Klasszikus

Átlátszó tükör

2007.10.08. 00:00
Ajánlom
Szeptember 21-én második alkalommal adták át az AEGON Művészeti Díjat, melyet szakmai zsűri ítél oda. A díj pénzjutalommal és egy szoborral jár együtt. A szobrot Molnár Levente készítette, akivel Herbert Veronika beszélgetett.

Az AEGON Művészeti Díjat alapítója, az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban azzal a céllal hozta létre, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős irodalmi értékekre. A díjat olyan magyar író kaphatja, akinek előző évben kiemelkedő irodalmi kötete jelent meg. Az alapító társaság vezetői megkérték a magyar irodalmi lapok főszerkesztőit, hogy tegyenek javaslatot a kitüntetett személyére, majd a szakmai zsűri döntött. Első ízben, tavaly, Spiró György vehette át a Fogság című regényéért, idén pedig Rakovszky Zsuzsa, költő, író, műfordító kapta az elismerést.

- Milyen körülmények között kapott megbízást a szobor elkészítésére?

- A díj alapítói másodszor keresték meg az Egyetemet azzal a kéréssel, hogy az Igazgatóság írjon ki egy pályázatot a hallgatók részére. Miközben külföldön tartózkodtam megszületett a döntés, hogy én kapom meg a megbízást. Így, amikor visszatértem, engem ért a legnagyobb meglepetés, miközben alig három hét állt már a rendelkezésemre. Mivel azonban a feladatot kihívásnak éreztem, elvállaltam.

- Mi szerepelt a pályázati kiírásban?

- Két olyan kisméretű szobor megformálása, amely közül az egyik a már beérkezett, sikeres, a másik pedig a még pályája elején állott művészt hivatott megjeleníteni. Az első díjhoz egy második is társul, az AEGON Művészeti Társdíj, amire a már díjazott író jelölhet más művészeti ágból kortárs magyar művészt. Így vált szükségessé két hasonló, ugyanakkor más szemszögből megformált alkotás.

- Mit jelenít meg a két szobor?

- Mindkét alkotásban a főszerepet egy szimbolikus keret adja, ami felfogható például egy festő vásznának kereteként, amiben a kép maga a valóság. De elképzelhető ablakként is, ahol a művész köszönti a reggelt és lehet átlátszó tükör is, amin keresztül megmutatja kincseit és a néző észreveheti a tükörben az embert, az alkotót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.