Klasszikus

Az Ars Nova Chicagóban

2007.03.08. 00:00
Ajánlom
Az Ars Nova énekegyüttes Amerikába készül hangversenykörútra március 14. és 24. között. Ebből az alkalomból készült interjú Kiss Katalinnal, az együttes vezetőjével.

- Milyen alkalomból és kitől érkezett a meghívás?

- A meghívás a legnagyobb amerikai Kodály szervezettől jött (Orgnization of American Kodály Educators). Az OAKE minden évben egy-egy amerikai metropolisban tartja konferenciáját, 2007-ben Chicagóra esett a választás. Kodály születésének 125. évfordulóján természetesen ők is valami egyedi produkcióval akarnak kirukkolni. A megnyitó hangverseny éneklésére kértek fel bennünket, valamint egy órás előadás tartására a másik jubiláló magyar zeneszerző, a 60 éves Orbán György kórusművészetéről.

- Mennyiben kötődik az Önök ottani jelenléte a Kodály-pedagógia terjesztéséhez?

- Sok szálon. Kodály zenepedagógia koncepciójának legnyilvánvalóbb eredménye a magyar kóruskultúra. Az Ars Nova hangzása, intonációja, különböző stílusokban való jártassága mind-mind annak a módszeres zenei nevelésnek köszönhető, amiben a kórus tagjainak többsége gyermekkora óta részesült. Nagyon jól olvasnak kottát, s kifinomult zenei műveltséggel rendelkeznek. Műsorunkban több Kodály kórusművet is énekelünk, amivel népszerűsítjük Kodályt, mint zeneszerzőt is.

Jómagam a koncerten és előadáson túl a Teachers Teaching Teachers szekcióban is részt veszek, és olyan embereknek fogok előadást adni, akik az amerikai tanárképzésben karvezetést oktatnak, és kórust vezetnek. Különösen azokkal osztom meg tapasztalataimat, tanácsaimat, akik a nyári Kodály szemináriumokon képzik tovább az oda jelentkező ifjú énektanár, karvezető kollégákat.

- Mennyire érdeklődnek egy ilyen típusú konferencián?

- Én már több ilyen rendezvényen voltam jelen úgy is, mint hallgató és úgy is, mint előadó. A helyszín többnyire egy hatalmas luxus szálloda (most a chicagoi Palmer House Hilton). Ilyenkor tömegesen ellepik a szállodát az amerikai „Kodály-movement” képviselői. Sok szekcióban párhuzamosan folynak az előadások, koncertek. Nagyszerű lehetőség nyílik a régi barátokkal való találkozásra, s új barátságok építésére, információcserére, tapasztaltszerzésre, tanulásra.

- Ad-e egyéb koncertet is az Ars Nova Chicagóban?

- Igen, a kinn élő magyarok társasága két hangversenyre is meghívott bennünket. Egy régi arsnovás, Vizin Viktória is Chicagoban él, aki azóta híres operaénekes lett. A múlt hónapban a Covent Gardenben énekelt több főszerepet, most rövid időre hazajött, hogy az Operában Carment alakítsa. Menedzsmentje által eljárt annak érdekében, hogy együtt adjunk egy koncertet, és egy volt tanítványom Indianapolisban szervez hangversenyt nekünk. Egy Chicagóhoz közeli városban pedig egy egyetem kért fel bennünket. Nagyon sűrű lesz a program...

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.