Klasszikus

Az Asko Ensemble Budapesten

2008.02.21. 00:00
Ajánlom
Az 1965-ben alapított Asko Ensemble a világ egyik legjelentősebb kortárszenei együttese. Repertoárjuk huszadik századi zeneszerzők műveinek széles skáláját tartalmazza, nyitottak a fiatal tehetségek felfedezésére, és olyan produkciókban is részt vesznek, amelyek több művészeti ág találkozására épülnek. Magyarországon legközelebb február 25-én adnka koncertet a Művészetek Palotájában.

Az együttes koncertjeit gyakran sugározzák a rádióadók, számos CDfelvételt jelentettek meg, és gyakran kérik fel őket filmzenei, táncos multimédia-projektekben, valamint modern operákban való közreműködésre. A zenekarnak nincs állandó karmestere, felkért zenekari vezetői között megtalálhatjuk Stefan Asbury, George Benjamin, Riccardo Chailly, Oliver Knussen, Reinbert de Leeuw és Peter Rundel nevét is.

Az elmúlt évek eseményei közül kiemelkedik a New York-i Alice Tully Hall-ban a Schönberg Ensemble-lal közösen adott koncertjük, Ligeti György és Iannis Xenakis műveinek előadása, illetve több holland és külföldi zeneszerző művének ősbemutatója. Ez utóbbiak között volt Michel van der Aa After Life című operájának előadása az amszterdami Holland Operában Kurtág György nyolcvanadik születésnapjának tiszteletére. Az Asko Ensemble Budapesten Andriessen 1991-ben szerzett Dances című darabját és a francia Gérard Grisey Vortex Temporum című művét fogja bemutatni.

(2008. február 25. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Az Asko Ensemble koncertje; Louis Andriessen: Dances; Gerard Grisey: Vortex temporum; km.: Claron McFadden (szoprán); vez.: Hans Leenders; Low Holland-Flamand Kultfeszt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.