Klasszikus

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

2012.03.26. 16:36
Ajánlom
Bánkövi Gyula zeneszerzőnek, Keller András hegedűművésznek, Lakatos György fagottművésznek és Rozgonyi Éva karnagynak ítélték idén az elismerést.

"Bánkövi Gyula három fontos területen teljesített és teljesít ma is feladatot a magyar zenésztársadalom érdekében: egyrészt alkotó muzsikus, másrészt darabjaival gazdagítja a 20-21. század magyar zeneszerzésének sokszínű palettáját, emellett mint közszolga hitelesen és biztos ízléssel szerkeszti a Bartók Rádió műsorait" - írta köszöntőjében Devich János, a Bartók-Pásztory-díj kuratóriumának tagja.

A zeneszerzés iskoláját Bánkövi Gyula Kocsár Miklósnál, Balassa Sándornál, Pongrácz Zoltánnál, majd a Zeneakadémián Bozay Attilánál járta ki. A laudáció kiemeli, hogy a díjazott meghatározó tanítómestere a természet; a hangzó anyagban, amelyhez a szerző szívesen fordul az elektronika eszközéhez, nyomon követhető a természet állandó változása, a periódikusság, az időtlenség, a mikro- és makrovilág egyidejű jelenléte.

Szintén Bartók-Pásztory-díjat vehetett át a Ligeti Györgyről elnevezett Wesselényi utca épület aulájában tartott díjátadó ünnepségen Keller András hegedűművész, az idén Érdemes művész címmel elismert muzsikus, a nevével világszerte jegyzett vonósnégyes alapítója. A Concerto Budapest Zenekar művészeti vezetőjeként olyan tradíciót folytat, amely a magyar zeneélet egyik legértékesebb hagyományát, a kvartettezést, a kamarazenélést kelti új életre. A Joachim, a Waldbauer-Kerpely, a Léner, a Végh, a Magyar, a Budapest, a Tátrai és a Bartók, a Kodály Vonósnégyestől a Takács-Nagy - ma már Takács - Quartetig ível ez a tradíció, a koncertszervezők részéről kissé mellőzve. Keller az egyik alapítója a 100 éve született Végh Sándor hegedűművészre emlékező versenynek és ünnepi sorozatnak is, amelytől a műfaj népszerűségének frissülése várható.

Lakatos György fagottművész is megkapta az elismerést. "Mi, fúvósok különösen jól ismerjük egymást és egymás képességeit, még akkor is, ha történetesen már egy másik  generációhoz tartozunk" - hangsúlyozta köszöntőjében a Kossuth-díjas klarinétművész, Kovács Béla. Hozzátette: Lakatos György a szó legnemesebb értelmében "játszik" a hangszerén, gyönyörű hangon, fölényes technikával, nagy biztonsággal, emellett a barokk stílustól korunk zenéjéig a fagott lehetőségeit mindig az adott mű hagyományainak és stílusának megfelelően tolmácsolja. Az indoklás szerint Lakatos György igazi "örömzenész", akinek játékából sugárzik hangszere és a zene szeretete, és hivatását tekintve nemcsak fagottművész, hanem igen sokoldalú muzsikus.

BFED6F59-EA18-4032-87AA-C6EB84C130C2

Garas Kálmán: Lakatos György fagottművész (2002)

Rozgonyi Éva karnagy a Bartók-Pásztory-díj negyedik kitüntetettje. "Életét kettős hivatása jegyében éli: minden tevékenységét a magas szintű előadóművészi és a tanári munka szellemi egysége határozza meg" - jellemezte idősebb pályatársát Kollár Éva karnagy. Rozgonyi Éva zenetanári pályájának szépségét, értékének tudatát a legendás Békés-Tarhosi énekes iskola alapozta meg, a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában pedig Kardos Pál gazdagította és mélyítette el. A Zeneakadémián Szőnyi Erzsébet és Vásárhelyi Zoltán növendékeként 1964-ben szerzett diplomát. Munkássága összeforrt a szegedi Bartók Kórussal, amelynek örökös karnagya. Énekesei így fogalmaztak: "Rozgonyi Éva sokszólamú élete partitúrájában a leghosszabb, legnagyobb ívű dallamnak bizonyult a zenei együttműködés ezzel az együttessel".

A díjátadót megelőzően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai és a Bartók-Pásztory-díj kuratóriuma megkoszorúzta Bartók Béla síremlékét a budapesti Farkasréti-temetőben.

A Bartók-Pásztory-díjat azoknak a művészeknek adományozza a zeneszerző születésnapján a Zeneakadémia neves professzorokból álló szakmai grémiuma - Bartókné Pásztory Ditta akaratának megfelelően -, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei életfejlődéséhez, Bartók Béla zeneszerző szellemiségének megőrzéséhez. 1984 óta a díjat többek között olyan elismert művészek és zeneszerzők kapták meg, mint Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Kocsis Zoltán, Schiff András, Marton Éva, Sugár Miklós és Sári József.

Sáry László: Nagymama tánca; km.: Lakatos György

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.
Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.