Klasszikus

Az Angster-cég titkai

2010.08.01. 07:36
Ajánlom
Augusztus 18-ig tekinthető meg Pécsett a nyolcvan évig fennálló világhírű Angster-orgonaműhelyről szóló kiállítás.

A pécsi Vasváry-ház (Király utca 19.) nyújt otthont az augusztus 18-ig naponta 11 és 19 óra között látogatható tárlatnak, mely a legjelentősebb magyar orgonaépítő dinasztia cég történetét mutatja be. Hajdók Judit orgonaművész, orgonakutató minden csütörtökön négy órától tárlatvezetést tart az érdeklődők számára. A kiállítás a cég 80 évét dolgozza fel, mely idő alatt 1300 orgonát épített vagy épített újjá a Kárpát-medencében.

Megtudhatjuk, hogyan álltak át a kézműves orgonakészítésről a második generáció idejében a gépesített gyártásra. Fény derül arra, hogyan tudtak évente ötven orgonát és száz-százötven harmóniumot elkészíteni; milyen eszközöket alkalmaztak, hány alkalmazottjuk volt az évek során... s mindehhez gazdag képi s tárgyi (eredeti levelek, szerződések, katalógusok fényképek és orgonaavatókat méltató kritikák) összeállítás áll a látogatók rendelkezésére.

Részletesen elénk tárul, hogy mely templomoknak, székesegyházakban készítettek orgonát. A cég huszadik alkotása már a kalocsai nagytemplomnak készült, melynek elismeréseképp kinevezték Angster Józsefet „kalocsai érseki orgonaépítőnek". A Dohány utcai zsinagóga, Szent István-bazilika, debreceni nagytemplom és a budapesti, Kálvin téri református templom orgonái is a család nevét dicsérik. 1930-ban készült el legnagyobb munkájuk, a szegedi dóm (Fogadalmi Templom) orgonája kilencezer síppal.

http://www.angsterkiallitas.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.