Klasszikus

Átadták a Bartók–Pásztory-díjakat

2010.03.26. 10:58
Ajánlom
Bartók Béla születésnapján, március 25-én adták át a több mint negyedszázados múltra visszatekintő Bartók–Pásztory-díjat a Zeneakadémián. Idén Tokody Ilona operaénekes, Friedrich Ádám kürtművész, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, Serei Zsolt és Sugár Miklós zeneszerző vehette át az elismerést.

A Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított díjazottak névsorát 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján hozzák nyilvánosságra. A rangos elismeréseket ez alkalommal is Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Zeneakadémia legnevesebb professzoraiból álló Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj Kuratóriumának elnöke adta át.

Batta András rektori köszöntőjében rávilágított Bartók tragikus sorsára, a kortársak értetlenségére, és arra, hogy ma ezzel szemben igazi Bartók-kultusznak lehetünk tanúi. A nagyzenekari művek folyamatosan műsoron vannak, az Új Bartók Sorozat a tizenhatodik lemezének megjelenésével immár a feléhez érkezett, Bartók pedagógiai művei beépültek a zeneoktatásba (amíg még van zeneoktatás - jegyezte meg) és úgy tapasztalja, hogy a Zeneakadémiára járó fiatalok ugyanolyan áhítattal és tisztelettel hallgatják műveit, mint Bachét vagy Beethovenét. "Bartók tehát hazaérkezett, ezen a napon az alma materben ezt is ünnepeljük" - hangsúlyozta.

Tokody Ilona laudációját Batta András rektor, Friedrich Ádámét Kovács Béla klarinétművész, a Mendelssohn Kamarazenekarét és Sugár Miklósét Devich János, az egyetem tanára, rektori tanácsadó, Serei Zsoltét Jeney Zoltán zeneszerző mondta el. A díjazottak köszönőbeszédükben mind megemlítették azt, hogy óriási megtiszteltetés számukra, hogy egy ilyen jelentős szakmai grémium találta méltónak őket erre az elismerésre. Tokody Ilona arra volt a legbüszkébb, hogy magyarként járhatta be a világot és magyarként kapta az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőről elnevezett díjat, a Mendelssohn Kamarazenekar alapítója-vezetője Kováts Péter azt emelte ki, hogy vidéki együttesként többek között Rómában, Londonban is koncertezhettek és most, első elismerésük ez a neves díj lett. Serei Zsolt úgy fogalmazott, hogy "minden hang leírása a jövőben legalább egy perccel hosszabb lesz e díj jelentősége miatt". Sugár Miklós, aki a díj történetében először vehette át apja után fiúként az elismerést csatlakozott Sereihez, hiszen annak a magas minőségnek, amit ez a díj átvétele jelent, mindenkor meg kell felelniük.

Az ünnepélyes ceremóniát követően a meghívott vendégek felvételről hallgatták meg Mozart: Esz-dúr kürtversenyének második tételét Friedrich Ádám, és a Ferencsik János vezényelte Állami Hangversenyzenekar, Bartók: Román népi táncok című művét a Mendelssohn Kamarazenekar és Sugár Miklós: Fanfár című kompozícióját Geiger György előadásában. Az ünnepség során Klenyán Csaba és Rozmán Lajos klarinétművészek Serei Zsolt egyik művét játszották el a szerző zongorakíséretével, zárásaként pedig Tokody Ilona énekelte el Bartók: Nyolc magyar népdal című népdal-feldolgozásait.

1984 óta a díjat többek között olyan művészek és zeneszerzők kapták meg, mint Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Kocsis Zoltán, Schiff András és Marton Éva. A díjátadó előtt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók-Pásztory-díj kuratóriuma megkoszorúzta Bartók Béla síremlékét a budapesti Farkasréti temetőben.

www.zeneakademia.hu

www.bartokujsorozat.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Klasszikus

Milyen ember volt Beethoven? - Előadássorozat indul zeneszerzőkről

A Beethoven-emlékévben elsőként a bonni mesterrel foglalkozik Tóth Endre zenetörténész, aki a Kelet Kávézóba invitálja a zeneszeretőket január 20-án.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Klasszikus felhívás

Pályázatot hirdet zeneszerzőknek Miranda Liu vonósnégyese

Az első verseny nagy sikere után Miranda Liu hegedűművésznő és kvartettje meghirdette 2020-ra a CESQ II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyét.