Klasszikus

Átadták a Gramofon - Klasszikus és Jazz díjait

2007.11.01. 00:00
Ajánlom
Szerda este nagy érdeklődés mellett adták át a Gramofon - Klasszikus és Jazz folyóirat zenei díjait a Kogart Házban. Az est fényét tovább emelte, hogy a díjátadó után minden idők egyik legsikeresebb hazai jazz-zenekara, a Magyar Jazz Quartet tartotta lemezbemutató koncertjét.

A 2007. évi Magyar Klasszikus Zenei Díjat a Gramofon Zenekritikai Műhely tagjaiból álló zsűri az európai koncertélet egésze szempontjából is meghatározó, kiemelkedően sikeres tevékenységéért, zenetörténeti ritkaságok felkutatásáért, nyilvános előadásáért és hanglemezre rögzítéséért, valamint különös tekintettel a Pleyel duplazongora népszerűsítéséért az Egri-Pertis Duónak ítélte.

A 2007. évi Magyar Jazz Díjat a Gramofon Zenekritikai Műhely tagjaiból álló zsűri a Los Angeles-i Thelonious Monk Institute of Music-on szerzett ismereteinek különösen kreatív hasznosításáért, a New York-i koncertéletben betöltött mind fontosabb szerepéért, a hazai koncertéletben való egyidejű rendszeres részvételéért, valamint a hangszeres tudás mellett megnyilvánuló zenekarvezetői és zeneszerzői tudásáért Németh Ferenc dobművésznek ítélte.

Ugyanekkor osztották ki a kategóriadíjakat azon lemezek között, amelyeket a Gramofon folyóirat zenekritikusi gárdája az elmúlt évben a legmagasabb pontszámmal illetett. A végeleges sorrend szavazás után alakult ki:

Kategórianyertesek:
Hazai előadó kategóriában
Klasszikus zene:
Mahler: II. szimfónia – Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Énekkara, vezényel: Fischer Iván (Channel Classics–Karsay és Társa)
Jazz:
Tóth Viktor, Hamid Drake, Szandai Mátyás, Kovács Ferenc: Climbing With Mountains (BMC Records)

Külföldi előadó kategóriában:
Klasszikus zene
Bach: Motetták – Hilliard Ensemble (ECM Records–MusiCDome)
Jazz:
Michael Brecker: Pilgrimage (Heads Up – Universal)

Klasszikus DVD kategóriában:
Britten: Gloriana – J. Barstow, T. Randle, E. McGilloway; English Northern Philharmonia, vezényel: Paul Daniel; rendezte: Phyllida Lloyd (Opus Arte – Mevex)

A Gramofon Zenekritikai Műhely a HVG internetes oldalának Kultúra rovatában vezeti zenekritikai rovatát, amelyben évente mintegy nyolcvan zenei beszámolót jelentet meg a hazai koncertélet jelentős eseményire összpontosítva.

Az 1986 augusztusában alakult Magyar Jazz Quartetet minden idők egyik legsikeresebb hazai jazz-zenekaraként tartják számon. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Vasvári Pál (basszusgitár), Csepregi Gyula (szaxofon) és Szende Gábor (dob) húsz után álltak ismét össze, hogy megjelentessék Last Time Together című lemezüket, amely a Gramofon Klasszikus és jazz kiadó gondozásában látott napvilágot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.