Klasszikus

Az Angster-cég titkai

2010.08.01. 07:36
Ajánlom
Augusztus 18-ig tekinthető meg Pécsett a nyolcvan évig fennálló világhírű Angster-orgonaműhelyről szóló kiállítás.

A pécsi Vasváry-ház (Király utca 19.) nyújt otthont az augusztus 18-ig naponta 11 és 19 óra között látogatható tárlatnak, mely a legjelentősebb magyar orgonaépítő dinasztia cég történetét mutatja be. Hajdók Judit orgonaművész, orgonakutató minden csütörtökön négy órától tárlatvezetést tart az érdeklődők számára. A kiállítás a cég 80 évét dolgozza fel, mely idő alatt 1300 orgonát épített vagy épített újjá a Kárpát-medencében.

Megtudhatjuk, hogyan álltak át a kézműves orgonakészítésről a második generáció idejében a gépesített gyártásra. Fény derül arra, hogyan tudtak évente ötven orgonát és száz-százötven harmóniumot elkészíteni; milyen eszközöket alkalmaztak, hány alkalmazottjuk volt az évek során... s mindehhez gazdag képi s tárgyi (eredeti levelek, szerződések, katalógusok fényképek és orgonaavatókat méltató kritikák) összeállítás áll a látogatók rendelkezésére.

Részletesen elénk tárul, hogy mely templomoknak, székesegyházakban készítettek orgonát. A cég huszadik alkotása már a kalocsai nagytemplomnak készült, melynek elismeréseképp kinevezték Angster Józsefet „kalocsai érseki orgonaépítőnek". A Dohány utcai zsinagóga, Szent István-bazilika, debreceni nagytemplom és a budapesti, Kálvin téri református templom orgonái is a család nevét dicsérik. 1930-ban készült el legnagyobb munkájuk, a szegedi dóm (Fogadalmi Templom) orgonája kilencezer síppal.

http://www.angsterkiallitas.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.