Klasszikus

Autentikus cigány népzene a Millenárison

2005.03.24. 00:00
Ajánlom
A Parno Graszt (Fehér Ló) nevez viselő népzenei együttes lép fel április 3-án este nyolc órakor a Millenáris Fogadóban. A koncert a Képek, cigányok, cigány-képek című kiállításhoz kapcsolódik.

Az együttes 1987-ben alakult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A zenekar magját hét muzsikus alkotja, a bővebb, tizenhét tagú felállásban három generáció tíz táncosa is részt vesz - a legfiatalabb tíz, a legidősebb hetvenkét éves. Ha valaki vendégként tér be kis falujukba esküvőkor, keresztelőkor, temetéskor, bál idején vagy egyéb más ünnepen, azt veheti észre, hogy a falu teljes lakossága tagja a zenekarnak. A hangszerek kézről kézre járnak, és mindenki mesterien táncol. Talán éppen ezen élő tradíciók szelleme teszi a Parno Graszt koncertjeit örömünneppé.

Nem csak folklórt játszanak, hanem folklórt is teremtettek, miközben rögzítették legutóbbi lemezüket. Rávágok a zongorára című lemezük a megjelenés után néhány héttel az európai zenekritikusok szavazati által befolyásolt European World Music Chart 7. helyén állt. Ennyire magas pozíciót magyar kiadvány még nem ért el ezen a listán.

A Parno Graszt 2003 márciusában nagysikerű koncertet adott a Fonó Budai Zeneházban, amelyet a média intenzív érdeklődése követett. Azóta Európa számos nagyvárosában mutatkoztak be nagy sikerrel. A Magyar Rádió Magyarországról jövök című műsora tényfeltáró riportban mutatta be az együttest. Riportfilmet készített róluk a TV2 Aktív, az RTL Klub Fókusz és az M1 Este című műsora. Az M1 és a BBC az Európai Műsorsugárzók Szövetségének (EBU) felkérésére koprodukciós filmet készít az együttesről, amelyet a tervek szerint Európa számos országában vetíteni fognak.

Az együttes tagjai: Oláh János (nagybőgő, ének), Balogh Mária (ének), Váradi Mária (ének), Balogh Géza (gitár), Oláh József (tambura, ének), Horváth Sándor (ének, tánc), Jakocska János (gitár, ének), Németh István (kanna). Eddig megjelent lemezeik: Lemezek: Rávágok a zongorára; Táncoljatok, hisz jó a nóta.

Jegyek elővételben 800, aznap a helyszínen 900 Ft-ért válthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.