Klasszikus

Az a cappella diadala

2005.03.28. 00:00
Ajánlom
Mindig szimpatikus a közönségnek, ha egy vendégművész a nézők anyanyelvén szólal meg. Az a cappella, vagyis a hangszerkíséret nélküli jazz-éneklés műfaját művelő négy fiatal hölgyből álló német Niniwe rögtön koncertjük elején ezzel a gesztussal kedveskedett publikumának.

A négy képzett énekes először mintha kicsit bizonytalanabbul kezdett volna, az együttes vezetője a repertoárjuk nagy részének szerzője, Winnie Brückner az első két szám alatt például folyamatosan az előre felvett ritmusalap technikai beállításával foglalatoskodott. Aztán az áttörést Grieg: Tündértáncának átirata hozta meg, ahol az előadók szólam kavalkádjukkal varázslatos tündérlányokként bűvölték a közönséget. Ezután jött az igazi meglepetés: Kodály Esti dala magyarul. Ez annyira nagy siker volt, hogy innen már azt csináltak, amit akartak. Következett még néhány Winnie Brückner átdolgozás és a közönség a végén jót csettinthetett, ezek a lányok tényleg tudnak énekelni, méghozzá nem is akárhogy. A szünet után aztán már valódi csettintések hallatszottak az Uránia mozi nézőteréről, hiszen a második rész fellépője a csintalan ördögökhöz hasonlító négy fivérből álló, Bolyki Brothers énekeltette meg a nézőket. A Bolyki testvérek amellett, hogy mindegyikük profi muzsikus és kiváló előadó, elsőrangúan tudnak szórakoztatni. Professzionista megszólalásuk mellett fő erényük a kisugárzásuk. Látva-hallva őket az embernek előbb-utóbb olyan jó érzése támad, a dal tényleg elűzheti a borút, a keserűséget. Ez talán gyerekesen hangzik, de nem szégyellem én a koncert végén valami hasonlót éltem át. A Bolyki Brothers nagy dobása a Hová mész te kisnyulacska kezdetű gyerekdalra az együttes tagjai által egyszerűen csak musical storynak nevezett zenetörténeti kalandozás volt. György, András, László és Balázs tíz zenei stílusban adta elő fergeteges humorral az örökzöld darabot. Az elkoptatott bugyuta dalocskának hitt örökbecsű egymás után változott gregoriánból, korálra, fúgából, jódlira, egy dudazenekari műből country-számra, szappanopera pamfletből boogie- paródiára, technoból rap slágerre. A közönség kis híján őrjöngött. A dolog elsősorban azért hathatott ennyire, mert a fiúk nem ripacskodták el, hanem remek ritmusérzékkel fokozták a paródiát, miközben minden hangot úgy szólaltattak meg, ahogy azt profi énekesektől elvárhatjuk. A végén pedig a Niniwe és a Bolyki Brothers együtt adták elő Kodály Túrót eszik a cigány kezdetű népdalfeldolgozását és a húsvétra való tekintettel, pedig egy Bach-korállal fejezték be az estét. Egyáltalán nem túlzás, ha a műfaj diadalaként értékeljük a látottakat. A koncert után az eseményre meginvitált a Budapesti Tavaszi Fesztivállal egyidős, vagyis, a huszonötödik születésnapjukat ünneplő nézőket kívánságra együtt lefotózták az együttesek tagjaival. Azt hiszem, ha újabb negyedszázad után az érintettek előveszik majd a fényképeket nosztalgiával éneklik majd gyerekeikkel, unokáikkal újra a Hová mész te kisnyulacskát.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Müpában koncertezik ütős hangszerek mestere, Enzo Avitabile

Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy állandó partnerével, az I Bottari di Portico ütőegyüttessel együttműködve boroshordókon, dézsákon és egyéb szokatlan „hangszereken” játszott, miközben anyanyelvén, nápolyi dialektusban szólt a közönségéhez. Október 30-án a Müpába érkezik Enzo Avitabile énekes-szaxofonos-multiinstrumentalista.
Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.