Klasszikus

Az Arasinda koncertet ad a Millenáris Parkban

2003.12.01. 00:00
Ajánlom
Az Arasinda hétfő este nyolc órától koncertezik a Millenáris Parkban, a Fógadó–Pódiumban. Az együttes összetéveszthetetlen hangzásvilága a török népzene és a zenészek egyéni improvizációs stílusából ötvöződik. Feldolgozásaik és saját kompozícióik az egykori oszmán birodalom területén ma is élő népek népzenei hagyományaiból is merítenek.

Az Arasinda (jelentése: „között”) együttes magyar zenészekből alakult 1996-ban Budapesten. Közép-Kelet-Európában egyedüliként foglalkozik hagyományos és feldolgozott török népzene előadásával. Kétórás koncertprogramjában Törökország minden régiójának jellegzetes népzenéje megszólal – a Márvány-tengertől a Van-tóig, a Fekete-tengertől Anatóliáig.

Ezek a népdalok, amelyek hazájukban rendkívül közkedveltek, törökül és a népi éneklésre jellemző stílusban hangzanak fel. Kíséretük részben török népi hangszerekkel (saz baglamával, ouddal, kavallal, zurnával, davullal), részben más népek hangszereivel, és modern hangszerekkel (deffel, gadulkával, illetve oboával, gitárral és basszusgitárral) hallható. Az Arasinda összetéveszthetetlen hangzásvilága a török népzene és az együttes zenészeinek egyéni improvizációs stílusából ötvöződik. Feldolgozásaik és saját kompozícióik az egykori oszmán birodalom területén ma is élő népek népzenei hagyományaiból is merítenek.

A zenekar első albuma Aşkin şarabi ("A szerelem bora"), második lemezük címe „Bárki is légy, gyere újra”. Az együttes tagjai meghallották a hívó szót, és további 14 gyönyörű dallal örvendeztettek meg bennünket. A felvételek hangulatát és hitelét fokozzák a török közreműködők: Selma Öleş, Zümrüt Öleş és Mehmet Erdem. Az eredeti hangszeres játéktechnikát, az énekes darabok díszítését és a magyarral sok esetben rokonságot mutató török nyelv szépségét még kiforrottabban hallhatjuk ezen az albumon.

A zenekar tagjai: Hannah Berger (ének, saz, bendir), Gyulai Csaba (derbuka, gadulka, hegedű, davul), Gyarmati ’Hoca’ Gábor (gitár, carcabet), Pödör Bálint (derbuka, riq, daf, ütőhangszerek, vokál),
Kovács Zoltán (basszusgitár), Juhász Endre (oboa, angolkürt), Nyitrai Péter (saz baglama, oud, koboz, kaval, zurna, harmónika, zummara)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Én ezt vittem haza David Helfgott koncertjéről

David Helfgott Budapesten lépett fel, természetesen Rahmanyinov III. zongoraversenyét is előadta. Meg sem próbálunk a koncertkritika keretein belül beszélni az előadásról.
Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.