Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjat a Magyar Zeneművészet kategóriában

2010.11.25. 12:07
Ajánlom
Harmadik alkalommal ítélték oda az elismeréseket, amelyeket idén tíz kitüntetett vehetett át a Szépművészeti Múzeumban.

Junior Prima Díjban és az ezzel együtt járó hétezer euróban részesült Bella Máté zeneszerző, Balogh Roland jazzgitár művész, Lajkó István zongoraművész, Szabó Balázs orgonaművész, Fülei Balázs zongoraművész, Zempléni Szabolcs kürtművész, Rácz Rita operaénekes, Somlai Petra fortepiano- és csembalóművész, Káli-Fonyódi Fruzsina oboaművész és az Accord Quartet.

A zsűriben olyan kiválóságok kaptak helyet, mint Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, zeneszerző, Devich János Liszt-díjas gordonkaművész, Vígh Andrea hárfaművész, a Zeneakaédmia rektorhelyettese, valamint Jakobi László hangversenyszervező.

A díjat a Magyar Villamos Művek (MVM) támogatta, melynek vezérigazgatója, Baji Csaba a csütörtöki díjátadón tartott ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a nemzet legnagyobb energetikai cégcsoportjának vezetőjeként kiemelt fontosságúnak tartja, hogy az MVM támogassa azokat, akik tudásukkal, tehetségükkel gazdagítják az országot. Dr. Batta András rektor pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az elismerés nem az ösztönösséget, hanem a sok éves kitartó, áldozatos, elmélyült munkát és tehetséget jutalmazza. Az átadó végén a cégcsoport kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a komolyzenei tehetségek szélesebb körben való megismertetéséért az MTV-vel közösen tehetségkutatót terveznek a klasszikus zene területén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.