Klasszikus

Az egyik legnézettebb YouTube-zeneszerző lemezszerződést kapott

2017.05.17. 11:57
Ajánlom
Az új évezredben már nem mindenható zenei menedzserektől függ a sorsa, ha ügyes, beindíthatja a karrierjét az interneten is. Joep Beving szerzeményeit 85 millióan hallgatták meg a legnépszerűbb videómegosztón, ez ahhoz is elég volt, hogy a DG figyelmét felkeltse.

Az amatőr dán zongorista otthagyta a munkahelyét, miután látta, hogy az éjjel, otthon rögzített zenedarabjait több millióan hallgatják online. Régen lemezre csak akkor gondolhatott egy előadó, miután végigturnézott pár országot, de ma már ez is máshogy van. Beving csak most adja majd első koncertjét Nagy-Britanniában.

Joep Beving

Joep Beving (Fotó/Forrás: Joep Beving / Twitter)

Az amszterdami művész első, Solipsism című albumát családja szórakoztatására rögzítette, aztán feltöltötte a Spotifyra is. De nem képzelte volna, hogy az online népszerűség után majd négy lemezkiadó verekedik érte, most pedig a Deutsche Grammophonhoz szerződhet. Pedig próbálta kiadatni a lemezt, hogy valami megfogható is szülessen a műveiből, de az egyetlen kiadó, akiknél próbálkozott, elutasította. Beving 1500 példányban, saját költségén nyomatta ki a lemezt vinylre.

Ha jó zenét írsz, valami megrezdül az emberekben is

– mondta a DG egyik ügyvezetője, Christian Badzura, és hozzátette, hogy a 85 millió nagyon magas szám a klasszikus műfajban. Az ügyvezető először egy berlini bárban hallotta Beving zenéjét a már említett vinyl-lemezek egyikéről, melyet a szerző egyik barátja hagyott a helyen. "Éjjel kettőkor hallgattam a lemezt, és elvarázsolt" – mondta Badzura.

Beving 208 centiméres magassága, vad haja és szakálla nehezen egyeztethető össze lágy és érzelmes zenéjével. A DG máris "a legszelídebb óriásként" reklámozza őt. Zenéjében Philip Glass minimalizmusának stílusa vehető észre, a zeneszerző nem is tagadja ezt a hatást. A második album, a Prehension már meg is jelent. "Szürreális élmény" – kommentálta röviden. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.