Klasszikus

Az argentin Goerner beugrása

2007.02.01. 00:00
Ajánlom
A Zongora sorozat február eleji vendége az a Nelson Goerner, aki már tizenhét évesen nemzetközi versenyt nyert Buenos Airesben. A Zeneakadémián Liszt-, Chopin-, Schumann- és Janácek-műveket ad elő.

Nelson Goerner 1969-ben született Argentínában. Igen fiatalon lett az 1986-os Buenos Aires-i Liszt Ferenc Zongoraverseny első helyezettje, majd az 1990-es genfi zongoraverseny győztese. A zeneakadémiai koncerten mondhatni beugró, hiszen az eredeti tervek szerint a lengyel Anderszewskinek kellett volna fellépnie. Nelson Goernerről már megírtuk karrierje fontosabb állomásait, amikor Anderszewski lemondása kiderült, most a koncert közeledtével még annyit hozzátehetünk, hogy Goerner általában havonta három-négy koncertet ad, híreink szerint tavaly december elején a dániai Odenseben lépett föl két koncert erejéig, amelyeket az EMI rögzített is, majd 21-én és 22-én Pamplonában játszott. Januárt ő is, mint mások, kisebb erőgyűjtéssel kezdte. 27-én azonban a bonni Beethovenhalléban nagy sikerrel játszott egy Hindemith-művet; a budapesti felkérést pedig örömmel fogadta.

(2007. február 2. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Nelson Goerner zongoraestje; Janacek: Sonata; Schumann: Humoreszk, op. 20; Chopin: 2 nocturne, op. 48; Ballada, No. 3; Liszt: Transzcendens etűdök, No. 10 (Allegro agitato); No. 11 (Esti harmóniák); Mefisztó keringő, No. 1 - A Zongora, Magyar Telekom zenei estek "B"-bérlet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.