Klasszikus

Az "arányokban rejlő harmónia" évadát kezdi a PFZ

2015.09.11. 09:58
Ajánlom
Mozart B-dúr szerenádjával és Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művének előadásával, Kocsis Zoltán vezényletével kezdte meg az új évadot szeptember 10-én a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar, amely 122 hangversenyt, számos fővárosi és külföldi fellépést tervez a 2015/2016-os szezonban.

Az idei az arányokban rejlő harmónia évada lesz. A 2015-ben ötéves Kodály Központ építészeti értelemben vett gondolati magja az aranymetszés arányát magában rejtő Fibonacci-számsor. A Pannon Filharmonikusok mint a házzal együtt élő rezidens zenekar erre a gondolati esszenciára kíván reflektálni az évad programjával. Mivel az aranymetszés aránya a művészeteken túl a természetben is eredendően jelen van, a PFZ társadalmi szerepvállalását illetően idén a természetre és annak védelmére fókuszál majd. A társulat szervezeti szinten is csatlakozik az Élő bolygónk programhoz, és az évad során erre hívja majd közönségét is

Bogányi Tibor vezető karmester szeptemberben megkezdi új megbízatásának kétéves periódusát, és folytatja azt a dirigensi munkát, melynek sikerét a zenei szakma és a szakkritika az elmúlt években többszörösen visszaigazolta. „Ötödik évadomat kezdem a zenekar élén. Úgy tekintek vissza erre az időszakra, mint egy egyenes fejlődési szakaszra” - fogalmazott a zenekar évadnyitó sajtótájékoztatóján. A zenekar munkáját a vezető dirigens mellett továbbra is a már jól bevált karmesteri kör irányítja: Vass András mint állandó karmester dolgozik az együttessel, Kocsis Zoltán állandó vendégkarmester pedig - az együttes 2003-as megújítása óta - szakmai mentorálásával segíti a társulatot. „A PFZ évről évre jobban teljesít, ez egészen biztos. Az évadnyitó hangverseny egy próbatétel, a nézőtéren helyet foglaló közönség más emberként fog felállni a koncert végén” – mondta Kocsis Zoltán a sajtónak.

A zenekar 2015 szeptemberében hatodszorra kezdi az évadot a Kodály Központ falain belül. Horváth Zsolt, az együttes igazgatója a szeptember 10-én Pécsett tartott sajtótájékoztatón kiemelte: művészeik 45 egyedi, 28 bérletes hangversenyt adnak, 49 ifjúsági és gyermekprogramot tartanak, négy operabemutatóban működnek közre, a várható látogatószámot pedig előzetesen 55 ezerre becsülik.

Az együttes koncertjein az évad során 42 zeneszerző művei csendülnek fel, a filharmonikusokat Bogányi Tibor vezető karmesteren, Vass András állandó karmesteren és Kocsis Zoltán állandó vendégkarmesteren kívül tizenhat karmester dirigálja, továbbá az előadásokon számos, nemzetközileg jegyzett szólista, énekművész mutatkozik be. A zenekarnak 12 éve fut önálló koncertsorozata a Müpában, ahol ezúttal öt előadásra és öt másik budapesti koncertre várják az érdeklődőket. A Müpában a Pannon Filharmonikusok Anja Harteros világhírű szopránnal ad közös koncertet októberben, s a produkciót a zágrábi Lisinski Hallba is elviszik.

Az együttes október 23-án Londonban, a Cadogan Hall 950 férőhelyes koncerttermében magyar szerzők műveit játssza az angol fővárosban élő magyar közönségnek, decemberben pedig Svájcba utazik, ahol négy helyszínen hat koncertet ad. Együttműködnek a Rijekai Horvát Nemzeti Színház Opera Tagozatával is: a magyarok zenészek, a horvátok szólisták, énekesek küldésével segítik sikerre vinni egymás produkcióit.

A Pannon Filharmonikusok idén is fontos szerepet vállalnak a magyar kultúra közvetítésében, gyakori szereplői lesznek a külhoni magyar lakta területek koncerttermeinek. Karácsonykor Eszéken lépnek fel az ottani magyar konzulátus meghívására, tavasszal pedig erdélyi és vajdasági koncertkörútra indulnak.

A Pannon Filharmonikusok évadnyitó sajtótájékoztatója

A Pannon Filharmonikusok évadnyitó sajtótájékoztatója

Az Armel Operafesztiválon történő közreműködést a verseny idei programjában csúcsra járatta az együttes, hiszen a PFZ a 2015. évi versenyprodukciókban nyújtott zenekari játékát a nemzetközi zsűri olyan magas szintűnek ítélte, hogy egy kifejezetten erre a célra alapított különdíjjal ismerte el a társulat által nyújtott zenei teljesítményt. Az Armellel történő együttműködés a 2016. évi fesztiválprogrammal új fázisába lép, ugyanis a Pannon Filharmonikusok abból a három előadásból, amelyben zenekari kíséretet nyújt, kettőt Pécsett, a Kodály Központ falai között is színre visz - köztük az idén Szent István-díjban részesült Eötvös Péter zeneszerző Senza Sangue, vagyis Vértelenül című, új operáját is.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a sajtótájékoztatón közölte, előterjesztés készül a kormánynak arról, hogy miként lehetne hosszabb távon, akár egy évtizedre biztosítani a Zsolnay-negyed, a Kodály Központ és azon belül a filharmonikusok jelenleginél is magasabb színvonalú működését kormányzati és pécsi együttműködés keretében. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Klasszikus magazin

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.