Klasszikus

Az argentin „néptánc” hazai fesztiválja

2004.02.24. 00:00
Ajánlom
Fél évtizede már, hogy a fővárosban is rendszeresen gyakorolható, klub és alapítvány is foglalkozik népszerűsítésével, mégis egyelőre kevés azoknak a száma, akik számára életformává vált. Nagyjából kétszázan táncolják a klubjellegű esteken, a milongákon, Oroszországban, Moszkvában és Szentpétervárott – ahol a magyarokéval együtt kezdődött a karrierje – mostanra hatalmas klubélet szerveződött köréje is. Azért a tangó, ha nem is az orosz tempóban, de terjed Magyarországon.

A világot először a múlt század elején hódította meg a Buenos Airesben született, az afrikai, spanyol, portugál, német, kelet-európai hangzások keveredéséből létrejött, majd a kilencvenes évek eleje óta reneszánszát élő urbánus zene és tánc. Akik gyakorolják, állítják: a tangó nem fejforgatást jelent, rózsával a szájban, hanem egy minden lépésében improvizatív, kihívást jelentő, ámde határtalanul lelkesítő lehetőséget – férfi és nő számára egyaránt.

Idehaza a két éve létező, Pesti Tangó Klub Alapítvány működik annak érdekében, hogy ápolja az argentin tangó kultúráját, megismertesse, népszerűsítse, s a kialakult közösség bővítésével Magyarországot is bekapcsolja a nemzetközi tangómozgalomba. Vasárnap esténként például az Uránia mozi kávézójában, nyaranta pedig a budai Várban rendeznek milongákat – most hét végén pedig a Millenáris Parkban sor kerül az első magyarországi tangófesztiválra. A háromnapos rendezvény neve a kosárlabda All Star-gálákra emlékeztető Kelet–nyugat Tangó Fesztivál címet kapta, mivel a szervezők e két égtájról verbuválták össze a tangó nemzetközi tánc- és zeneművészeit.

Kovács Nóra, Kovács Krisztina és Karvalits Ivett, a pesti klub alapítói egy Nyugat-Európában már hagyományos eseményt, a számos mestert, táncost, együttest megmozgató, a nagyközönség számára is izgalmas koncertekkel, táncbemutatókkal tarkított tangófesztivált valósítanak meg itthon. A fellépők közt szerepel – többek között – a párizsi sztár párosmester, Veronique Bouscasse és Thierry Le Cocq, a belgrádi Beltango quartett, a berlini tangólemezlovas (ilyen is van!) Roland Sardison, a magyar világbajnokpáros, Bánhidi Petra és Budai László, Kala Sándor és népi zenekara meg Boris Kovac, az újvidéki születésű zeneszerző, hangszeres muzsikus és multimédia-művész, aki magával hozza dallamos hangzású orkesztráját, a belgrádi LaDaABat is. A koncerteken és a bemutatókon kívül argentin bórkostoló, kezdő és haladó tangókurzusok és milonga várja a péntek estétől vasárnap estig a Millenáris Parkba ellátogatókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.