Klasszikus

Áthallások zene és képzőművészet között az Egri & Pertis Duóval

2021.11.19. 15:05
Ajánlom
Festői hatást keltő zeneművek, zenei ihletésű festmények várják a közönséget november 21-én a BMC-ben, ahol a Munkácsy-díjas képzőművész, Lévay Jenő is mesél a művészeti ágak kapcsolatáról.

Festői zenék csendülnek fel, valamint zenei festmények és grafikák jelennek meg a vetítővásznon az Egri & Pertis Zongoraduó  – pandémia után újraindult – Áthallások koncertsorozatának következő estjén.

Vannak-e színei a zenének? Megszólalhat-e egy festmény? Hallgat-e zenét egy grafikus alkotás közben, és ha igen, hogyan hat ez a keletkező műre?

E kérdéskörökre fókuszál a társművészetek kapcsolatával foglalkozó, Áthallások koncertciklus negyedik estje, mely ezúttal a zene és a képzőművészet egymást inspiráló folyamatait illusztrálja november 21-én a BMC-ben. Az est művészvendége Lévay Jenő, a háziasszony Becze Szilvia.

Egri-Pertis-Duo__9853b_foto_Raffay-Zsofia_WEB-114431.jpg

Egri & Pertis Zongoraduó (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

A Mendelssohn testvérpár, valamint Françaix és Rahmanyinov kompozícióinak hallgatása közben a közönség Felix Mendelssohn, Wilhelm Hensel, Auguste Renoir és az est művészvendégének, a Munkácsy-díjas Lévay Jenő képzőművésznek a képeiben is gyönyörködhet. Utóbbi többek között a Rahmanyinov-művek által ihletett grafikáiról, sőt filmalkotásairól is mesél majd.

Az Egri & Pertis Zongoraduó Áthallások címet viselő, 2019-ben indult koncertsorozata a klasszikus zongoramuzsika és a társművészetek kapcsolatára fókuszál.

A különböző művészeti ágak párhuzamainak bemutatásán túlmenően a sorozat közelebbről is megvizsgálja a hasonlóságokat és a különbségeket, valamint az egymásra gyakorolt hatásukat.

A ciklus szerves része egy-egy – a másik műfajt reprezentáló – vendégművész közreműködése, akik a közönséget érdeklő szakmai titkokról is mesélnek. Ezeken az esteken természetesen egy közös produkció, valamint a közönség bevonása sem maradhat el.

Áthallások

2021. november 21. 18:00 BMC

Szergej Rahmanyinovcisz-moll prelűd Op.3, Románc (1894) 
Fanny Mendelssohn-Hensel2 darab négy kézre
Felix Mendelssohn-BartholdyHat gyermekdarab op. 72
Jean FrançaixAuguste Renoir gyermekportréi – válogatás
Fritz Kreisler – Szergej RahmanyinovLiebesfreud (Szerelmi öröm)
Szergej RahmanyinovBarcarola Op. 11, Scherzo, Románc és Keringő Op.11, Capriccio bohémien Op. 12

Egri Mónika, Pertis Attila – zongora

Fejléckép: Egri & Pertis Zongoraduó (fotó: Raffay Zsófia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.