Klasszikus

Autóval Texasba – koncert Wilheim András emlékére a BMC-ben

2022.03.21. 09:35
Ajánlom
„Autóval megyek. – Hová? – Texasba. – Miért mész autóval Texasba? – Meghalni.” Ez volt Wilheim András zenetörténész egyik utolsó párbeszéde kórházi ágya mellett ülő feleségével. Tényleg: miért is Texas, ahol sohasem járt? A március 22-i, Budapest Music Centerben felhangzó különleges hangverseny műsora választ ad a kérdésre.

Wilheim András (1949-2022) fenti mondatában váratlanul lezárult pályájának minden sikere és félbeszakadt terve is benne van. A január 20-án elhunyt zenetörténésztől

előadóművész- és zeneszerző-barátai és tanítványai erre az alkalomra írt új művek mellett olyan zenék felidézésével búcsúznak, melyek elemzése, tudományos kutatása, előadása és népszerűsítése szerteágazó szakmai életének mindig irányt adott,

s mellyel nemcsak a kortárs zeneszerzést, hanem az egész magyar zenei életet is szolgálta.

A multimédia eszközeit is használó emlékkoncert műsorán felhangzanak egyebek közt Kurtág György, Ligeti György, Dukay Barnabás, Jeney Zoltán, Sáry László, Serei Zsolt, Vidovszky László, valamint John Cage és Morton Feldman művei. A megszólaltatók listája is tiszteletet parancsoló, többek közt maga Kurtág és az Amadinda is fellép neves szólisták és szerzők mellett, és felvételről maga Wilheim András is közreműködik majd: zongora- és cselesztajátéka lesz hallható, de már csak a technika jóvoltából.

 Tegyék Önök is tiszteletüket – ha tehetik. A részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet.

Műsoron:

Morton Feldman: Rothko Chapel – részlet (filmről)
John Cage: Third Construction
Vidovszky László: Wer nun den lieben Gott läßt – Wer weiß, die nahe mir
J. S. Bach – Kurtág György: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit: Sonatina BWV 106
Vidovszky László: Es ist genug
J. S. Bach – Kurtág György: Alle Menschen müssen sterben BWV 643
Kurtág György: Az hit…
Vidovszky László: Vorbei – bemutató
Serei Zsolt: Albumlap Wilheim András 40. születésnapjára
Kurtág György: Hommage a J. S. B.
Kurtág György: Vékony Ildikó 2009. október 3.
Kurtág György: Friedrich Gottlob Klopstock: Vorrede zu den Epigrammen
Jeney Zoltán: Adam’s Sleep
W. A. Mozart: C-dúr adagio üvegharmonikára K.356 (617a) (filmről)
Dukay Barnabás: szívmagasságban, menny és föld
Sáry László: Emlék
Kurtág György: Búcsú – …drága barátomnak és legközelebbi munkatársamnak Wilheim Andrisnak fájó szeretettel – bemutató
Ligeti György: Poème symphonique 

Közreműködnek: Amadinda Együttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán; Bán Máté, Dargay Marcell , Dukay Barnabás, Fejérvári János (felvételről), Futó Balázs, Kemenes András, Kiss Péter, Kurtág György, Sáry LászlóSzalai András, Tomkins Énekegyüttes, Wilheim András (felvételről), Zétényi Tamás, vezényel Dobra János (felvételről).

Fejléckép: Wilheim András (forrás: Budapest Music Center)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.
Klasszikus interjú

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus hír

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus hír

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.
Klasszikus hír

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.