Klasszikus

Augusztus 28-án kezdődik a zsidó fesztivál

2004.08.27. 00:00
Ajánlom
Színházi bemutatókkal, könyvvásárral, író-olvasó találkozókkal és kiállításokkal Budapesten és több vidéki helyszínen zajlik a Zsidó Nyári Fesztivál.

- Milyen programok lesznek, hány helyszínen zajlik és vidéken is lesznek-e rendezvények?

- Hogy hány helyszínen van a fesztivál, megmondom őszintén, nem számoltam meg – mondta Vadas Vera, a rendezvény igazgatója. A fesztivál központja a régi zsidónegyed, elsősorban a gyönyörű Dohány utcai zsinagóga, amely most már hetedik éve ad otthont a fesztivál rendezvényeinek. Nemcsak az, hogy mi szép hangversenyeket viszünk oda, hanem maga a helyszín is komoly vonzerőt jelent és számunkra - és itt a budapesti zsidó hitközséget értem alatta - nagyon fontos, hogy minél több ember jöjjön el a zsinagógánkba és lássa. Augusztus 28-án lesz a nyitókoncertünk, este 9 órakor, miután már kiment a szombat, Öröm és bánat címmel Wolf Péter, Elie Wiesel tiszteletére írt concertinóját mutatjuk be a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Ezt az estét egészítjük ki a jeruzsálemi gyermekkórussal, kicsit szimbolizálva a múltat és a jövőt.

- A zsinagógában csak hangversenyek lesznek, ugye?

- Igen.

- Említsük meg a Zsidónőt....

- Halevy Zsidónője lesz szeptember 2-án, augusztus 29-én pedig Haydn Teremtés oratóriuma. De új szereplője a fesztiválnak az Amadinda együttes, amely 30-án lép fel a Dohány utcai zsinagógában. De nem szabad megfeledkeznünk, ami nagy sikernek számít, Marton Évának szeptember 4-én a Gershwin estjéről, és a záró koncert, amely szeptember 5-én lesz a zsinagógában, a 27 tagú Jeruzsálem Kántor Kórus. De új helyszínek is lesznek, amelyek kicsit könnyű műfajt hoznak be a fesztiválba, Szentendrén, ahol ékszer- és divatshow, divatbemutató lesz zsidó ízekkel fűszerezve. A könyvvásárról külön is szeretnék szólni, mert az mindig egy nagyon fontos eseménye a fesztiválunknak és mindig nagyon sok embert vonz, és ebben az évben új helyszínre kerül, a Wallenberg Emlékparkba, a Wesselényi utcába, A Budapesti Zsidó Hitközség termeiben író-olvasó találkozót rendezünk. A Zsidó Múzeumban lesz a Herzl kiállítás, tradicionális rendezvénye a fesztiválnak a Nekem szülőhazám című kiállítás-sorozat, amely a Budapest Galériában kerül megrendezésre és nemcsak a fesztivál egy hete alatt, hanem tovább még, szeptember 12-ig tart nyitva, Magángyűjtők képeit szedjük össze, ebben az évben a szentendrei Erdész Galéria segítségével Vajda Lajos, Vajda Júlia, Bálint Endre képei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.