Klasszikus

Az Arasinda koncertet ad a Millenáris Parkban

2003.12.01. 00:00
Ajánlom
Az Arasinda hétfő este nyolc órától koncertezik a Millenáris Parkban, a Fógadó–Pódiumban. Az együttes összetéveszthetetlen hangzásvilága a török népzene és a zenészek egyéni improvizációs stílusából ötvöződik. Feldolgozásaik és saját kompozícióik az egykori oszmán birodalom területén ma is élő népek népzenei hagyományaiból is merítenek.

Az Arasinda (jelentése: „között”) együttes magyar zenészekből alakult 1996-ban Budapesten. Közép-Kelet-Európában egyedüliként foglalkozik hagyományos és feldolgozott török népzene előadásával. Kétórás koncertprogramjában Törökország minden régiójának jellegzetes népzenéje megszólal – a Márvány-tengertől a Van-tóig, a Fekete-tengertől Anatóliáig.

Ezek a népdalok, amelyek hazájukban rendkívül közkedveltek, törökül és a népi éneklésre jellemző stílusban hangzanak fel. Kíséretük részben török népi hangszerekkel (saz baglamával, ouddal, kavallal, zurnával, davullal), részben más népek hangszereivel, és modern hangszerekkel (deffel, gadulkával, illetve oboával, gitárral és basszusgitárral) hallható. Az Arasinda összetéveszthetetlen hangzásvilága a török népzene és az együttes zenészeinek egyéni improvizációs stílusából ötvöződik. Feldolgozásaik és saját kompozícióik az egykori oszmán birodalom területén ma is élő népek népzenei hagyományaiból is merítenek.

A zenekar első albuma Aşkin şarabi ("A szerelem bora"), második lemezük címe „Bárki is légy, gyere újra”. Az együttes tagjai meghallották a hívó szót, és további 14 gyönyörű dallal örvendeztettek meg bennünket. A felvételek hangulatát és hitelét fokozzák a török közreműködők: Selma Öleş, Zümrüt Öleş és Mehmet Erdem. Az eredeti hangszeres játéktechnikát, az énekes darabok díszítését és a magyarral sok esetben rokonságot mutató török nyelv szépségét még kiforrottabban hallhatjuk ezen az albumon.

A zenekar tagjai: Hannah Berger (ének, saz, bendir), Gyulai Csaba (derbuka, gadulka, hegedű, davul), Gyarmati ’Hoca’ Gábor (gitár, carcabet), Pödör Bálint (derbuka, riq, daf, ütőhangszerek, vokál),
Kovács Zoltán (basszusgitár), Juhász Endre (oboa, angolkürt), Nyitrai Péter (saz baglama, oud, koboz, kaval, zurna, harmónika, zummara)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.