Klasszikus

Az Artisjus üdvözli az Európai Bizottság javaslatát

2012.07.15. 09:37
Ajánlom
Több országra érvényes zenei terjesztői engedélyek létrehozására, valamint a szerzői jogok kezelésével foglalkozó szervezetekre érvényes normák uniós szintű harmonizációjára tett javaslatot az Európai Bizottság.

Az uniós szervezet annak érdekében indítványozta elképzelését, hogy az Európai Unió egységes belső piacán könnyebb legyen a licencek megszerzése. Michel Barnier, a témáért felelős biztos a javaslatokat Brüsszelben július 11-én bemutatva emlékeztetett arra, hogy az internet korszakában a szerzői jogokra vonatkozó szerteágazó szabályozás és a nemzeti korlátozások egyre nehezebben kezelhető problémát jelentenek, miközben a digitális technológiák fejlődése miatt a kereslet rohamosan nő. Az uniós szintű szabályozás és jogérvényesítés a biztos szerint megkönnyítené a szolgáltatók számára, hogy engedélyhez jussanak a zeneművek internetes terjesztéséhez, és biztosítaná, hogy a szerzői jogokból származó jövedelmet pontosabban begyűjtik, és tisztességes módon osztják ki a zeneszerzők és szövegírók számára.

Az irányelvjavaslat, amelyet még az EU-tagországok kormányaival és az Európai Parlamenttel is meg kell vitatni, egyebek között a jogokat kezelő társaságok beszámolási kötelezettségét és a jogtulajdonosok ellenőrzési lehetőségeit fokozná, továbbá gyorsítaná a jogdíjakhoz jutást is, az így megnövelt bizalom és átláthatóság alapján pedig megkönnyítené a terjesztési engedélyhez jutást az uniós tagországokban.

Az Artisjus (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület) úgy fogalmazott, hogy a tervezett szabályok még sok helyen szorulnak finomításra, de a kezdeményezés jó irányba tett lépésnek tekinthető. A magyar jogkezelő szerint a javaslat hiányossága, hogy a szigorú átláthatósági szabályokat csak a közös jogkezelőkre írná elő, a zeneipari vállalkozásokra, zeneműkiadókra, lemezkiadókra nem: amíg a szerzők a közös jogkezelő szervezetek között évente átléphetnek, addig a kiadókkal kötött szerződéseikben nem ritka a teljes védelmi időre kiterjedő szerződés, amit felmondani sem tudnak - emlékeztetett a kommüniké.

Mint az Artisjus kiemelte, az európai online zenei szolgáltatások rendkívül sok zeneszámot juttatnak a közönséghez, és ezek jogait Európában több tucat jogkezelő vagy zeneműkiadó képviseli. Az új irányelv ezt igyekezne egyszerűsíteni azzal, hogy nagy európai jogosítási központok (hubok) létrehozását ösztönzi. Ez esetben azonban a kis európai országok - köztük a magyar szerzők - jogai könnyen elveszhetnének. Az irányelvtervezet tartalmaz olyan megoldást, amely előmozdíthatja ezt, véget vetve az európai jogosítási piacon az utóbbi években tapasztalható káosznak - értékelt az Artisjus.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.