Klasszikus

Az ajtó nyitva áll

2006.07.05. 00:00
Ajánlom
"Az ajtó mindenki előtt nyitva áll" Visszavonta Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa a nemrég megbízott fő-zeneigazgató, Győriványi Ráth György megbízatását, helyére Kovács János karnagy kerül. Vass Lajos a döntését azzal indokolta, hogy Győriványi nem vált hitelessé a társulat szemében.

"Az ajtó mindenki előtt nyitva áll" – mondta tegnap Vass Lajos az operaházi sajtótájékoztatón. A miniszteri biztos a nyugodt diskurzusra gondolt, a mondat mégis pontosan érzékelteti a Magyar Állami Operaház helyzetét: még mindig bizonytalan, hogy pontosan kiknek kell távozniuk az augusztusban kezdődő létszámleépítéskor.

Az biztos, hogy Győriványi Ráth György távozik. Vass Lajos döntését azzal indokolta, hogy a megbízott fő-zeneigazgató nem vált hitelessé az operaházi dolgozók szemében. A miniszteri biztos elmondta: felajánlott Győriványinak egy helyet az igazgatóságban, valamint hogy vegyen részt az operaház hosszú távú stratégiájának kialakításában, Győriványi azonban nem kíván részt venni a további munkában.
Lapunknak azt mondta, hogy a visszarendeződés, a konzervativizmus képviselői kerültek vissza a vezetőségbe, Kovács János személyében pedig egy olyan fő-zeneigazgató, aki még a régi típusú repertoárrendszer híve, és a nyilatkozataiból egyértelműen kiderül, hogy nem ért egyet semmilyen változtatással. Győriványi azt is elmondta: elbocsátása nem érintette mélyen, mert amúgy is rövid távra szerződött, és így legalább jobban tud összpontosítani zenei pályájára, például a nyári zsidó fesztiválra vagy a hamburgi Staatsoperben ősszel bemutatandó előadásaira.

Az új fő-zeneigazgató a sajtótájékoztatón elnézést kért a Győriványit bíráló korábbi kijelentései miatt. (Igaz, az akkor elhangzottakat mint magánvéleményeként továbbra is fenntartja.) Elmondta: azért vállalta a megbízatást, hogy mérsékelje az operaház átszervezéséből adódó károkat. A következő évad műsortervén már nem változtat, a szereposztásba azonban beleszól. A tervek szerint 265 előadás lesz a következő évadban. Három opera- és két balettpremiert tartanak, tizenkét opera és négy balettelőadás azonban áldozatul esik a repertoárcsökkentésnek. Vass Lajos ezáltal mintegy 1,1 milliárdos megtakarítással számol. Megyeri László gazdasági tanácsadó szerint a miniszteri biztos számításai nem feltétlenül adnak reális képet a megtakarítás mértékéről.

Vass Lajos modernizációs programjáról továbbra is csak általánosságokat tudhatunk, például azt, hogy növelni kell a bevételeket, és csökkenteni a kiadásokat. A pénzügyi konszolidáció egyik eszköze lenne például az, hogy az operaház ez évi, 770 millió forintos járulékbefizetési kötelezettségét átütemeznék a következő évre. Vass szerint ez a megoldás csak akkor működőképes, ha a kormány garanciát vállal az adósságokra. A miniszteri biztos ugyanakkor növekvő szponzori bevételekre számít. (Jelenleg a 6,6 milliárd forintos költségvetésében az operaház csak 33 millió forintos szponzori bevételt tudhat magáénak.)

Augusztus első napjaiban kapják majd kézhez a felmondólevelet azok az operaházi dolgozók, akiknek a munkájára nem tart igényt a vezetőség. Megyeri László gazdasági tanácsadó még nem tudta megmondani, pontosan hány embert érint a karcsúsítás, de azt megerősítette, hogy a lapunkban is közölt 140-150 fő nagyjából megegyezik az elképzelésekkel. Megyeri elmondta: az elbocsátandók személyéről a szakmai vezetőség fog dönteni. A döntésben figyelembe veszik a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács véleményét. Amellett, hogy a szociális szempontokat is mérlegelnek, megbíznak egy céget, amely segít majd az elhelyezkedésben és a trauma feldolgozásában. Aktív táncost nem bocsátanak el – mondta Keveházi Gábor balettigazgató, ehhez Kovács János hozzátette: sajnos ez nem igaz az énekesekre és a zenészekre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.