Klasszikus

Átiratok dobozban

2003.04.11. 00:00
Ajánlom
Debussy- és Ravel-művek Kocsis Zoltán hangszerelésében

Nemcsak zongoraművészként, hanem karmesterként, sőt szerkesztőként is kötődik a Hungarotonhoz Kocsis Zoltán, aki most zeneszerzőként debütált a magyar lemezkiadónál. A magyar zenei élet fontos eseménye, hogy hosszú szünet után újra hanglemeze jelenhetett meg a Nemzeti Filharmonikusoknak: az együttes Debussy- és Ravel-művek Kocsis Zoltán által meghangszerelt zenekari átiratait játssza új CD-jén, természetesen Kocsis vezényletével (a dalátiratok szólistája a fiatal Hajnóczy Júlia).

A lemez megjelenése mérföldkő a zenekar történetében. Az Állami Hangversenyzenekar a hetvenes-nyolcvanas években, aranykorszakában Ferencsik János vezényletével valósággal ontotta a különböző lemezfelvételeket, ám a rendszeres lemezkészítés az együttes életéből a kilencvenes évek elejére eltűnt. Elsősorban azért, mert csökkent az állami támogatás, megroggyant a CD-piac és esett a zenekar színvonala. (Ha ma betér valaki külföldön egy CD-boltba, lehet az bármilyen nagy, Hungarian National Philharmonic Orchestra néven aligha talál valamit.) Néhány lemezt készített az együttes Kobajasi Kenicsiróval, Fischer Ádámmal, Hamar Zsolttal, de az igazi áttörés csak most következett be. Nem csoda, hiszen az állami együttes nemcsak nevében született újjá, Kocsis Zoltán irányítása alatt az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül, és sikert sikerre halmozott itthon és külföldön egyaránt. Természetes volt a várakozás, hogy a Nemzeti Filharmonikusok végre lemezeket is készítsen, dokumentálva jelenlegi tudását, és az is várható volt, hogy Kocsis Zoltán előbb-utóbb CD-re veszi szívügyeit, gyönyörű Debussy-, Ravel- és remek Bartók-átiratait, azokat a műveket, amelyekkel karmesterként koncerteken már learatta a babérokat. (Az új CD-n Debussy Marche écossaise, Ariettes oubliées, Images oubliées című műveinek, Ravel Antik menüettjének és Couperin sírja című kompozíciójának, valamint Debussy-Ravel Danse - Tarantelle styrienne című darabjának Kocsis Zoltán által meghangszerelt nagyzenekari változatai hallhatók.)

Ami az új Bartók-Kocsis-átiratokat illeti (például a Húsz magyar népdalból tizenötöt), a felvételek ugyan elkészültek, de egyelőre dobozban pihennek, a CD megjelenésére várni kell, ugyanis az Amerikában élő Bartók Péter még nem adta hozzájárulását a Kocsis által meghangszerelt művek kiadásához. A Bartók-örökség másik gondozója, Vásárhelyi Gábor ugyan azonnal engedélyezte a CD megjelentetését hét kelet-közép-európai országban, ám ez a Hungaroton számára nem elég, mivel a nyugat-európai, az ázsiai és az amerikai piac nélkül lehetetlen a kiadás. Az NFZ és Kocsis Zoltán elküldte kérelmét és az átiratok partitúráit Bartók Péternek, és remélik, hogy az örökös nem gördít akadályt a CD megjelenése elé. Kocsis Zoltán úgy véli, rengeteg a tisztázatlan kérdés a szerzői jogok körül, és sokszor érthetetlen döntések születnek. Úgy véli, miközben a jogtulajdonosok gyakran megkérdőjelezik egy-egy átirat hitelességét, senki sem törődik azzal, hogy egy-egy mű milyen elődásban szólal meg. Márpedig egy felületes, hibás, gyatra interpretáció, amely adott esetben lemezen is megörökítődik (bizony, sok van ilyen!), jóval többet árthat egy zeneműnek, mint egy átdolgozás.

De hogy a közönség Bartók Péter döntéséig se maradjon újabb hanglemez nélkül, az idén a Debussy-Ravel-CD után még további két koronggal rukkol elő a Nemzeti Filharmonikusok - szintén Kocsis Zoltán vezényletével. A tervek szerint szeptemberben lát napvilágot ugyancsak a Hungarotonnál az a lemez, amelyen az együttes más, jogtiszta Bartók-műveket szólaltat meg, többek között a Táncszvitet és a Concertót. De talán még előbb, a nyáron megjelenhet a BMC (Budapest Music Center) dupla NFZ-albuma, melyen hallható lesz Dohnányi Ünnepi nyitánya, Kocsis hét Debussy-dalátirata, Rahmanyinov I. szimfóniája és két ritkán játszott darab, Arnold Schönberg szimfonikus költeménye, a Pelleas és Melisande, valamint Edgar Varese Amérique című kompozíciója. Készülőben van - ugyancsak Bartók Péter engedélyétől függően - egy NFZ-lemez a Warner kiadónál is.

A Nemzeti Filharmonikusok számára jelenleg az az egyik legfontosabb feladat, hogy minél hamarabb minél több CD-vel megismertesse magát a hanglemezpiacon. Ennek első lépéseként a Debussy-Ravel-Kocsis-lemez külföldön is nagy sikerre számíthat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.