Klasszikus

Az Egri & Pertis Duó és a Pleyel duplazongora

2007.05.30. 00:00
Ajánlom
Az Ausztriában élő Liszt-díjas zongoraművész házaspár 1997 óta a Hungaroton Records gondozásában jelenteti meg felvételeit. Ennek az együttműködésnek a legfrissebb eredménye a 2007 januárjában megjelent DVD, melyet nagy sikerrel mutattak be a Cannes-i MIDEM-en. A felvételen a duó tulajdonában lévő hangszerritkaság, a Pleyel duplazongora látható, hallható.

Egri Mónika és Pertis Attila Bécsben szerzett diplomájuk után végleg a kétzongorás és négykezes irodalom fölkutatására és bemutatására specializálta magát. A koncertek mellett lemezfelvételek segítségével is népszerűsítik a feltárt repertoárt, eddig 13 CD-jük jelent meg. 2006-ban a Tavaszi Fesztivál keretében másodszor is Magyarországra látogatott a Pleyel duplazongora. A Hungaroton Records 1999-ben elindított Double Grand Piano Series CD-sorozata az OTP Bank támogatásával most DVD-vel bővült. A Gödöllői Királyi Kastély együttműködése rendkívüli felvételi helyszínt biztosított. A kastély történelmi falai között szinte életre kelt a duplazongora, a díszterem egyedülálló akusztikája ihlető közegként társult a koncertfelvételhez.

A Pleyel duplazongora (Pleyel Double Grand Piano) egy valódi hangszerkülönlegesség, melyből az egész világon mindössze néhány darab található. Eredetileg mintegy 50 példány készült a párizsi Pleyel-zongoragyárban, melyeknek legnagyobb része a két világháború alatt megsemmisült. A hangszertípust a 19. században fejlesztette ki a cég, az utolsó duplazongora 1930 körül hagyta el a gyárat. A közel 600 kilós, 2,5 méter hosszú hangszer két végén található a két billentyűsor. E konstrukció zsenialitása abban rejlik, hogy a két zongora ugyan egy testben van, de mindegyik saját húrrendszerrel, pedállal és mechanikával rendelkezik. Ugyanakkor közös az öntvény, valamint a hangszer lényeges eleme, a rezonáns. Minden hang egy térben szólal meg, a felhangok dúsítják egymást, így meleg, telt hangzás jön létre. Szerencsés véletlen folytán néhány éve fölbukkant egy eladó példány. A hangszer 1902-ben készült a párizsi Pleyel-zongoragyárban, a világégéseket Svájcban vészelte át és 1996 óta az Egri & Pertis Duó tulajdona.

Bár Ignaz Pleyel neve igazából az 1780-as évektől a 20. század első feléig örvendett világhírnévnek, sokaknak még ma is ismerősen cseng. Kinek a zeneszerző, kinek a hangszergyár, másoknak egy Chopin-, vagy Liszt-mű ajánlása jut róla eszébe; Ignaz Pleyel (1757-1831) egymaga valósította meg mindazt, ami korunkban már specialisták szakterülete.

Az alsó-ausztriai Ruppersthalban született muzsikus korán felfedezett tehetségét J. B. Vanhal és J. Haydn bontakoztatták ki. Felfelé ívelő karrierje mellett új vállalkozásba fogott: Párizsban letelepedve 1795-ben saját zeneműkiadót, 1807-ben pedig zongoragyárat alapított. Újításai mellett zongorái minőségének és különleges hangjának köszönhette óriási sikerét. Olyan előadók és szerzők lelkesedtek zongoráiért, mint például Cramer, Rossini, Moscheles és Chopin. A zenei világ idén ünnepli Pleyel születésének 250. évfordulóját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.