Klasszikus

Az Asko Ensemble Budapesten

2008.02.21. 00:00
Ajánlom
Az 1965-ben alapított Asko Ensemble a világ egyik legjelentősebb kortárszenei együttese. Repertoárjuk huszadik századi zeneszerzők műveinek széles skáláját tartalmazza, nyitottak a fiatal tehetségek felfedezésére, és olyan produkciókban is részt vesznek, amelyek több művészeti ág találkozására épülnek. Magyarországon legközelebb február 25-én adnka koncertet a Művészetek Palotájában.

Az együttes koncertjeit gyakran sugározzák a rádióadók, számos CDfelvételt jelentettek meg, és gyakran kérik fel őket filmzenei, táncos multimédia-projektekben, valamint modern operákban való közreműködésre. A zenekarnak nincs állandó karmestere, felkért zenekari vezetői között megtalálhatjuk Stefan Asbury, George Benjamin, Riccardo Chailly, Oliver Knussen, Reinbert de Leeuw és Peter Rundel nevét is.

Az elmúlt évek eseményei közül kiemelkedik a New York-i Alice Tully Hall-ban a Schönberg Ensemble-lal közösen adott koncertjük, Ligeti György és Iannis Xenakis műveinek előadása, illetve több holland és külföldi zeneszerző művének ősbemutatója. Ez utóbbiak között volt Michel van der Aa After Life című operájának előadása az amszterdami Holland Operában Kurtág György nyolcvanadik születésnapjának tiszteletére. Az Asko Ensemble Budapesten Andriessen 1991-ben szerzett Dances című darabját és a francia Gérard Grisey Vortex Temporum című művét fogja bemutatni.

(2008. február 25. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Az Asko Ensemble koncertje; Louis Andriessen: Dances; Gerard Grisey: Vortex temporum; km.: Claron McFadden (szoprán); vez.: Hans Leenders; Low Holland-Flamand Kultfeszt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.