Klasszikus

Átveszik a stafétabotot

2011.06.29. 12:05
Ajánlom
Egész napos ünnepéllyel köszöntik Varsóban az EU Unió Tanácsa soros elnökségének átvételét július 1-jén. Ez alkalomból egy ősbemutató is elhangzik.

A varsói Nemzeti Filharmóniában Pawel Mykietyn lengyel zeneszerzőnek külön az EU-elnökség átvételére komponált III. szimfóniája is felcsendül, de a városban elhelyezett négy különböző színpadon lesznek szórakoztató és komolyzenei (Tu Warszawa - Itt Varsó címmel), gyerekeknek szóló (EUgeniusz), népzenés (EUharmonia) és kísérleti, illetve jazzmuzsikát felvonultató programok (TrzeciE Ucho - Harmadik fül címmel). A főszínpad a Felvonulási téren (Plac Defilad) lesz, míg az Újvárosi Piactéren (Rynek Nowego Miasta) működik a népzenei színpad, ahol az első fellépő a magyar Téka együttes lesz. A Téka öt zenésze a pozsonyi Ifjú Szívek Kör nyolc néptáncosával együtt ad koncertet. A színpad egy régi magyar határcsárdát idéz majd, ahol különböző nemzetiségű és foglalkozású emberek fordulnak meg. A koncert kelet-közép-európai multikulturális népzenei jamsessionné alakuló improvizatív előadással igyekszik felölelni az egész régió népeinek muzsikáját. Július 1-jén este hattól a varsói Nagy Színházban gálaelőadáson mutatják be Karol Szymanowski lengyel zeneszerző - Bartók Béla és Kodály Zoltán kortársának - Roger király című operáját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.