Klasszikus

Átépítik a pécsi székesegyház orgonáját

2005.01.14. 00:00
Ajánlom
A pécsi Szent Péter és Pál Székesegyház nagyorgonájának teljes átépítése 2005 nyarán veszi kezdetét. Király Csaba Liszt-díjas zongora- és orgonaművész tizenöt koncertből álló hangversenysorozattal kíván hozzájárulni a munkálatokhoz.

A Székesegyház jelenlegi orgonáját első formájában Angster József pécsi orgonaépítő készítette. Ez volt Angster századik hangszere, mely először 1891-ben, a székesegyház Schmidt-féle átépítését követő ünnepélyes újrafelszentelésekor szólalt meg, majd 1910-ig működött. Ekkor az Angster orgonagyár átépítette, és 48 regiszteresre bővítette. Az I. világháborús rekvirálás az orgonát szerencsére elkerülte, így annak eredeti ón homlokzata fennmaradt. Az 1970-es évek első felében újabb átépítés történt, az orgonát 26 új regiszter beépítésével négy manuálosra és 71 regiszteresre bővítették. 1997-ben a hangszerhez új, elgördíthető, digitális játszóasztal és vezérlő elektronika készült, ezáltal az országban elsőként valósult meg az orgonista játékát visszajátszó funkció.

A munkálatok 2005 nyarán kezdődnek. Ennek eredményeként várhatóan műszaki és zenei értelemben egyaránt korszerű, hosszútávon megbízható működésű orgona születik majd. A liturgikus szolgálaton túl az orgonairodalom, azon belül különösen a romantikus orgonazene minden eddiginél sokoldalúbb előadására válik alkalmassá a hangszer. Az átalakításkor remélhetőleg lehetőség nyílik a nagyorgonák ékességének számító vízszintes spanyol trombita beépítésére is. Az átépítéssel országos viszonylatban a legnagyobb mechanikus csúszkaládás templomi orgona születik.

Király Csaba nagyszabású hangversenysorozatot indított el 2004 novemberében a világörökséghez tartozó orgona átépítéséért. A koncerteken igazi kuriózumoknak számító orgonaátiratok is elhangoznak. A sorozat műsorán Bach, Mozart, Dupré és Franck orgonaművei, Vivaldi A-dúr concerto per eco-ja, Verdi Requiemje és Mendelssohn IV. „Olasz” szimfóniájának első tétele szerepel. A 2005 februárjától június végéig terjedő időszak tizenkét koncertjén a hagyományos orgonairodalom remekművei mellett négykezes változatban Bach három Brandenburgi versenye is felcsendül, amelyekhez közreműködők is társulnak: Köcsky Tibor orgona-, Gyöngyössy Zoltán fuvola- és Borsódy László trombitaművészek. Elhangzik továbbá Mahler I. és Franck d-moll szimfóniájának első tétele. Két teljes szimfónia is szerepel a programban: Schumann I. és Beethoven IX. szimfóniája.

A nagyböjti időszakban Bach alkalomhoz illő korálelőjátékait és Dupré Passió-szimfóniáját hallhatja a közönség. Húsvét hétfőn ünnepi orgonakoncert lesz, amelynek műsorán Bach húsvéti korálelőjátékai, valamint Liszt Hosannah című műve és az „Ad nos ad salutarem undam” fantázia és fúga hangzik el. Szintén zenei csemegének számít egyetlen mű kétféle verziójának előadása, nevezetesen Liszt Koronázási miséjének szólóorgona-előadása, valamint kórus–szólisták–orgona összeállításban elhangzó változata. Ez utóbbi lesz a sorozat záróhangversenyének műsora 2005. június 29-én, Péter-Pál ünnepén, a templom búcsújának napján. A koncerten Jobbágy Valér vezényletével a Bazilika Palestrina kórusa és a PTE Zeneművészeti Intézetének magánének szakos hallgatói énekelnek.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.