Klasszikus

Az Egri & Pertis Duó és a Pleyel duplazongora

2007.05.30. 00:00
Ajánlom
Az Ausztriában élő Liszt-díjas zongoraművész házaspár 1997 óta a Hungaroton Records gondozásában jelenteti meg felvételeit. Ennek az együttműködésnek a legfrissebb eredménye a 2007 januárjában megjelent DVD, melyet nagy sikerrel mutattak be a Cannes-i MIDEM-en. A felvételen a duó tulajdonában lévő hangszerritkaság, a Pleyel duplazongora látható, hallható.

Egri Mónika és Pertis Attila Bécsben szerzett diplomájuk után végleg a kétzongorás és négykezes irodalom fölkutatására és bemutatására specializálta magát. A koncertek mellett lemezfelvételek segítségével is népszerűsítik a feltárt repertoárt, eddig 13 CD-jük jelent meg. 2006-ban a Tavaszi Fesztivál keretében másodszor is Magyarországra látogatott a Pleyel duplazongora. A Hungaroton Records 1999-ben elindított Double Grand Piano Series CD-sorozata az OTP Bank támogatásával most DVD-vel bővült. A Gödöllői Királyi Kastély együttműködése rendkívüli felvételi helyszínt biztosított. A kastély történelmi falai között szinte életre kelt a duplazongora, a díszterem egyedülálló akusztikája ihlető közegként társult a koncertfelvételhez.

A Pleyel duplazongora (Pleyel Double Grand Piano) egy valódi hangszerkülönlegesség, melyből az egész világon mindössze néhány darab található. Eredetileg mintegy 50 példány készült a párizsi Pleyel-zongoragyárban, melyeknek legnagyobb része a két világháború alatt megsemmisült. A hangszertípust a 19. században fejlesztette ki a cég, az utolsó duplazongora 1930 körül hagyta el a gyárat. A közel 600 kilós, 2,5 méter hosszú hangszer két végén található a két billentyűsor. E konstrukció zsenialitása abban rejlik, hogy a két zongora ugyan egy testben van, de mindegyik saját húrrendszerrel, pedállal és mechanikával rendelkezik. Ugyanakkor közös az öntvény, valamint a hangszer lényeges eleme, a rezonáns. Minden hang egy térben szólal meg, a felhangok dúsítják egymást, így meleg, telt hangzás jön létre. Szerencsés véletlen folytán néhány éve fölbukkant egy eladó példány. A hangszer 1902-ben készült a párizsi Pleyel-zongoragyárban, a világégéseket Svájcban vészelte át és 1996 óta az Egri & Pertis Duó tulajdona.

Bár Ignaz Pleyel neve igazából az 1780-as évektől a 20. század első feléig örvendett világhírnévnek, sokaknak még ma is ismerősen cseng. Kinek a zeneszerző, kinek a hangszergyár, másoknak egy Chopin-, vagy Liszt-mű ajánlása jut róla eszébe; Ignaz Pleyel (1757-1831) egymaga valósította meg mindazt, ami korunkban már specialisták szakterülete.

Az alsó-ausztriai Ruppersthalban született muzsikus korán felfedezett tehetségét J. B. Vanhal és J. Haydn bontakoztatták ki. Felfelé ívelő karrierje mellett új vállalkozásba fogott: Párizsban letelepedve 1795-ben saját zeneműkiadót, 1807-ben pedig zongoragyárat alapított. Újításai mellett zongorái minőségének és különleges hangjának köszönhette óriási sikerét. Olyan előadók és szerzők lelkesedtek zongoráiért, mint például Cramer, Rossini, Moscheles és Chopin. A zenei világ idén ünnepli Pleyel születésének 250. évfordulóját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.