Klasszikus

Átadták az Artisjus-díjakat

2002.12.16. 00:00
Ajánlom
Szombaton átadták Budapesten az Artisjus Zenei Alapítvány ez évi jutalmait. A Pro Artibus Artisjus Bartók-emlékérmet Fukiko Gotoda és Sumio Gotoda japán zeneműkiadó- és koncertszervezőnek, valamint Gilbert de Greeve belga zongoraművésznek ítélték oda.

Előadóművészi díjat vehetett át Antal Mátyás karmester, Balatoni Éva operaénekes, Bátki Fazekas Zoltán énekművész, Déri György csellóművész, Eötvös József gitárművész, Fried Péter operaénekes, Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész, Kesselyák Gergely karmester, Kiss Gy. László szaxofon- és tárogatóművész, Klenyán Csaba klarinétművész, Kővári Eszter Sára operaénekes, Magyari Imre kürtművész, Meláth Andrea énekművész, Mindszenty Zsuzsanna karnagy, Rozmán Lajos klarinétművész, Szecsődi Ferenc hegedűművész és Tóth Ágnes karnagy.

A kortárs zeneművek terjesztése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért vehette át a jutalmat Baross Gábor, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Bárány Gusztáv zenei rendező, Csetényi Gyula, a bajai Pro Musica Zenei Tábor vezetője, Ember Csaba, a balassagyarmati Zene Határok Nélkül Muzsikustábor vezetője, Keresztes Szabolcs hangmérnök, Lázár Eszter szerkesztő, valamint Szigeti István, a Magyar Rádió HEAR Stúdiójának vezetője. Előadó-művészi jutalomban részesült a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar, a Componensemble és a Pro Musica Leánykar.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói közül előadó-művészi jutalmat ítéltek Miks Adrienn ének tanszakos és Rohmann Ditta gordonka tanszakos növendéknek.

A könnyűzenei életműdíjat Demjén Ferenc énekesnek, illetve Gyulai Gaál János karmesternek adták át. A könnyűzenei előadók közül a kortárs magyar művek bemutatásáért Borbély Mihály szaxofonművész, Borlai Gergő dobos, zenész, Hőna Gusztáv harsonaművész, Kaszás Attila színművész, énekes, Lattmann Béla gitárművész, Malek Andrea énekes, Palya Bea énekes, Szűcs Antal Gábor gitárművész, Tallián Dániel fagottművész és Tátrai Tibor gitárművész érdemesült az előadó-művészi díjra.

A kortárs magyar művek terjesztéséért Gőz László, a BMC Kiadó ügyvezető igazgatója és Paczári Károly, a TOM-TOM Hangstúdió hangmérnöke részesült előadó-művészi jutalomban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.