Klasszikus

Az a cappella diadala

2005.03.28. 00:00
Ajánlom
Mindig szimpatikus a közönségnek, ha egy vendégművész a nézők anyanyelvén szólal meg. Az a cappella, vagyis a hangszerkíséret nélküli jazz-éneklés műfaját művelő négy fiatal hölgyből álló német Niniwe rögtön koncertjük elején ezzel a gesztussal kedveskedett publikumának.

A négy képzett énekes először mintha kicsit bizonytalanabbul kezdett volna, az együttes vezetője a repertoárjuk nagy részének szerzője, Winnie Brückner az első két szám alatt például folyamatosan az előre felvett ritmusalap technikai beállításával foglalatoskodott. Aztán az áttörést Grieg: Tündértáncának átirata hozta meg, ahol az előadók szólam kavalkádjukkal varázslatos tündérlányokként bűvölték a közönséget. Ezután jött az igazi meglepetés: Kodály Esti dala magyarul. Ez annyira nagy siker volt, hogy innen már azt csináltak, amit akartak. Következett még néhány Winnie Brückner átdolgozás és a közönség a végén jót csettinthetett, ezek a lányok tényleg tudnak énekelni, méghozzá nem is akárhogy. A szünet után aztán már valódi csettintések hallatszottak az Uránia mozi nézőteréről, hiszen a második rész fellépője a csintalan ördögökhöz hasonlító négy fivérből álló, Bolyki Brothers énekeltette meg a nézőket. A Bolyki testvérek amellett, hogy mindegyikük profi muzsikus és kiváló előadó, elsőrangúan tudnak szórakoztatni. Professzionista megszólalásuk mellett fő erényük a kisugárzásuk. Látva-hallva őket az embernek előbb-utóbb olyan jó érzése támad, a dal tényleg elűzheti a borút, a keserűséget. Ez talán gyerekesen hangzik, de nem szégyellem én a koncert végén valami hasonlót éltem át. A Bolyki Brothers nagy dobása a Hová mész te kisnyulacska kezdetű gyerekdalra az együttes tagjai által egyszerűen csak musical storynak nevezett zenetörténeti kalandozás volt. György, András, László és Balázs tíz zenei stílusban adta elő fergeteges humorral az örökzöld darabot. Az elkoptatott bugyuta dalocskának hitt örökbecsű egymás után változott gregoriánból, korálra, fúgából, jódlira, egy dudazenekari műből country-számra, szappanopera pamfletből boogie- paródiára, technoból rap slágerre. A közönség kis híján őrjöngött. A dolog elsősorban azért hathatott ennyire, mert a fiúk nem ripacskodták el, hanem remek ritmusérzékkel fokozták a paródiát, miközben minden hangot úgy szólaltattak meg, ahogy azt profi énekesektől elvárhatjuk. A végén pedig a Niniwe és a Bolyki Brothers együtt adták elő Kodály Túrót eszik a cigány kezdetű népdalfeldolgozását és a húsvétra való tekintettel, pedig egy Bach-korállal fejezték be az estét. Egyáltalán nem túlzás, ha a műfaj diadalaként értékeljük a látottakat. A koncert után az eseményre meginvitált a Budapesti Tavaszi Fesztivállal egyidős, vagyis, a huszonötödik születésnapjukat ünneplő nézőket kívánságra együtt lefotózták az együttesek tagjaival. Azt hiszem, ha újabb negyedszázad után az érintettek előveszik majd a fényképeket nosztalgiával éneklik majd gyerekeikkel, unokáikkal újra a Hová mész te kisnyulacskát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.