Klasszikus

Áthallások zene és képzőművészet között az Egri & Pertis Duóval

2021.11.19. 15:05
Ajánlom
Festői hatást keltő zeneművek, zenei ihletésű festmények várják a közönséget november 21-én a BMC-ben, ahol a Munkácsy-díjas képzőművész, Lévay Jenő is mesél a művészeti ágak kapcsolatáról.

Festői zenék csendülnek fel, valamint zenei festmények és grafikák jelennek meg a vetítővásznon az Egri & Pertis Zongoraduó  – pandémia után újraindult – Áthallások koncertsorozatának következő estjén.

Vannak-e színei a zenének? Megszólalhat-e egy festmény? Hallgat-e zenét egy grafikus alkotás közben, és ha igen, hogyan hat ez a keletkező műre?

E kérdéskörökre fókuszál a társművészetek kapcsolatával foglalkozó, Áthallások koncertciklus negyedik estje, mely ezúttal a zene és a képzőművészet egymást inspiráló folyamatait illusztrálja november 21-én a BMC-ben. Az est művészvendége Lévay Jenő, a háziasszony Becze Szilvia.

Egri-Pertis-Duo__9853b_foto_Raffay-Zsofia_WEB-114431.jpg

Egri & Pertis Zongoraduó (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

A Mendelssohn testvérpár, valamint Françaix és Rahmanyinov kompozícióinak hallgatása közben a közönség Felix Mendelssohn, Wilhelm Hensel, Auguste Renoir és az est művészvendégének, a Munkácsy-díjas Lévay Jenő képzőművésznek a képeiben is gyönyörködhet. Utóbbi többek között a Rahmanyinov-művek által ihletett grafikáiról, sőt filmalkotásairól is mesél majd.

Az Egri & Pertis Zongoraduó Áthallások címet viselő, 2019-ben indult koncertsorozata a klasszikus zongoramuzsika és a társművészetek kapcsolatára fókuszál.

A különböző művészeti ágak párhuzamainak bemutatásán túlmenően a sorozat közelebbről is megvizsgálja a hasonlóságokat és a különbségeket, valamint az egymásra gyakorolt hatásukat.

A ciklus szerves része egy-egy – a másik műfajt reprezentáló – vendégművész közreműködése, akik a közönséget érdeklő szakmai titkokról is mesélnek. Ezeken az esteken természetesen egy közös produkció, valamint a közönség bevonása sem maradhat el.

Áthallások

2021. november 21. 18:00 BMC

Szergej Rahmanyinovcisz-moll prelűd Op.3, Románc (1894) 
Fanny Mendelssohn-Hensel2 darab négy kézre
Felix Mendelssohn-BartholdyHat gyermekdarab op. 72
Jean FrançaixAuguste Renoir gyermekportréi – válogatás
Fritz Kreisler – Szergej RahmanyinovLiebesfreud (Szerelmi öröm)
Szergej RahmanyinovBarcarola Op. 11, Scherzo, Románc és Keringő Op.11, Capriccio bohémien Op. 12

Egri Mónika, Pertis Attila – zongora

Fejléckép: Egri & Pertis Zongoraduó (fotó: Raffay Zsófia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.