Klasszikus

Az Egri & Pertis Duó és a Pleyel duplazongora

2007.05.30. 00:00
Ajánlom
Az Ausztriában élő Liszt-díjas zongoraművész házaspár 1997 óta a Hungaroton Records gondozásában jelenteti meg felvételeit. Ennek az együttműködésnek a legfrissebb eredménye a 2007 januárjában megjelent DVD, melyet nagy sikerrel mutattak be a Cannes-i MIDEM-en. A felvételen a duó tulajdonában lévő hangszerritkaság, a Pleyel duplazongora látható, hallható.

Egri Mónika és Pertis Attila Bécsben szerzett diplomájuk után végleg a kétzongorás és négykezes irodalom fölkutatására és bemutatására specializálta magát. A koncertek mellett lemezfelvételek segítségével is népszerűsítik a feltárt repertoárt, eddig 13 CD-jük jelent meg. 2006-ban a Tavaszi Fesztivál keretében másodszor is Magyarországra látogatott a Pleyel duplazongora. A Hungaroton Records 1999-ben elindított Double Grand Piano Series CD-sorozata az OTP Bank támogatásával most DVD-vel bővült. A Gödöllői Királyi Kastély együttműködése rendkívüli felvételi helyszínt biztosított. A kastély történelmi falai között szinte életre kelt a duplazongora, a díszterem egyedülálló akusztikája ihlető közegként társult a koncertfelvételhez.

A Pleyel duplazongora (Pleyel Double Grand Piano) egy valódi hangszerkülönlegesség, melyből az egész világon mindössze néhány darab található. Eredetileg mintegy 50 példány készült a párizsi Pleyel-zongoragyárban, melyeknek legnagyobb része a két világháború alatt megsemmisült. A hangszertípust a 19. században fejlesztette ki a cég, az utolsó duplazongora 1930 körül hagyta el a gyárat. A közel 600 kilós, 2,5 méter hosszú hangszer két végén található a két billentyűsor. E konstrukció zsenialitása abban rejlik, hogy a két zongora ugyan egy testben van, de mindegyik saját húrrendszerrel, pedállal és mechanikával rendelkezik. Ugyanakkor közös az öntvény, valamint a hangszer lényeges eleme, a rezonáns. Minden hang egy térben szólal meg, a felhangok dúsítják egymást, így meleg, telt hangzás jön létre. Szerencsés véletlen folytán néhány éve fölbukkant egy eladó példány. A hangszer 1902-ben készült a párizsi Pleyel-zongoragyárban, a világégéseket Svájcban vészelte át és 1996 óta az Egri & Pertis Duó tulajdona.

Bár Ignaz Pleyel neve igazából az 1780-as évektől a 20. század első feléig örvendett világhírnévnek, sokaknak még ma is ismerősen cseng. Kinek a zeneszerző, kinek a hangszergyár, másoknak egy Chopin-, vagy Liszt-mű ajánlása jut róla eszébe; Ignaz Pleyel (1757-1831) egymaga valósította meg mindazt, ami korunkban már specialisták szakterülete.

Az alsó-ausztriai Ruppersthalban született muzsikus korán felfedezett tehetségét J. B. Vanhal és J. Haydn bontakoztatták ki. Felfelé ívelő karrierje mellett új vállalkozásba fogott: Párizsban letelepedve 1795-ben saját zeneműkiadót, 1807-ben pedig zongoragyárat alapított. Újításai mellett zongorái minőségének és különleges hangjának köszönhette óriási sikerét. Olyan előadók és szerzők lelkesedtek zongoráiért, mint például Cramer, Rossini, Moscheles és Chopin. A zenei világ idén ünnepli Pleyel születésének 250. évfordulóját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.