Klasszikus

Átadták a Bartók–Pásztory-díjakat

2010.03.26. 10:58
Ajánlom
Bartók Béla születésnapján, március 25-én adták át a több mint negyedszázados múltra visszatekintő Bartók–Pásztory-díjat a Zeneakadémián. Idén Tokody Ilona operaénekes, Friedrich Ádám kürtművész, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, Serei Zsolt és Sugár Miklós zeneszerző vehette át az elismerést.

A Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított díjazottak névsorát 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján hozzák nyilvánosságra. A rangos elismeréseket ez alkalommal is Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Zeneakadémia legnevesebb professzoraiból álló Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj Kuratóriumának elnöke adta át.

Batta András rektori köszöntőjében rávilágított Bartók tragikus sorsára, a kortársak értetlenségére, és arra, hogy ma ezzel szemben igazi Bartók-kultusznak lehetünk tanúi. A nagyzenekari művek folyamatosan műsoron vannak, az Új Bartók Sorozat a tizenhatodik lemezének megjelenésével immár a feléhez érkezett, Bartók pedagógiai művei beépültek a zeneoktatásba (amíg még van zeneoktatás - jegyezte meg) és úgy tapasztalja, hogy a Zeneakadémiára járó fiatalok ugyanolyan áhítattal és tisztelettel hallgatják műveit, mint Bachét vagy Beethovenét. "Bartók tehát hazaérkezett, ezen a napon az alma materben ezt is ünnepeljük" - hangsúlyozta.

Tokody Ilona laudációját Batta András rektor, Friedrich Ádámét Kovács Béla klarinétművész, a Mendelssohn Kamarazenekarét és Sugár Miklósét Devich János, az egyetem tanára, rektori tanácsadó, Serei Zsoltét Jeney Zoltán zeneszerző mondta el. A díjazottak köszönőbeszédükben mind megemlítették azt, hogy óriási megtiszteltetés számukra, hogy egy ilyen jelentős szakmai grémium találta méltónak őket erre az elismerésre. Tokody Ilona arra volt a legbüszkébb, hogy magyarként járhatta be a világot és magyarként kapta az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőről elnevezett díjat, a Mendelssohn Kamarazenekar alapítója-vezetője Kováts Péter azt emelte ki, hogy vidéki együttesként többek között Rómában, Londonban is koncertezhettek és most, első elismerésük ez a neves díj lett. Serei Zsolt úgy fogalmazott, hogy "minden hang leírása a jövőben legalább egy perccel hosszabb lesz e díj jelentősége miatt". Sugár Miklós, aki a díj történetében először vehette át apja után fiúként az elismerést csatlakozott Sereihez, hiszen annak a magas minőségnek, amit ez a díj átvétele jelent, mindenkor meg kell felelniük.

Az ünnepélyes ceremóniát követően a meghívott vendégek felvételről hallgatták meg Mozart: Esz-dúr kürtversenyének második tételét Friedrich Ádám, és a Ferencsik János vezényelte Állami Hangversenyzenekar, Bartók: Román népi táncok című művét a Mendelssohn Kamarazenekar és Sugár Miklós: Fanfár című kompozícióját Geiger György előadásában. Az ünnepség során Klenyán Csaba és Rozmán Lajos klarinétművészek Serei Zsolt egyik művét játszották el a szerző zongorakíséretével, zárásaként pedig Tokody Ilona énekelte el Bartók: Nyolc magyar népdal című népdal-feldolgozásait.

1984 óta a díjat többek között olyan művészek és zeneszerzők kapták meg, mint Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Kocsis Zoltán, Schiff András és Marton Éva. A díjátadó előtt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók-Pásztory-díj kuratóriuma megkoszorúzta Bartók Béla síremlékét a budapesti Farkasréti temetőben.

www.zeneakademia.hu

www.bartokujsorozat.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.