Klasszikus

Átadták a Bartók-Pásztory-díjat

2007.03.29. 00:00
Ajánlom
Idén Kovács János karmester, Meláth Andrea operaénekes és Dukay Barnabás zeneszerző vehette át a Bartók-Pásztory-díjat március 25-én, Bartók Béla születésnapján.

A díjat 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján adják át Pásztory Ditta végrendelete alapján egy magyar anyanyelvű zeneszerzőnek és egy magyar anyanyelvű előadóművésznek. A díjakat Batta András, a nemrégiben Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Bartók-Pásztory-díj kuratóriumának elnöke adta át.

Kovács János 1951-ben született Budapesten. 1971-ben végzett a Zeneakadémia karmesterképző szakán Kórodi András és Simon Albert növendékeként. 1971-től az Operaház korrepetitora, 1976-tól karmestere lett. 1979-től 1981-ig a Bayreuthi Ünnepi Játékok zenei asszisztense volt, 1984-ben Liszt-díjat kapott, 1987-től 1990-ig, majd 2002-től a Magyar Állami Operaház vezető karmestereként tevékenykedett. Az Operaházban betöltött tisztsége mellett igen gyakran fellépett a többi budapesti zenekar vendégkarmestereként is. Kovács János a Szlovén Filharmonikusok első vendégkarmestere volt, és 1992 óta a Tokiói Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, majd 1998 óta első vendégkarmestere. Művészi munkája elismeréseként 1984-ben Liszt-díjjal, 1996-ban Érdemes Művész címmel tüntették ki. Kovács János 2001-től a Budapesti Filharmóniai Társaság első vendégkarmestere, s ugyanebben az évben Kossuth-díjat is kapott.

Meláth Andrea 1998-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán mint énekművész, Sziklay Erika növendékeként. 1996-ban ösztöndíjasként részt vett a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. 1998-ban a Művelődési Minisztérium Fischer Annie-ösztöndíját nyerte el. A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért az Artisjus Zenei Alapítvány díját nyerte el. A régi Zeneakadémián, valamint a Nádor Teremben három önálló dalestje volt, melyekről a Rádió felvételt készített. 1998 szeptemberében Purcell Dido és Aeneas című operájából Dido szerepét énekelte Catherina Mackinthos vezényletével. 1999 óta az Operaház magánénekesnője. Vendégszerepelt Brnoban a Nemzetközi Zenei Fesztiválon, Párizsban, a Magyar Intézetben, Madeira szigetén szólistaként és Londonban három önálló dalesttel. További díjai: Artisjus-díj, Kósa György-dalverseny II. helyezettje (1997), Zenehősök-verseny II. helyezettje (1997).

Dukay Barnabás 1950. július 25. született, Szőnyön. 1969-ben végzett a győri Tinódi Lantos Sebestyén Zeneművészeti Szakiskolában, ahol zongorát és zeneszerzést tanult, majd 1969 és 1974 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendéke volt zeneszerzés szakon, Sugár Rezső tanítványaként. 1976-ban szerzett diplomát, zeneszerző- és zeneelmélet tanár szakon. 1974-91 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, 1991-95 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Főiskola Tanárképző Intézetének tanára volt, majd pályáját 1995-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, 2000-től egyetemi docensként. Dukay Barnabás 1970 és 1990 között az Új Zenei Stúdió tagjaként mint zeneszerző és előadó tevékenykedett. Zeneszerzői munkásságáért kétszer, 1997-ben és 2003-ban részesült a Soros Alapítvány Díjában, majd 2000-ben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.