Klasszikus

Az Artisjus üdvözli az Európai Bizottság javaslatát

2012.07.15. 09:37
Ajánlom
Több országra érvényes zenei terjesztői engedélyek létrehozására, valamint a szerzői jogok kezelésével foglalkozó szervezetekre érvényes normák uniós szintű harmonizációjára tett javaslatot az Európai Bizottság.

Az uniós szervezet annak érdekében indítványozta elképzelését, hogy az Európai Unió egységes belső piacán könnyebb legyen a licencek megszerzése. Michel Barnier, a témáért felelős biztos a javaslatokat Brüsszelben július 11-én bemutatva emlékeztetett arra, hogy az internet korszakában a szerzői jogokra vonatkozó szerteágazó szabályozás és a nemzeti korlátozások egyre nehezebben kezelhető problémát jelentenek, miközben a digitális technológiák fejlődése miatt a kereslet rohamosan nő. Az uniós szintű szabályozás és jogérvényesítés a biztos szerint megkönnyítené a szolgáltatók számára, hogy engedélyhez jussanak a zeneművek internetes terjesztéséhez, és biztosítaná, hogy a szerzői jogokból származó jövedelmet pontosabban begyűjtik, és tisztességes módon osztják ki a zeneszerzők és szövegírók számára.

Az irányelvjavaslat, amelyet még az EU-tagországok kormányaival és az Európai Parlamenttel is meg kell vitatni, egyebek között a jogokat kezelő társaságok beszámolási kötelezettségét és a jogtulajdonosok ellenőrzési lehetőségeit fokozná, továbbá gyorsítaná a jogdíjakhoz jutást is, az így megnövelt bizalom és átláthatóság alapján pedig megkönnyítené a terjesztési engedélyhez jutást az uniós tagországokban.

Az Artisjus (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület) úgy fogalmazott, hogy a tervezett szabályok még sok helyen szorulnak finomításra, de a kezdeményezés jó irányba tett lépésnek tekinthető. A magyar jogkezelő szerint a javaslat hiányossága, hogy a szigorú átláthatósági szabályokat csak a közös jogkezelőkre írná elő, a zeneipari vállalkozásokra, zeneműkiadókra, lemezkiadókra nem: amíg a szerzők a közös jogkezelő szervezetek között évente átléphetnek, addig a kiadókkal kötött szerződéseikben nem ritka a teljes védelmi időre kiterjedő szerződés, amit felmondani sem tudnak - emlékeztetett a kommüniké.

Mint az Artisjus kiemelte, az európai online zenei szolgáltatások rendkívül sok zeneszámot juttatnak a közönséghez, és ezek jogait Európában több tucat jogkezelő vagy zeneműkiadó képviseli. Az új irányelv ezt igyekezne egyszerűsíteni azzal, hogy nagy európai jogosítási központok (hubok) létrehozását ösztönzi. Ez esetben azonban a kis európai országok - köztük a magyar szerzők - jogai könnyen elveszhetnének. Az irányelvtervezet tartalmaz olyan megoldást, amely előmozdíthatja ezt, véget vetve az európai jogosítási piacon az utóbbi években tapasztalható káosznak - értékelt az Artisjus.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.