Klasszikus

Az "arányokban rejlő harmónia" évadát kezdi a PFZ

2015.09.11. 09:58
Ajánlom
Mozart B-dúr szerenádjával és Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művének előadásával, Kocsis Zoltán vezényletével kezdte meg az új évadot szeptember 10-én a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar, amely 122 hangversenyt, számos fővárosi és külföldi fellépést tervez a 2015/2016-os szezonban.

Az idei az arányokban rejlő harmónia évada lesz. A 2015-ben ötéves Kodály Központ építészeti értelemben vett gondolati magja az aranymetszés arányát magában rejtő Fibonacci-számsor. A Pannon Filharmonikusok mint a házzal együtt élő rezidens zenekar erre a gondolati esszenciára kíván reflektálni az évad programjával. Mivel az aranymetszés aránya a művészeteken túl a természetben is eredendően jelen van, a PFZ társadalmi szerepvállalását illetően idén a természetre és annak védelmére fókuszál majd. A társulat szervezeti szinten is csatlakozik az Élő bolygónk programhoz, és az évad során erre hívja majd közönségét is

Bogányi Tibor vezető karmester szeptemberben megkezdi új megbízatásának kétéves periódusát, és folytatja azt a dirigensi munkát, melynek sikerét a zenei szakma és a szakkritika az elmúlt években többszörösen visszaigazolta. „Ötödik évadomat kezdem a zenekar élén. Úgy tekintek vissza erre az időszakra, mint egy egyenes fejlődési szakaszra” - fogalmazott a zenekar évadnyitó sajtótájékoztatóján. A zenekar munkáját a vezető dirigens mellett továbbra is a már jól bevált karmesteri kör irányítja: Vass András mint állandó karmester dolgozik az együttessel, Kocsis Zoltán állandó vendégkarmester pedig - az együttes 2003-as megújítása óta - szakmai mentorálásával segíti a társulatot. „A PFZ évről évre jobban teljesít, ez egészen biztos. Az évadnyitó hangverseny egy próbatétel, a nézőtéren helyet foglaló közönség más emberként fog felállni a koncert végén” – mondta Kocsis Zoltán a sajtónak.

A zenekar 2015 szeptemberében hatodszorra kezdi az évadot a Kodály Központ falain belül. Horváth Zsolt, az együttes igazgatója a szeptember 10-én Pécsett tartott sajtótájékoztatón kiemelte: művészeik 45 egyedi, 28 bérletes hangversenyt adnak, 49 ifjúsági és gyermekprogramot tartanak, négy operabemutatóban működnek közre, a várható látogatószámot pedig előzetesen 55 ezerre becsülik.

Az együttes koncertjein az évad során 42 zeneszerző művei csendülnek fel, a filharmonikusokat Bogányi Tibor vezető karmesteren, Vass András állandó karmesteren és Kocsis Zoltán állandó vendégkarmesteren kívül tizenhat karmester dirigálja, továbbá az előadásokon számos, nemzetközileg jegyzett szólista, énekművész mutatkozik be. A zenekarnak 12 éve fut önálló koncertsorozata a Müpában, ahol ezúttal öt előadásra és öt másik budapesti koncertre várják az érdeklődőket. A Müpában a Pannon Filharmonikusok Anja Harteros világhírű szopránnal ad közös koncertet októberben, s a produkciót a zágrábi Lisinski Hallba is elviszik.

Az együttes október 23-án Londonban, a Cadogan Hall 950 férőhelyes koncerttermében magyar szerzők műveit játssza az angol fővárosban élő magyar közönségnek, decemberben pedig Svájcba utazik, ahol négy helyszínen hat koncertet ad. Együttműködnek a Rijekai Horvát Nemzeti Színház Opera Tagozatával is: a magyarok zenészek, a horvátok szólisták, énekesek küldésével segítik sikerre vinni egymás produkcióit.

A Pannon Filharmonikusok idén is fontos szerepet vállalnak a magyar kultúra közvetítésében, gyakori szereplői lesznek a külhoni magyar lakta területek koncerttermeinek. Karácsonykor Eszéken lépnek fel az ottani magyar konzulátus meghívására, tavasszal pedig erdélyi és vajdasági koncertkörútra indulnak.

A Pannon Filharmonikusok évadnyitó sajtótájékoztatója

A Pannon Filharmonikusok évadnyitó sajtótájékoztatója

Az Armel Operafesztiválon történő közreműködést a verseny idei programjában csúcsra járatta az együttes, hiszen a PFZ a 2015. évi versenyprodukciókban nyújtott zenekari játékát a nemzetközi zsűri olyan magas szintűnek ítélte, hogy egy kifejezetten erre a célra alapított különdíjjal ismerte el a társulat által nyújtott zenei teljesítményt. Az Armellel történő együttműködés a 2016. évi fesztiválprogrammal új fázisába lép, ugyanis a Pannon Filharmonikusok abból a három előadásból, amelyben zenekari kíséretet nyújt, kettőt Pécsett, a Kodály Központ falai között is színre visz - köztük az idén Szent István-díjban részesült Eötvös Péter zeneszerző Senza Sangue, vagyis Vértelenül című, új operáját is.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a sajtótájékoztatón közölte, előterjesztés készül a kormánynak arról, hogy miként lehetne hosszabb távon, akár egy évtizedre biztosítani a Zsolnay-negyed, a Kodály Központ és azon belül a filharmonikusok jelenleginél is magasabb színvonalú működését kormányzati és pécsi együttműködés keretében. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.