Klasszikus

Átfogó magyar-izraeli kulturális megegyezés

2005.01.06. 00:00
Ajánlom
A kulturális megállapodás, amelyet szerdán Limor Livnat izraeli oktatás- és kultúraügyi miniszter-asszonnyal aláírtunk, olyan keret, amely hosszútávú és széleskörű lehetőségeket nyújt az izraeli-magyar kulturális együttműködésre - mondta lapunknak izraeli látogatása során Hiller István kulturális miniszter.

Véleménye szerint elsősorban a filmművészet, a filmipar és a film-koprodukció terén jók a lehetőségek. Mindkét ország zenei nagyhatalomnak számít és ezért e téren is nagyon gyümölcsöző lehet az együttműködés. Csaknem biztosra vehető, hogy még az idén Budapestre látogat az Izraeli Filhamonikus Zenekar - amelynek ez lesz első látogatása Magyarországon. Hiller István megjegyezte továbbá, hogy magyar oldalról szoros együttműködésre törekszenek a jeruzsálemi Yad Vasem Holokauszt Múzeum és a tavaly megnyílt Páva utcai Holokauszt Kutató Központ között. Megemlítette, hogy a napokban Szili Katalin Házelnök vezetésével egy magyar küldöttség érkezik Izraelbe. "Úgy vélem, hogy a két ország szoros baráti kapcsolatai már a közeljövőben megmutatkoznak", mondta.

Izraelben Hiller István legelőször a Yad Vasem múzeumba látogatott, ahol az intézet igazgatójának, Avner Salevnek átadta a Pro Hungariam díjat. Találkozott a Kneszet elnökével, Reuven Rivlinnel, Szilvan Salom külügyminiszterrel, Simon Peresz, a Munkapárt, valamint Joszef (Tomi) Lapid, a liberális Sinuj párt elnökével. Elmondása szerint, partnerei felvetették a magyarországi antiszemita megnyílvánulások ügyét - például az októberi nyilas megmozdulást - de elégtétellel vették tudomásul, hogy a magyar kormány az elmúlt évben sokat tett a holokauszt emlékének megörökítése érdekében és hogy a demokratikus magyar közvélemény októberben az utóbbi évek legnagyobb antifasiszta tüntetésével válaszolt a nyilas provokációra.

"Izraeli partnereimnek azt az üzenetet tolmácsoltam, hogy egy jobb, igazságosabb Magyarország kialakítására törekszünk, amelyben nem lesz helye az antiszemitizmus semmilyen megnyílvánulásának", mondta végezetül Hiller István.

Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.