Klasszikus

Az "El Sistema" nagykövetei a Zeneakadémián

2014.07.15. 15:22
Ajánlom
A venezuelai zenekar-pedagógiai rendszer egyik koronagyémántja, a Caracasi Ifjúsági Zenekar november 11-én mutatkozik be Budapesten.

„Nincs fontosabb ma a zene világában annál, ami Venezuelában történik" - nyilatkozta néhány éve Sir Simon Rattle az „El Sistema" elnevezésű nemzeti klasszikus zenei oktatási hálózatra utalva. Az olajáról, drogkereskedelméről, bandaháborúiról, mélyszegénységéről és szélsőbaloldali diktatúrájáról híres dél-amerikai országban jelenleg közel négyszázezer gyerek tanul európai klasszikus zenét napi rendszerességgel. Az 1975-ben létrehozott rendszer lényege a zenekari közösségben való részvétel és a szociális érzékenység: a gyerekek hangszerjátékot tanulnak és túlnyomó többségük rendkívül szegény családokból érkezik. A lassan negyven éve létező oktatási metódus csak az elmúlt öt-hat évben nyert széleskörű publicitást, hála leghíresebb "terméke", Gustavo Dudamel karmester üstökösszerű pályafutásának. A harminchárom éves dirigens a caracasi zenekarhoz hasonló venezuelai Simón Bolívar Ifjúsági Zenekar élén kezdte pályafutását, huszonnyolc évesen pedig már a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar zeneigazgatói posztját töltötte be.

A Caracasi Ifjúsági Zenekar a rendszer több mint harminc szimfonikus zenekara közül a legjelentősebbek közé tartozik, vezetője, Dietrich Paredes pedig az El Sistema nagy felfedezettjeinek egyike. A harmincnégy éves dirigens karmesteri tanulmányait az El Sistema rendszerét megalkotó José Antonio Abreu irányítása alatt végezte, miközben a Simon Bolivar Orchestra hegedű szólamát is erősítette. Igazi őstehetség a koncert szólistája, Edicson Ruiz is, aki kilencévesen még áruházi rakodómunkásként dolgozott, tizenegy éves volt, amikor az El Sistemának köszönhetően zenélni kezdett, hat évvel később pedig a Berlini Filharmonikusok tagja lett - a zenekar történetében a legfiatalabb nagybőgősként. Előadásában napjaink legfoglalkoztatottabb svéd komponistája, Rolf Martinsson I. nagybőgőversenyét hallhatjuk majd, amit tavaly kifejezetten Ruiz számára írt át magas fekvésbe a malmői zeneakadémia professzora.

A 2013-ban többek között a Salzburgi Ünnepi Játékok megnyitóján is közreműködő, Magyarországon első alkalommal vendégszereplő zenekar dél-amerikai szerzők kompozícióinak népszerűsítésében is komoly szerepet vállal. Zeneakadémiai koncertjük első felében a mexikói Silvestre Revueltas (1899-1940) egyik legismertebb a zenekari darabját, a Sensemayát adják elő. A darabot 1938-ban komponálta a szerző, de csak az utóbbi egy-két évtizedben fedezték fel újra. A Nicolás Guillén kubai költő versére íródott mű olyan afro-kubai éneket dolgoz fel, amely kígyók rituális meggyilkolását volt hivatott kísérni. Fontos szerepet kapnak benne a fúvós hangszerek és az erőteljes, aszimmetrikus ritmika, így nem véletlenül tartják a 20. századi repertoár talán legvirtuózabb zenekari darabjának számító Tavaszi áldozat rokonának. A párhuzamról meggyőződhetnek a november 11-i zeneakadémiai koncertre jegyet váltók is, hiszen a koncert második felében éppen a pogány orosz rítusokat megidéző Stravinsky-mű hangzikel.

Az egyes előadásokra szóló jegyek mellett a készlet erejéig továbbra is elérhetők a Zeneakadémia Koncertközpont 2014 őszi bérletei, melyek három-három koncertet foglalnak magukba, mintegy 20%-os kedvezményt kínálva. A jegyek és bérletek megválthatók a Zeneakadémia honlapján, illetve a nyári nyitva tartás szerint a Liszt Ferenc téri jegypénztárában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.