Klasszikus

Átalakulóban a zempléni művészeti fesztivál

2003.10.30. 00:00
Ajánlom
Jelentős változások előtt áll a tizenkét éve sikeresen működő Zempléni Művészeti Napok zenei fesztivál. A 2004-es programot már új szervező csapat (Interkultur Kht.) koordinálja, és a finanszírozásban - a főtámogató Antenna Hungária Rt. mellett - az eddiginél hangsúlyosabban számítanak az állami és regionális forrásokra.

László Géza, a fesztivált az alapítás (1992) óta támogató Antenna Hungária Rt. (AH) vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta: a Zempléni Művészeti Napok eddigi házigazdái és szervezői - a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar, illetve Merényi Judit és az Óbudai Társaskör munkatársai - a közelmúltban bejelentették, hogy nem vállalják tovább a programok szervezését, mert belefáradtak a szakmailag egyébként igen sikeres tizenkét év küzdelmeibe. Az AH ezért felkért egy új csapatot - Hollerung Gábor és Héja Domonkos karmestert, Gőz László harsonaművészt, Batta András zenetörténészt és Turjányi Miklós énekművészt -, hogy dolgozzák ki a fesztivál megújításának koncepcióját. Az AH jövőre is főtámogatója lesz a Zempléni Művészeti Napoknak, de a fesztivál mintegy 50-55 millió forintos költségvetésének előteremtésében az eddiginél sokkal jelentősebb állami, illetve helyi (megyei és regionális) szerepvállalást tart szükségesnek. A további támogatásról a 2004-es tapasztalatok alapján döntenek majd, de ezt még az AH - a közeljövőben tervezett - privatizációja is befolyásolhatja.

Hollerung Gábor, a szervezéssel megbízott Interkultur Kht. vezetője kérdésünkre elmondta: a fesztivál eddigi színvonalát, művészi igényességét, illetve a zempléni régió fejlődésében játszott pozitív szerepét a jövőben is szeretnék megőrizni. Az eddigi házigazda, a Liszt Ferenc Kamarazenekar helyett a Zempléni Művészeti Napok "műhelybázisa” a jövőben két fiatal, de évek óta professzionálisan működő zenekar, a Héja Domonkos vezette Danubia, illetve a Hollerung szakmai irányítása alatt álló Dohnányi lesz, akik 2004-ben a tervek szerint két-két koncertet adnak a fesztiválon. A zempléni régió négy városa - Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Sátoraljaújhely - valamelyikében minden este lesz egy-egy "főkoncert”, amit különböző műfajú társrendezvényekkel egészítenek ki. Tematikus napokat is terveznek, amelyek a többi között a kelet-európai zenekultúrát és az európai barokk zene rejtett értékeit mutatják be. Ha a pénzügyi háttér lehetővé teszi, szeretnék bővíteni a helyszínek számát, a zempléni kistelepüléseket is bevonva a fesztivál programjába. Várhatóan már novemberben közzéteszik a művészeti napok 2004-es előzetes műsorát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.