Klasszikus

Átlátszó tükör

2007.10.08. 00:00
Ajánlom
Szeptember 21-én második alkalommal adták át az AEGON Művészeti Díjat, melyet szakmai zsűri ítél oda. A díj pénzjutalommal és egy szoborral jár együtt. A szobrot Molnár Levente készítette, akivel Herbert Veronika beszélgetett.

Az AEGON Művészeti Díjat alapítója, az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban azzal a céllal hozta létre, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős irodalmi értékekre. A díjat olyan magyar író kaphatja, akinek előző évben kiemelkedő irodalmi kötete jelent meg. Az alapító társaság vezetői megkérték a magyar irodalmi lapok főszerkesztőit, hogy tegyenek javaslatot a kitüntetett személyére, majd a szakmai zsűri döntött. Első ízben, tavaly, Spiró György vehette át a Fogság című regényéért, idén pedig Rakovszky Zsuzsa, költő, író, műfordító kapta az elismerést.

- Milyen körülmények között kapott megbízást a szobor elkészítésére?

- A díj alapítói másodszor keresték meg az Egyetemet azzal a kéréssel, hogy az Igazgatóság írjon ki egy pályázatot a hallgatók részére. Miközben külföldön tartózkodtam megszületett a döntés, hogy én kapom meg a megbízást. Így, amikor visszatértem, engem ért a legnagyobb meglepetés, miközben alig három hét állt már a rendelkezésemre. Mivel azonban a feladatot kihívásnak éreztem, elvállaltam.

- Mi szerepelt a pályázati kiírásban?

- Két olyan kisméretű szobor megformálása, amely közül az egyik a már beérkezett, sikeres, a másik pedig a még pályája elején állott művészt hivatott megjeleníteni. Az első díjhoz egy második is társul, az AEGON Művészeti Társdíj, amire a már díjazott író jelölhet más művészeti ágból kortárs magyar művészt. Így vált szükségessé két hasonló, ugyanakkor más szemszögből megformált alkotás.

- Mit jelenít meg a két szobor?

- Mindkét alkotásban a főszerepet egy szimbolikus keret adja, ami felfogható például egy festő vásznának kereteként, amiben a kép maga a valóság. De elképzelhető ablakként is, ahol a művész köszönti a reggelt és lehet átlátszó tükör is, amin keresztül megmutatja kincseit és a néző észreveheti a tükörben az embert, az alkotót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.
Klasszikus ajánló

Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében

Idén a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvořák köré épül április 16-18. között.
Klasszikus gyász

50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia zeneszerző

Az Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia oktatója hosszan tartó betegség után, életének 51. évében távozott az élők sorából.