Klasszikus

Az AKKU utolsó napja

2009.04.01. 00:00
Ajánlom
Szomorú napra virradt az AKKU (Alternatív Kulturális Közösségek Uniója): március 31-én bezárni kényszerült az elmúlt hónapokban mindenki számára nyitott kapuját. Az intézmény záró-sajtótájékoztatóján nem jelentek meg az önkormányzat képviselői, pedig egyedül ők tudtak volna magyarázattal szolgálni a történteket illetően.

A VII. kerületi önkormányzat máig nem tisztázott okok miatt szólította fel az AKKU-t a hét hónapja birtokba vett Kazinczy utcai épületének eredeti állapotában való visszaszolgáltatására. Az "eredeti állapot" kitétel megfelelő értelmezése azonban már csak amiatt is nehéz az AKKU számára, mivel a meglehetősen romos állapotban átvett raktárépületet a kulturális szervezet széleskörűen felújította, számos technikai berendezést építettek be. A vezetőség februárban kapta kézhez az önkormányzat felszólítását, miszerint március 31-ével vissza kell szolgáltatniuk az ingatlant, hiszen "nem írták alá az önkormányzattal kötött bérleti szerződést".

Horgas Péter művészeti vezető elmondta: nem értik, hogy miért nem kezdeményeztek velük párbeszédet a problémás bérleti szerződéssel kapcsolatban, hogy vajon miért nem írták alá - ehelyett kész tények elé állították őket. A korábbi megállapodás ugyanis úgy szólt, hogy az önkormányzat támogatja az AKKU üzemeltetését, annak alapvető költségeit - a havi bérlemény ugyanis 3-4 millióra rúg -, ám erről a későbbiekben szó sem esett, a szerződés sem tartalmazta. A VII. kerületi önkormányzattal való kölcsönösen harmonikus együttműködés egyik pillanatról a másikra vett váratlan fordulatot. A döntés már csak amiatt is érte váratlanul az AKKU-t, mivel az önkormányzat nemrég éppen az ő programtervezetük segítségével nyerte el a Kultúra utcája elnevezésű projekt 800 milliós beruházását: ebből több mint 400 millió forint kifejezetten az AKKU ingyen és bérmentve írt pályázati anyagának támogatására ítélték oda.

Horgas Péter szerint az is egy nehezen elszámolható tény, hogy itt nem csak egy épületet hoztak létre, hanem nagyon sok szervezettel, nemzetközi szinten is elkezdtek kialakítani kapcsolatokat, tehát valóban azzal a tizenöt, a szerződés szerint eredetileg rendelkezésre álló évvel számoltak. "Talán az egyik legfájdalmasabb, hogy korábban nem is nagyon tudtuk még, hogy ez az esélyegyenlőségi központ mit jelent, de most megtudtuk. Egy nagyon nagy felelősség. Nagyon sok ember számára itt valami be lett ígérve, és ez az egyetlen egy dolog, amivel nem tudok elszámolni" - adott hangot elkeseredésének az igazgató. Az épületet várhatóan április 9-éig kell az AKKU-nak visszaszolgáltatnia.

A kialakult helyzet ellenére Horgas Péter munkatársai, barátai iránti büszkeségének adott hangot: "Ha mi el is megyünk innen, az épület megvan. Sikerült felépíteni, és lehet, hogy az AKKU-nak az a története, hogy keres magának helyeket, hogyha hét évig is tart, és azokat akkumulálja". Az AKKU így vándorlásba fog, helyeket keres: már több belvárosi és vidéki megkeresést is kaptak. Nem adják fel: az utolsó napon, 31-én éjfélig tartó búcsúbulival, sírva vigadva várták az érdeklődőket, ahol számos zenekar működik közre a "halotti toron".

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.