Klasszikus

Átadták a Cziffra Fesztivál díjait

2022.02.28. 12:00
Ajánlom
Díjátadóval és gálahangversennyel zárult február 27-én este a Cziffra György Fesztivál, életműdíjakat adtak át, valamint fiatal tehetségeket is elismertek.

Február 14. és 27. között került sor a Cziffra Fesztiválra, a sokszínű koncertsorozat után a záróeseményt a Zeneakadémián rendezték, a díjátadót követő gálahangversenyen Balázs János és a Concerto Budapest lépett fel Keller András vezényletével.

Mint felidézték, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezése nyomán 2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították a díjakat, amelyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az

egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind anyagi hozzájárulással honorálják.

A fesztivál Életműdíja évente két személynek ítélhető oda, életkori megkötés nélkül. A díjak zeneművész, pedagógus vagy kulturális szervező, kulturális szakember érdemeit hivatottak elismerni. Az Életműdíj személyenként bruttó 500 ezer forint pénzjutalommal és a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével jár. Az idén Perényi Eszter hegedűművész és Lantos István zongoraművész részesült életműdíjban. A Cziffra Fesztivál Tehetség-díja évente két zeneművésznek ítélhető oda, 32 éves korig, kimagasló egyéni teljesítményért. A Tehetség-díj személyenként bruttó 1 millió forintos pénzjutalommal, valamint a Cziffra Fesztivál emlékplakettjével és oklevelével jár. Az idén ebben az elismerésben Eszenyi Zsombor klarinétművész és Berecz Mihály zongoraművész részesült.

Cziffrazarokoncert-120233.jpg

A Cziffra Fesztivál zárókoncertje (Fotó/Forrás: Asszonyi Eszter / Cziffra Fesztivál)

A fesztivál Ifjú Tehetség-díja évente két személynek ítélhető oda 18 éves korig, személyenként bruttó 300 ezer forint pénzjutalommal és elismerő oklevéllel jár. Az elismerést idén Balogh Hanna (zongora) nyerte el, továbbá megosztott díjat vehetett át Deák Bence (ütőhangszerek) és Geszler János (ütőhangszerek).

Mint kiemelték, a fesztivál a díjakat a 10. és a 13. kerületi önkormányzat anyagi támogatásával biztosítja, a zsűriben ismert művészek és kulturális szakemberek kaptak helyet. A zsűri elnöke Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, további tagja Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója, Miklósa Erika Kossuth-díjas koloratúrszoprán operaénekes és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál és a Cziffra-emlékév művészeti vezetője.

Fejléckép: A díjátadó (fotó/forrás: Asszonyi Eszter / Cziffra Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.