Klasszikus

Az Alma Mater koncertek új évada

2010.09.24. 14:00
Ajánlom
A Zeneakadémia az új tanévben is folytatja közkedvelt Alma Mater sorozatát, amelynek első, szeptember 24-én rendezett koncertje az intézet egykori igazgatója Dohnányi Ernő zeneszerző előtt tiszteleg.

Szeptember 24-én este, a Francia Intézetben rendezik meg a Zeneakadémia Dohnányi Ernő emlékestjét, amely áttekintést nyújt az ötven éve elhunyt zeneszerző még mindig nem teljesen felfedezett és kultivált életművéről. A koncerten Dohnányi egyik legavatottabb szakértője, Prunyi Ilona Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Akadémia tanára és kamarapartnere, Cserna Ildikó, a Magyar Állami Operaház magánénekese tisztelegnek a legendás muzsikus emléke előtt. 

A Francia Intézetben rendezett kamarasorozat keretében október 8-án Boldoczki Gábor barokk trombitaversenyeket, november 5-én Kelemen Barnabás és Kokas Katalin növendékeikkel Enescu és Mendelssohn műveket, december 3-án Bogányi Gergely és az Alma Mater Ensemble Mozartot és Chopint játszanak. December 17-én Horváth Balázs, a Zeneszerzés Tanszék tanára vezényletével az Alma Mater Ensemble ad kortárs zenei estet. A kórusművek kedvelői október 3-án a Pesti Jézus Szíve Templomban zsoltárokat hallgathatnak meg az Erdei Péter vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus tolmácsolásában. 

A Régi Zeneakadémián október 17-étől háromszor három koncerttel jelentkezik az Alma Mater Doktorandusz immár ötödik évada. Az „Áthallások" sorozat három hangversenye a jazz és komolyzene, népzene és műzene kapcsolatát, illetve a zeneszerzők egymás munkájára gyakorolt hatását vizsgálja. A november 14-én induló „Zene és..." szériában három koncert foglalkozik a zene és a természet, az irodalom, valamint a mitológia kölcsönhatásaival. A december 12-én induló Liszt 200 sorozat koncertjeivel a kétszáz éve született zeneszerző előtt hajtanak főt a hallgatók. Az egyházzene iránt érdeklődők számára a sorozat keretében december közepétől egyházzenei koncerteket is tartanak a Kálvin Téri Református Templomban, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban és a Zuglói Evangélikus Templomban.

www.zeneakademia.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.