Klasszikus

Atonális pattogatott kukorica

2008.08.29. 00:00
Ajánlom
A San Francisco-i Herbst Theatre-ben adott koncerten Arvo Pärt, John Adams, Mason Bates és Fred Frith művei mellett a Radiohead szólógitárosának kamarazenekari kompozícióját mutatták be.

Jonny Greenwood 2005-ben, még a BBC zeneszerzőjeként írta a Popcorn Superhet Receiver (kb. Pattogatott kukorica világvevő) című darabot, ami szerinte "vagy megérint valakit, vagy olyan súlytalan a hallgatónak, mint a rádióhullámok", de jó eséllyel megnyerheti magának az X és az Y generáció komolyzene iránt kevéssé érdeklődő tagjait.

A 36 tagú vonószenekart a Bambergi Szimfonikusok 2007-es Gustav Mahler-versenyének győztese, az egyébként Radiohead-rajongó Benjamin Shwartz dirigálta. A San Francisco-i Szimfonikus Zenekar és a San Francisco-i Ifjúsági Szimfonikus Zenekar karmestere vezényelt már nightclubokban, DJ-vel, többször használt a hangversenyeken elektronikus eszközöket. "28 éves vagyok, és nagyon frusztrál, hogy azok a barátaim, akik nem klasszikus zenészek, nem ismerik Bachot, Mahlert, és így hatalmas kincsektől fosztják meg magukat. Nem valószínű, hogy a Radioheadtől hirtelen Mozartra váltanak, de talán Greenwood Popcornja segít ebben. A darab egyáltalán nem úgy hangzik, mint egy Radiohead-dal, felfedezhető benne Ligetitől a Messiaenig a 20. század nagy zeneszerzőinek hatása. Valakinek valahogy fel kell kelteni a fiatalok érdeklődését. Én megpróbálom."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.