandó meghívottja londoni, New York-i, berlini, bécsi, bostoni, chicagói, párizsi zenekaroknak. Olyan nagyságok választották kamara-partnerül, mint Szigeti József, Dietrich Fischer-Dieskau, Isaak Stern, Rosztropovics, Szering vagy Yo-yo Ma. A Deutsche Grammophonnál és a Hungarotonnál szinte az egész zongora- s zenekari irodalmat lemezre vette, hatalmas közönség és szakmai elismeréstől övezve. 1988 óta a London College of Music, 1992 óta a Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja. Munkásságának elismeréseként több rangos kitüntetés mellett Liszt-díjat, Köztársasági Elnöki Arany Emlékérmet, Kossuth-díjat, Magyar Örökség Díjat és Milleniumi Kölcsey-díjat kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.