Klasszikus

Az ajtó nyitva áll

2006.07.05. 00:00
Ajánlom
"Az ajtó mindenki előtt nyitva áll" Visszavonta Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa a nemrég megbízott fő-zeneigazgató, Győriványi Ráth György megbízatását, helyére Kovács János karnagy kerül. Vass Lajos a döntését azzal indokolta, hogy Győriványi nem vált hitelessé a társulat szemében.

"Az ajtó mindenki előtt nyitva áll" – mondta tegnap Vass Lajos az operaházi sajtótájékoztatón. A miniszteri biztos a nyugodt diskurzusra gondolt, a mondat mégis pontosan érzékelteti a Magyar Állami Operaház helyzetét: még mindig bizonytalan, hogy pontosan kiknek kell távozniuk az augusztusban kezdődő létszámleépítéskor.

Az biztos, hogy Győriványi Ráth György távozik. Vass Lajos döntését azzal indokolta, hogy a megbízott fő-zeneigazgató nem vált hitelessé az operaházi dolgozók szemében. A miniszteri biztos elmondta: felajánlott Győriványinak egy helyet az igazgatóságban, valamint hogy vegyen részt az operaház hosszú távú stratégiájának kialakításában, Győriványi azonban nem kíván részt venni a további munkában.
Lapunknak azt mondta, hogy a visszarendeződés, a konzervativizmus képviselői kerültek vissza a vezetőségbe, Kovács János személyében pedig egy olyan fő-zeneigazgató, aki még a régi típusú repertoárrendszer híve, és a nyilatkozataiból egyértelműen kiderül, hogy nem ért egyet semmilyen változtatással. Győriványi azt is elmondta: elbocsátása nem érintette mélyen, mert amúgy is rövid távra szerződött, és így legalább jobban tud összpontosítani zenei pályájára, például a nyári zsidó fesztiválra vagy a hamburgi Staatsoperben ősszel bemutatandó előadásaira.

Az új fő-zeneigazgató a sajtótájékoztatón elnézést kért a Győriványit bíráló korábbi kijelentései miatt. (Igaz, az akkor elhangzottakat mint magánvéleményeként továbbra is fenntartja.) Elmondta: azért vállalta a megbízatást, hogy mérsékelje az operaház átszervezéséből adódó károkat. A következő évad műsortervén már nem változtat, a szereposztásba azonban beleszól. A tervek szerint 265 előadás lesz a következő évadban. Három opera- és két balettpremiert tartanak, tizenkét opera és négy balettelőadás azonban áldozatul esik a repertoárcsökkentésnek. Vass Lajos ezáltal mintegy 1,1 milliárdos megtakarítással számol. Megyeri László gazdasági tanácsadó szerint a miniszteri biztos számításai nem feltétlenül adnak reális képet a megtakarítás mértékéről.

Vass Lajos modernizációs programjáról továbbra is csak általánosságokat tudhatunk, például azt, hogy növelni kell a bevételeket, és csökkenteni a kiadásokat. A pénzügyi konszolidáció egyik eszköze lenne például az, hogy az operaház ez évi, 770 millió forintos járulékbefizetési kötelezettségét átütemeznék a következő évre. Vass szerint ez a megoldás csak akkor működőképes, ha a kormány garanciát vállal az adósságokra. A miniszteri biztos ugyanakkor növekvő szponzori bevételekre számít. (Jelenleg a 6,6 milliárd forintos költségvetésében az operaház csak 33 millió forintos szponzori bevételt tudhat magáénak.)

Augusztus első napjaiban kapják majd kézhez a felmondólevelet azok az operaházi dolgozók, akiknek a munkájára nem tart igényt a vezetőség. Megyeri László gazdasági tanácsadó még nem tudta megmondani, pontosan hány embert érint a karcsúsítás, de azt megerősítette, hogy a lapunkban is közölt 140-150 fő nagyjából megegyezik az elképzelésekkel. Megyeri elmondta: az elbocsátandók személyéről a szakmai vezetőség fog dönteni. A döntésben figyelembe veszik a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács véleményét. Amellett, hogy a szociális szempontokat is mérlegelnek, megbíznak egy céget, amely segít majd az elhelyezkedésben és a trauma feldolgozásában. Aktív táncost nem bocsátanak el – mondta Keveházi Gábor balettigazgató, ehhez Kovács János hozzátette: sajnos ez nem igaz az énekesekre és a zenészekre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.