Klasszikus

Augusztus 28-án kezdődik a zsidó fesztivál

2004.08.27. 00:00
Ajánlom
Színházi bemutatókkal, könyvvásárral, író-olvasó találkozókkal és kiállításokkal Budapesten és több vidéki helyszínen zajlik a Zsidó Nyári Fesztivál.

- Milyen programok lesznek, hány helyszínen zajlik és vidéken is lesznek-e rendezvények?

- Hogy hány helyszínen van a fesztivál, megmondom őszintén, nem számoltam meg – mondta Vadas Vera, a rendezvény igazgatója. A fesztivál központja a régi zsidónegyed, elsősorban a gyönyörű Dohány utcai zsinagóga, amely most már hetedik éve ad otthont a fesztivál rendezvényeinek. Nemcsak az, hogy mi szép hangversenyeket viszünk oda, hanem maga a helyszín is komoly vonzerőt jelent és számunkra - és itt a budapesti zsidó hitközséget értem alatta - nagyon fontos, hogy minél több ember jöjjön el a zsinagógánkba és lássa. Augusztus 28-án lesz a nyitókoncertünk, este 9 órakor, miután már kiment a szombat, Öröm és bánat címmel Wolf Péter, Elie Wiesel tiszteletére írt concertinóját mutatjuk be a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Ezt az estét egészítjük ki a jeruzsálemi gyermekkórussal, kicsit szimbolizálva a múltat és a jövőt.

- A zsinagógában csak hangversenyek lesznek, ugye?

- Igen.

- Említsük meg a Zsidónőt....

- Halevy Zsidónője lesz szeptember 2-án, augusztus 29-én pedig Haydn Teremtés oratóriuma. De új szereplője a fesztiválnak az Amadinda együttes, amely 30-án lép fel a Dohány utcai zsinagógában. De nem szabad megfeledkeznünk, ami nagy sikernek számít, Marton Évának szeptember 4-én a Gershwin estjéről, és a záró koncert, amely szeptember 5-én lesz a zsinagógában, a 27 tagú Jeruzsálem Kántor Kórus. De új helyszínek is lesznek, amelyek kicsit könnyű műfajt hoznak be a fesztiválba, Szentendrén, ahol ékszer- és divatshow, divatbemutató lesz zsidó ízekkel fűszerezve. A könyvvásárról külön is szeretnék szólni, mert az mindig egy nagyon fontos eseménye a fesztiválunknak és mindig nagyon sok embert vonz, és ebben az évben új helyszínre kerül, a Wallenberg Emlékparkba, a Wesselényi utcába, A Budapesti Zsidó Hitközség termeiben író-olvasó találkozót rendezünk. A Zsidó Múzeumban lesz a Herzl kiállítás, tradicionális rendezvénye a fesztiválnak a Nekem szülőhazám című kiállítás-sorozat, amely a Budapest Galériában kerül megrendezésre és nemcsak a fesztivál egy hete alatt, hanem tovább még, szeptember 12-ig tart nyitva, Magángyűjtők képeit szedjük össze, ebben az évben a szentendrei Erdész Galéria segítségével Vajda Lajos, Vajda Júlia, Bálint Endre képei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.