Klasszikus

Átadták a Bartók–Pásztory-díjakat

2010.03.26. 10:58
Ajánlom
Bartók Béla születésnapján, március 25-én adták át a több mint negyedszázados múltra visszatekintő Bartók–Pásztory-díjat a Zeneakadémián. Idén Tokody Ilona operaénekes, Friedrich Ádám kürtművész, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, Serei Zsolt és Sugár Miklós zeneszerző vehette át az elismerést.

A Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított díjazottak névsorát 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján hozzák nyilvánosságra. A rangos elismeréseket ez alkalommal is Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Zeneakadémia legnevesebb professzoraiból álló Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj Kuratóriumának elnöke adta át.

Batta András rektori köszöntőjében rávilágított Bartók tragikus sorsára, a kortársak értetlenségére, és arra, hogy ma ezzel szemben igazi Bartók-kultusznak lehetünk tanúi. A nagyzenekari művek folyamatosan műsoron vannak, az Új Bartók Sorozat a tizenhatodik lemezének megjelenésével immár a feléhez érkezett, Bartók pedagógiai művei beépültek a zeneoktatásba (amíg még van zeneoktatás - jegyezte meg) és úgy tapasztalja, hogy a Zeneakadémiára járó fiatalok ugyanolyan áhítattal és tisztelettel hallgatják műveit, mint Bachét vagy Beethovenét. "Bartók tehát hazaérkezett, ezen a napon az alma materben ezt is ünnepeljük" - hangsúlyozta.

Tokody Ilona laudációját Batta András rektor, Friedrich Ádámét Kovács Béla klarinétművész, a Mendelssohn Kamarazenekarét és Sugár Miklósét Devich János, az egyetem tanára, rektori tanácsadó, Serei Zsoltét Jeney Zoltán zeneszerző mondta el. A díjazottak köszönőbeszédükben mind megemlítették azt, hogy óriási megtiszteltetés számukra, hogy egy ilyen jelentős szakmai grémium találta méltónak őket erre az elismerésre. Tokody Ilona arra volt a legbüszkébb, hogy magyarként járhatta be a világot és magyarként kapta az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőről elnevezett díjat, a Mendelssohn Kamarazenekar alapítója-vezetője Kováts Péter azt emelte ki, hogy vidéki együttesként többek között Rómában, Londonban is koncertezhettek és most, első elismerésük ez a neves díj lett. Serei Zsolt úgy fogalmazott, hogy "minden hang leírása a jövőben legalább egy perccel hosszabb lesz e díj jelentősége miatt". Sugár Miklós, aki a díj történetében először vehette át apja után fiúként az elismerést csatlakozott Sereihez, hiszen annak a magas minőségnek, amit ez a díj átvétele jelent, mindenkor meg kell felelniük.

Az ünnepélyes ceremóniát követően a meghívott vendégek felvételről hallgatták meg Mozart: Esz-dúr kürtversenyének második tételét Friedrich Ádám, és a Ferencsik János vezényelte Állami Hangversenyzenekar, Bartók: Román népi táncok című művét a Mendelssohn Kamarazenekar és Sugár Miklós: Fanfár című kompozícióját Geiger György előadásában. Az ünnepség során Klenyán Csaba és Rozmán Lajos klarinétművészek Serei Zsolt egyik művét játszották el a szerző zongorakíséretével, zárásaként pedig Tokody Ilona énekelte el Bartók: Nyolc magyar népdal című népdal-feldolgozásait.

1984 óta a díjat többek között olyan művészek és zeneszerzők kapták meg, mint Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Kocsis Zoltán, Schiff András és Marton Éva. A díjátadó előtt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók-Pásztory-díj kuratóriuma megkoszorúzta Bartók Béla síremlékét a budapesti Farkasréti temetőben.

www.zeneakademia.hu

www.bartokujsorozat.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.