Klasszikus

Az alkalmazkodás művészete

2007.11.09. 00:00
Ajánlom
Eddigi legnagyobb vállalkozásába fog a hazai kamarazenei színtér egyik kiváló szereplője, a nemrég primáriust váltott Auer Vonósnégyes, amely a Hungarotonnál Lajtha László összes vonósnégyesét rögzíti First Recordingként. A háromlemezesre tervezett sorozat első darabja idén ősszel jelenik meg, a harmadik, befejező korong tavaszra várható. A munka érdekességeiről és a művek különlegességeiről Oláh Vilmos elsőhegedűssel beszélgettünk.

- Ön 2006 októberében váltotta Sipos Gábort az elsőhegedűs székben, 2007 februárjában pedig Berán Gábor lett az új másodikhegedűsük. Nem féltek tagcserék közepette belevágni egy ekkora munkába? Hiszen még összeszokni sem volt idejük.

- Bár soha nem játszottunk még közös vonósnégyesben, nem voltunk ismeretlenek egymás számára, így éppen a tagcsere adott óriási lendületet az első lemez felvételéhez 2006 decemberében. Persze nem kis szerepe volt ebben a műveknek, amelyek rendkívül inspirálóak. Lajtha László egyike azon zeneszerzőknek, akiknek a zenéje a hallgató és az előadó számára egyaránt tartogat felfedeznivalót. Túlzás nélkül állítom, hogy VII. vonósnégyese világszínvonalú muzsika: szellemes, harmóniavilágában és hangzásában is egyéni.

- Mitől egyéni Lajtha László zenéje?

- Míg Kodály és Bartók elsősorban a népdalok iránt érdeklődött gyűjtőútjaik során, addig a náluk tíz évvel fiatalabb Lajtha a hangszeres népzenére fókuszált. Ezt az élményanyagot főleg a későbbi kvartettekben felhasználta – a X. vonósnégyes például erdélyi dallamok füzére. Mivel azonban a magyar zeneszerzők közül talán Lajtha kötődött a leginkább a francia zenéhez és kultúrához (többször visszalátogatott zeneszerzői sikereinek helyszínére, Párizsba), bizonyos műveiben különleges módon keverednek az őt ért hatások. A VII. vagy a IX. vonósnégyes az erdélyi hangszeres népzene és az impresszionista jellegű muzsika fantasztikusan izgalmas és egyéni elegye. Lehet, hogy sokan nem tudják, de a Bartók, Kodály, Dohnányi, Weiner nevével fémjelzett századforduló magyar zeneszerzésének érdekes színfoltja a Lajtha-életmű.

- Mitől kihívás az előadó számára egy Lajtha-kvartett?

- A hangszerekkel szemben támasztott technikai követelmény rendkívül magas – a játszanivaló a legnehezebb versenyművekével vetekszik. Ráadásul Lajtha nem szokványos módon ír kvartettre; olyan megoldásokkal is él, amelyek egyrészt nehézzé teszik az összjátékot, másfelől érdekessé a hangzást. Éppen ezért komoly felkészülést igényelnek a művek; időnk nagy részét a Lajtha-kvartettekkel töltjük. Mint előadóknak ugyanakkor különleges lehetőséget is jelentenek ezek számunkra, hiszen nem szokásos repertoárról van szó, és az életmű változásait is nyomon követhetjük a tíz vonósnégyesen.

- Nem jár kockázattal, hogy fél év alatt kicserélődött az Auer Vonósnégyes tagságának 50 százaléka?

- A tagcserék megviselhetnek egy ilyen kis együttest, mi azonban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jól megértjük egymást. A kamarazenélésben az embert a zenei alkalmazkodásvágy hajtja. Tiszteljük egymás véleményét, mindig közösen alakítjuk ki az olvasatunkat, és ha vannak is viták, ezek termékenyítő jellegűek. A vitákból születnek a legértékesebb dolgok. És sose volt, hogy ne tudtunk volna megegyezni.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.