Klasszikus

Átalakulóban a zempléni művészeti fesztivál

2003.10.30. 00:00
Ajánlom
Jelentős változások előtt áll a tizenkét éve sikeresen működő Zempléni Művészeti Napok zenei fesztivál. A 2004-es programot már új szervező csapat (Interkultur Kht.) koordinálja, és a finanszírozásban - a főtámogató Antenna Hungária Rt. mellett - az eddiginél hangsúlyosabban számítanak az állami és regionális forrásokra.

László Géza, a fesztivált az alapítás (1992) óta támogató Antenna Hungária Rt. (AH) vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta: a Zempléni Művészeti Napok eddigi házigazdái és szervezői - a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar, illetve Merényi Judit és az Óbudai Társaskör munkatársai - a közelmúltban bejelentették, hogy nem vállalják tovább a programok szervezését, mert belefáradtak a szakmailag egyébként igen sikeres tizenkét év küzdelmeibe. Az AH ezért felkért egy új csapatot - Hollerung Gábor és Héja Domonkos karmestert, Gőz László harsonaművészt, Batta András zenetörténészt és Turjányi Miklós énekművészt -, hogy dolgozzák ki a fesztivál megújításának koncepcióját. Az AH jövőre is főtámogatója lesz a Zempléni Művészeti Napoknak, de a fesztivál mintegy 50-55 millió forintos költségvetésének előteremtésében az eddiginél sokkal jelentősebb állami, illetve helyi (megyei és regionális) szerepvállalást tart szükségesnek. A további támogatásról a 2004-es tapasztalatok alapján döntenek majd, de ezt még az AH - a közeljövőben tervezett - privatizációja is befolyásolhatja.

Hollerung Gábor, a szervezéssel megbízott Interkultur Kht. vezetője kérdésünkre elmondta: a fesztivál eddigi színvonalát, művészi igényességét, illetve a zempléni régió fejlődésében játszott pozitív szerepét a jövőben is szeretnék megőrizni. Az eddigi házigazda, a Liszt Ferenc Kamarazenekar helyett a Zempléni Művészeti Napok "műhelybázisa” a jövőben két fiatal, de évek óta professzionálisan működő zenekar, a Héja Domonkos vezette Danubia, illetve a Hollerung szakmai irányítása alatt álló Dohnányi lesz, akik 2004-ben a tervek szerint két-két koncertet adnak a fesztiválon. A zempléni régió négy városa - Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Sátoraljaújhely - valamelyikében minden este lesz egy-egy "főkoncert”, amit különböző műfajú társrendezvényekkel egészítenek ki. Tematikus napokat is terveznek, amelyek a többi között a kelet-európai zenekultúrát és az európai barokk zene rejtett értékeit mutatják be. Ha a pénzügyi háttér lehetővé teszi, szeretnék bővíteni a helyszínek számát, a zempléni kistelepüléseket is bevonva a fesztivál programjába. Várhatóan már novemberben közzéteszik a művészeti napok 2004-es előzetes műsorát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.