Klasszikus

Augusztus 28-án kezdődik a zsidó fesztivál

2004.08.27. 00:00
Ajánlom
Színházi bemutatókkal, könyvvásárral, író-olvasó találkozókkal és kiállításokkal Budapesten és több vidéki helyszínen zajlik a Zsidó Nyári Fesztivál.

- Milyen programok lesznek, hány helyszínen zajlik és vidéken is lesznek-e rendezvények?

- Hogy hány helyszínen van a fesztivál, megmondom őszintén, nem számoltam meg – mondta Vadas Vera, a rendezvény igazgatója. A fesztivál központja a régi zsidónegyed, elsősorban a gyönyörű Dohány utcai zsinagóga, amely most már hetedik éve ad otthont a fesztivál rendezvényeinek. Nemcsak az, hogy mi szép hangversenyeket viszünk oda, hanem maga a helyszín is komoly vonzerőt jelent és számunkra - és itt a budapesti zsidó hitközséget értem alatta - nagyon fontos, hogy minél több ember jöjjön el a zsinagógánkba és lássa. Augusztus 28-án lesz a nyitókoncertünk, este 9 órakor, miután már kiment a szombat, Öröm és bánat címmel Wolf Péter, Elie Wiesel tiszteletére írt concertinóját mutatjuk be a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Ezt az estét egészítjük ki a jeruzsálemi gyermekkórussal, kicsit szimbolizálva a múltat és a jövőt.

- A zsinagógában csak hangversenyek lesznek, ugye?

- Igen.

- Említsük meg a Zsidónőt....

- Halevy Zsidónője lesz szeptember 2-án, augusztus 29-én pedig Haydn Teremtés oratóriuma. De új szereplője a fesztiválnak az Amadinda együttes, amely 30-án lép fel a Dohány utcai zsinagógában. De nem szabad megfeledkeznünk, ami nagy sikernek számít, Marton Évának szeptember 4-én a Gershwin estjéről, és a záró koncert, amely szeptember 5-én lesz a zsinagógában, a 27 tagú Jeruzsálem Kántor Kórus. De új helyszínek is lesznek, amelyek kicsit könnyű műfajt hoznak be a fesztiválba, Szentendrén, ahol ékszer- és divatshow, divatbemutató lesz zsidó ízekkel fűszerezve. A könyvvásárról külön is szeretnék szólni, mert az mindig egy nagyon fontos eseménye a fesztiválunknak és mindig nagyon sok embert vonz, és ebben az évben új helyszínre kerül, a Wallenberg Emlékparkba, a Wesselényi utcába, A Budapesti Zsidó Hitközség termeiben író-olvasó találkozót rendezünk. A Zsidó Múzeumban lesz a Herzl kiállítás, tradicionális rendezvénye a fesztiválnak a Nekem szülőhazám című kiállítás-sorozat, amely a Budapest Galériában kerül megrendezésre és nemcsak a fesztivál egy hete alatt, hanem tovább még, szeptember 12-ig tart nyitva, Magángyűjtők képeit szedjük össze, ebben az évben a szentendrei Erdész Galéria segítségével Vajda Lajos, Vajda Júlia, Bálint Endre képei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.