Klasszikus

Az AKKU utolsó napja

2009.04.01. 00:00
Ajánlom
Szomorú napra virradt az AKKU (Alternatív Kulturális Közösségek Uniója): március 31-én bezárni kényszerült az elmúlt hónapokban mindenki számára nyitott kapuját. Az intézmény záró-sajtótájékoztatóján nem jelentek meg az önkormányzat képviselői, pedig egyedül ők tudtak volna magyarázattal szolgálni a történteket illetően.

A VII. kerületi önkormányzat máig nem tisztázott okok miatt szólította fel az AKKU-t a hét hónapja birtokba vett Kazinczy utcai épületének eredeti állapotában való visszaszolgáltatására. Az "eredeti állapot" kitétel megfelelő értelmezése azonban már csak amiatt is nehéz az AKKU számára, mivel a meglehetősen romos állapotban átvett raktárépületet a kulturális szervezet széleskörűen felújította, számos technikai berendezést építettek be. A vezetőség februárban kapta kézhez az önkormányzat felszólítását, miszerint március 31-ével vissza kell szolgáltatniuk az ingatlant, hiszen "nem írták alá az önkormányzattal kötött bérleti szerződést".

Horgas Péter művészeti vezető elmondta: nem értik, hogy miért nem kezdeményeztek velük párbeszédet a problémás bérleti szerződéssel kapcsolatban, hogy vajon miért nem írták alá - ehelyett kész tények elé állították őket. A korábbi megállapodás ugyanis úgy szólt, hogy az önkormányzat támogatja az AKKU üzemeltetését, annak alapvető költségeit - a havi bérlemény ugyanis 3-4 millióra rúg -, ám erről a későbbiekben szó sem esett, a szerződés sem tartalmazta. A VII. kerületi önkormányzattal való kölcsönösen harmonikus együttműködés egyik pillanatról a másikra vett váratlan fordulatot. A döntés már csak amiatt is érte váratlanul az AKKU-t, mivel az önkormányzat nemrég éppen az ő programtervezetük segítségével nyerte el a Kultúra utcája elnevezésű projekt 800 milliós beruházását: ebből több mint 400 millió forint kifejezetten az AKKU ingyen és bérmentve írt pályázati anyagának támogatására ítélték oda.

Horgas Péter szerint az is egy nehezen elszámolható tény, hogy itt nem csak egy épületet hoztak létre, hanem nagyon sok szervezettel, nemzetközi szinten is elkezdtek kialakítani kapcsolatokat, tehát valóban azzal a tizenöt, a szerződés szerint eredetileg rendelkezésre álló évvel számoltak. "Talán az egyik legfájdalmasabb, hogy korábban nem is nagyon tudtuk még, hogy ez az esélyegyenlőségi központ mit jelent, de most megtudtuk. Egy nagyon nagy felelősség. Nagyon sok ember számára itt valami be lett ígérve, és ez az egyetlen egy dolog, amivel nem tudok elszámolni" - adott hangot elkeseredésének az igazgató. Az épületet várhatóan április 9-éig kell az AKKU-nak visszaszolgáltatnia.

A kialakult helyzet ellenére Horgas Péter munkatársai, barátai iránti büszkeségének adott hangot: "Ha mi el is megyünk innen, az épület megvan. Sikerült felépíteni, és lehet, hogy az AKKU-nak az a története, hogy keres magának helyeket, hogyha hét évig is tart, és azokat akkumulálja". Az AKKU így vándorlásba fog, helyeket keres: már több belvárosi és vidéki megkeresést is kaptak. Nem adják fel: az utolsó napon, 31-én éjfélig tartó búcsúbulival, sírva vigadva várták az érdeklődőket, ahol számos zenekar működik közre a "halotti toron".

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.