Klasszikus

Átalakulóban a zempléni művészeti fesztivál

2003.10.30. 00:00
Ajánlom
Jelentős változások előtt áll a tizenkét éve sikeresen működő Zempléni Művészeti Napok zenei fesztivál. A 2004-es programot már új szervező csapat (Interkultur Kht.) koordinálja, és a finanszírozásban - a főtámogató Antenna Hungária Rt. mellett - az eddiginél hangsúlyosabban számítanak az állami és regionális forrásokra.

László Géza, a fesztivált az alapítás (1992) óta támogató Antenna Hungária Rt. (AH) vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta: a Zempléni Művészeti Napok eddigi házigazdái és szervezői - a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar, illetve Merényi Judit és az Óbudai Társaskör munkatársai - a közelmúltban bejelentették, hogy nem vállalják tovább a programok szervezését, mert belefáradtak a szakmailag egyébként igen sikeres tizenkét év küzdelmeibe. Az AH ezért felkért egy új csapatot - Hollerung Gábor és Héja Domonkos karmestert, Gőz László harsonaművészt, Batta András zenetörténészt és Turjányi Miklós énekművészt -, hogy dolgozzák ki a fesztivál megújításának koncepcióját. Az AH jövőre is főtámogatója lesz a Zempléni Művészeti Napoknak, de a fesztivál mintegy 50-55 millió forintos költségvetésének előteremtésében az eddiginél sokkal jelentősebb állami, illetve helyi (megyei és regionális) szerepvállalást tart szükségesnek. A további támogatásról a 2004-es tapasztalatok alapján döntenek majd, de ezt még az AH - a közeljövőben tervezett - privatizációja is befolyásolhatja.

Hollerung Gábor, a szervezéssel megbízott Interkultur Kht. vezetője kérdésünkre elmondta: a fesztivál eddigi színvonalát, művészi igényességét, illetve a zempléni régió fejlődésében játszott pozitív szerepét a jövőben is szeretnék megőrizni. Az eddigi házigazda, a Liszt Ferenc Kamarazenekar helyett a Zempléni Művészeti Napok "műhelybázisa” a jövőben két fiatal, de évek óta professzionálisan működő zenekar, a Héja Domonkos vezette Danubia, illetve a Hollerung szakmai irányítása alatt álló Dohnányi lesz, akik 2004-ben a tervek szerint két-két koncertet adnak a fesztiválon. A zempléni régió négy városa - Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Sátoraljaújhely - valamelyikében minden este lesz egy-egy "főkoncert”, amit különböző műfajú társrendezvényekkel egészítenek ki. Tematikus napokat is terveznek, amelyek a többi között a kelet-európai zenekultúrát és az európai barokk zene rejtett értékeit mutatják be. Ha a pénzügyi háttér lehetővé teszi, szeretnék bővíteni a helyszínek számát, a zempléni kistelepüléseket is bevonva a fesztivál programjába. Várhatóan már novemberben közzéteszik a művészeti napok 2004-es előzetes műsorát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.