Klasszikus

Ausztriai kirándulások

2010.04.12. 16:21
Ajánlom
Osztrák szomszédaink idén is számos programot, koncertet szerveznek, melyre természetesen szívesen várnak bennünket, magyarokat is.

Bécs új logóval és új szlogennel büszkélkedhet: a fehér alapon piros betűk a Most vagy soha jegyében csalogatják a látogatókat az osztrák fővárosba. A márciusi adatok szerint a kampány eredményes, mert januárban és februárban 16%-kal nőtt a magyar turisták száma Bécsben. Persze a kedvező statisztika nem a véletlen műve. Március 11. és október 3. között az Osztrák Színházmúzeum Gustav Mahler születésének 150. évfordulóját ünnepelve rendezi meg a zeneszerző itteni tevékenységét bemutató tárlatát. Májusban és júniusban a Bécsi Állami Operaház bizonyos előadásait élőben közvetítik a Herbert von Karajan téren. Június 8-án a Bécsi Filharmonikusok nyáréji koncertet adnak a Schönbrunni kastélyparkban, a karmester pedig Franz Welser-Möst lesz, aki 2011-ben az újévi koncertet is vezényli majd. Nyáron a Bécsi Jazz Fesztivál alkalmával, június 29. és július 9. között a város legszebb helyszínei alakulnak át jazzszínpaddá: a Bécsi Állami Operaháztól a Múzeumi Negyeden át a Városháza árkádos udvaráig. Az Albertina, a Belvedere tárlatai között is érdemes tallózni, hiszen Michelangelo, Rodin és Picasso műveiből nyílnak majd szebbnél szebb kiállítások.

Ausztria második legnagyobb városa, Stájerország fővárosa Graz is változatos programokkal, kulináris élvezetekkel valamint a városi hangulatot a vidéki idill megnyugtató légkörével ötvöző környezettel várja a látogatókat. A legnagyobb szabású rendezvények egyike a június 25. és július 25. között rendezett Styriarte lesz. A fesztivált a városban született Nikolaus Harnoncourt alapította és a rendezvényen megszólaló műveket historikus hangszereken és előadásmódban hallhatjuk. Ausztria második legnagyobb operaháza is Grazban található, ahol sok énekes kezdte pályafutását a sajátos rendezésű előadásokban. 

A fehér aranyról, vagyis a sóról elnevezett Salzburgban idén kilencvenedik alkalommal rendezik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat, és ebből az alkalomból a Salzburg Múzeum kiállítást rendez A nagy világszínház címmel. A rendezvények csúcspontja a német zeneszerző, Wolfgang Rihm által komponált Dionüszosz című opera ősbemutatója lesz, amelyet a szerző kifejezetten a Salzburgi Ünnepi Játékoknak koponált. A rendezést Pierre Audi vette kézbe, a színpadképet a gyermekkorát Japánban töltő, német származású Jonathan Meese álmodta meg. A karmester Ingo Metzmacher lesz. Ezenkívül Richard Strauss Elektra című művét tekinthetik meg az operarajongók.

Az idei évben először mutatkozik be a Mozart Szimfonikus Koncertek című sorozat: a huszonnégy hétvégi eseményen 2010. október 30-ig Mozart legszebb nyitányai, szimfóniái és concertói csendülnek fel az Elisabeth Fuchs vezényelte Salzburgi Amadeus Zenekar tolmácsolásában. 2010. április 30. és május 2. között a fúvószene kerül előtérbe az első Salzburgi Fúvószenei Ünnepi Játékok alkalmával. Az ősz egyértelműen a  jazzé lesz, hiszen október 20. és 24. között Jazz és a város, továbbá október 28. és november 7. között a 14. Salzburgi Jazzősz kerül megrendezésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.