Klasszikus

Autóval Texasba – koncert Wilheim András emlékére a BMC-ben

2022.03.21. 09:35
Ajánlom
„Autóval megyek. – Hová? – Texasba. – Miért mész autóval Texasba? – Meghalni.” Ez volt Wilheim András zenetörténész egyik utolsó párbeszéde kórházi ágya mellett ülő feleségével. Tényleg: miért is Texas, ahol sohasem járt? A március 22-i, Budapest Music Centerben felhangzó különleges hangverseny műsora választ ad a kérdésre.

Wilheim András (1949-2022) fenti mondatában váratlanul lezárult pályájának minden sikere és félbeszakadt terve is benne van. A január 20-án elhunyt zenetörténésztől

előadóművész- és zeneszerző-barátai és tanítványai erre az alkalomra írt új művek mellett olyan zenék felidézésével búcsúznak, melyek elemzése, tudományos kutatása, előadása és népszerűsítése szerteágazó szakmai életének mindig irányt adott,

s mellyel nemcsak a kortárs zeneszerzést, hanem az egész magyar zenei életet is szolgálta.

A multimédia eszközeit is használó emlékkoncert műsorán felhangzanak egyebek közt Kurtág György, Ligeti György, Dukay Barnabás, Jeney Zoltán, Sáry László, Serei Zsolt, Vidovszky László, valamint John Cage és Morton Feldman művei. A megszólaltatók listája is tiszteletet parancsoló, többek közt maga Kurtág és az Amadinda is fellép neves szólisták és szerzők mellett, és felvételről maga Wilheim András is közreműködik majd: zongora- és cselesztajátéka lesz hallható, de már csak a technika jóvoltából.

 Tegyék Önök is tiszteletüket – ha tehetik. A részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet.

Műsoron:

Morton Feldman: Rothko Chapel – részlet (filmről)
John Cage: Third Construction
Vidovszky László: Wer nun den lieben Gott läßt – Wer weiß, die nahe mir
J. S. Bach – Kurtág György: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit: Sonatina BWV 106
Vidovszky László: Es ist genug
J. S. Bach – Kurtág György: Alle Menschen müssen sterben BWV 643
Kurtág György: Az hit…
Vidovszky László: Vorbei – bemutató
Serei Zsolt: Albumlap Wilheim András 40. születésnapjára
Kurtág György: Hommage a J. S. B.
Kurtág György: Vékony Ildikó 2009. október 3.
Kurtág György: Friedrich Gottlob Klopstock: Vorrede zu den Epigrammen
Jeney Zoltán: Adam’s Sleep
W. A. Mozart: C-dúr adagio üvegharmonikára K.356 (617a) (filmről)
Dukay Barnabás: szívmagasságban, menny és föld
Sáry László: Emlék
Kurtág György: Búcsú – …drága barátomnak és legközelebbi munkatársamnak Wilheim Andrisnak fájó szeretettel – bemutató
Ligeti György: Poème symphonique 

Közreműködnek: Amadinda Együttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán; Bán Máté, Dargay Marcell , Dukay Barnabás, Fejérvári János (felvételről), Futó Balázs, Kemenes András, Kiss Péter, Kurtág György, Sáry LászlóSzalai András, Tomkins Énekegyüttes, Wilheim András (felvételről), Zétényi Tamás, vezényel Dobra János (felvételről).

Fejléckép: Wilheim András (forrás: Budapest Music Center)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Jazz/World

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Díjfelhívást tett közzé a Cziffra Fesztivál

A Cziffra György Fesztivál Balázs János művészeti vezető kezdeményezésére 2024 februárjában nyolcadik alkalommal adja át díjait Tehetség és Életműdíj kategóriában, valamint második alkalommal ítélik oda a Kreatív Művész díjat.
Klasszikus interjú

„Része vagyok egy nagyobb egésznek” – interjú Bucz Magorral

Immár tizenhat éve, hogy Junior Prima Díjjal jutalmazzák a fiatal tehetségek munkáját, az MVM Zrt. jóvoltából pedig jelentős anyagi támogatás és publicitás is jár az eszmei elismerés mellé. Ezúttal Bucz Magor zeneszerző mesél magáról.
Klasszikus hír

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Klasszikus hír

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.
Klasszikus hír

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.