Klasszikus

Átlátszó tükör

2007.10.08. 00:00
Ajánlom
Szeptember 21-én második alkalommal adták át az AEGON Művészeti Díjat, melyet szakmai zsűri ítél oda. A díj pénzjutalommal és egy szoborral jár együtt. A szobrot Molnár Levente készítette, akivel Herbert Veronika beszélgetett.

Az AEGON Művészeti Díjat alapítója, az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban azzal a céllal hozta létre, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős irodalmi értékekre. A díjat olyan magyar író kaphatja, akinek előző évben kiemelkedő irodalmi kötete jelent meg. Az alapító társaság vezetői megkérték a magyar irodalmi lapok főszerkesztőit, hogy tegyenek javaslatot a kitüntetett személyére, majd a szakmai zsűri döntött. Első ízben, tavaly, Spiró György vehette át a Fogság című regényéért, idén pedig Rakovszky Zsuzsa, költő, író, műfordító kapta az elismerést.

- Milyen körülmények között kapott megbízást a szobor elkészítésére?

- A díj alapítói másodszor keresték meg az Egyetemet azzal a kéréssel, hogy az Igazgatóság írjon ki egy pályázatot a hallgatók részére. Miközben külföldön tartózkodtam megszületett a döntés, hogy én kapom meg a megbízást. Így, amikor visszatértem, engem ért a legnagyobb meglepetés, miközben alig három hét állt már a rendelkezésemre. Mivel azonban a feladatot kihívásnak éreztem, elvállaltam.

- Mi szerepelt a pályázati kiírásban?

- Két olyan kisméretű szobor megformálása, amely közül az egyik a már beérkezett, sikeres, a másik pedig a még pályája elején állott művészt hivatott megjeleníteni. Az első díjhoz egy második is társul, az AEGON Művészeti Társdíj, amire a már díjazott író jelölhet más művészeti ágból kortárs magyar művészt. Így vált szükségessé két hasonló, ugyanakkor más szemszögből megformált alkotás.

- Mit jelenít meg a két szobor?

- Mindkét alkotásban a főszerepet egy szimbolikus keret adja, ami felfogható például egy festő vásznának kereteként, amiben a kép maga a valóság. De elképzelhető ablakként is, ahol a művész köszönti a reggelt és lehet átlátszó tükör is, amin keresztül megmutatja kincseit és a néző észreveheti a tükörben az embert, az alkotót.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Vizuál

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Zenés színház

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Klasszikus ajánló

Vitorlázás és komolyzene – mi a közös?

A MÁV Szimfonikus Zenekar új, rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött koncertsorozatának első vendége Berecz Zsombor vitorlázó lesz.
Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.