Klasszikus

Átadták a Bartók–Pásztory-díjakat

2009.03.26. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla születésnapján, március 25-én adták át a negyedszázados múltra visszatekintő Bartók–Pásztory-díjat a Zeneakadémián. Idén Erdei Péter és Vajda Cecília karnagyok, Gyöngyösi Levente zeneszerző, valamint Vásáry Tamás zongoraművész és karmester vehette át az elismerést.

A Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított díjat 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján adják át. A rangos elismeréseket ez alkalommal is Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj Kuratóriumának elnöke adta át. Az ünnepélyes ceremóniát követően a meghívott vendégek felvételről hallgatták meg Orbán György Stabat Materét Erdei Péter vezényletével, Gyöngyösi Levente zeneszerző Lukács passióját, valamint Bartók Béla Levél az otthoniakhoz című kórusművét Vajda Cecília vezényletével. Az ünnepség zárásaként Vásáry Tamás játszotta el Bartók Allegro Barbaro című zongoradarabját.

Erdei Péter, Liszt-díjas karnagy diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte 1968-ban. Az 1973-ban alapított, ma az egyetem részeként működő Kodály Intézet igazgatója 33 éven át. Éveken át volt a Debreceni Kodály Kórus, a Kecskeméti Pedagógus Kórus és két évig a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya. Bostonban az amerikai Kodály Musical Training Institute társalapítója és tanára volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, Alma Mater kórusának karnagya. A karvezetés tanáraként az elmúlt évtizedekben töretlen igényességgel, szakmai hitelességgel és nagy odaadással nevelt ki számos, több generációhoz tartozó, sikeres és nemzetközi hírű karnagyot. Repertoárján egész pályája alatt nem lankadó elkötelezettsége révén nagy súllyal szerepeltek Bartók, Kodály és az utánuk következő magyar zeneszerzők művei. Karnagyként számos elismerésben részesült, többek között Pro Renovanda Cultura Hungariae-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjével és a Norvég Királyi Lovagrend első fokozatával kitüntetett művész.

Gyöngyösi Levente 1999-ben kiváló minősítéssel diplomázott a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán. A diploma megszerzése óta folyamatosan komponál, művei sorában a kamarazene éppúgy megtalálható, mint a kórusmuzsika vagy zenekarra írt darabok. Munkáiban nem kötelezte el magát egyetlen stílusirányzat mellett sem, az európai zeneművészet utolsó három évszázadának szellemi vonulatát szeretné folytatni. Kompozícióit itthon és külföldön egyaránt előadják. Fontos munkái közül kiemelkedik a Gólyakalifa című kétfelvonásos opera, melyet a Magyar Operaház rendelt a 2000. évi milleniumi operapályázatra. Fiatal kora ellenére műveiben érett zeneszerzőként lép fel. 2000-ben és 2001-ben Kodály-ösztöndíjban részesült, 2005-ben Erkel-díjjal, 2008-ban Talentum-díjjal tüntették ki.

Vajda Cecília a Zeneakadémián 1946-ban karvezetés szakon szerzett diplomát, mestere Vásárhelyi Zoltán volt. 1955-től az MR Énekkarának karnagya, majd 1959-től 1966-ig művészeti vezetője volt. Irányítása alatt az énekkar az ország legkiválóbb kórusa lett, munkásságával nagyban hozzájárult a magyar énekkari kultúra felvirágoztatásához. Kodály Zoltán ajánlásával utazott Londonba, hogy a Yehudi Menuhin iskola növendékeit megismertesse a magyar zenei nevelés módszereivel. A mai napig a szigetországban él, ahol megalapította a Brit Kodály Társaságot, melynek kurzusaira hosszú éveken át a legkiválóbb magyar előadóművészeket és tanárokat hívta meg. A 90-es évek elején a magyar zenei kultúráért kifejtett munkásságáért, valamint a magyar zenei nevelési módszer angliai meghonosításáért köztársasági elnöki kitüntetésben részesült.

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, író, költő, népművelő a magyar kulturális élet ismert, rendkívül sokoldalú személyisége. A ma hazánkban élő művész évtizedek óta állandó meghívottja londoni, New York-i, berlini, bécsi, bostoni, chicagói, párizsi zenekaroknak. Olyan nagyságok választották kamara-partnerül, mint Szigeti József, Dietrich Fischer-Dieskau, Isaak Stern, Rosztropovics, Szering vagy Yo-yo Ma. A Deutsche Grammophonnál és a Hungarotonnál szinte az egész zongora- s zenekari irodalmat lemezre vette, hatalmas közönség és szakmai elismeréstől övezve. 1988 óta a London College of Music, 1992 óta a Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja. Munkásságának elismeréseként több rangos kitüntetés mellett Liszt-díjat, Köztársasági Elnöki Arany Emlékérmet, Kossuth-díjat, Magyar Örökség Díjat és Milleniumi Kölcsey-díjat kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.