Klasszikus

Az "El Sistema" nagykövetei a Zeneakadémián

2014.07.15. 15:22
Ajánlom
A venezuelai zenekar-pedagógiai rendszer egyik koronagyémántja, a Caracasi Ifjúsági Zenekar november 11-én mutatkozik be Budapesten.

„Nincs fontosabb ma a zene világában annál, ami Venezuelában történik" - nyilatkozta néhány éve Sir Simon Rattle az „El Sistema" elnevezésű nemzeti klasszikus zenei oktatási hálózatra utalva. Az olajáról, drogkereskedelméről, bandaháborúiról, mélyszegénységéről és szélsőbaloldali diktatúrájáról híres dél-amerikai országban jelenleg közel négyszázezer gyerek tanul európai klasszikus zenét napi rendszerességgel. Az 1975-ben létrehozott rendszer lényege a zenekari közösségben való részvétel és a szociális érzékenység: a gyerekek hangszerjátékot tanulnak és túlnyomó többségük rendkívül szegény családokból érkezik. A lassan negyven éve létező oktatási metódus csak az elmúlt öt-hat évben nyert széleskörű publicitást, hála leghíresebb "terméke", Gustavo Dudamel karmester üstökösszerű pályafutásának. A harminchárom éves dirigens a caracasi zenekarhoz hasonló venezuelai Simón Bolívar Ifjúsági Zenekar élén kezdte pályafutását, huszonnyolc évesen pedig már a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar zeneigazgatói posztját töltötte be.

A Caracasi Ifjúsági Zenekar a rendszer több mint harminc szimfonikus zenekara közül a legjelentősebbek közé tartozik, vezetője, Dietrich Paredes pedig az El Sistema nagy felfedezettjeinek egyike. A harmincnégy éves dirigens karmesteri tanulmányait az El Sistema rendszerét megalkotó José Antonio Abreu irányítása alatt végezte, miközben a Simon Bolivar Orchestra hegedű szólamát is erősítette. Igazi őstehetség a koncert szólistája, Edicson Ruiz is, aki kilencévesen még áruházi rakodómunkásként dolgozott, tizenegy éves volt, amikor az El Sistemának köszönhetően zenélni kezdett, hat évvel később pedig a Berlini Filharmonikusok tagja lett - a zenekar történetében a legfiatalabb nagybőgősként. Előadásában napjaink legfoglalkoztatottabb svéd komponistája, Rolf Martinsson I. nagybőgőversenyét hallhatjuk majd, amit tavaly kifejezetten Ruiz számára írt át magas fekvésbe a malmői zeneakadémia professzora.

A 2013-ban többek között a Salzburgi Ünnepi Játékok megnyitóján is közreműködő, Magyarországon első alkalommal vendégszereplő zenekar dél-amerikai szerzők kompozícióinak népszerűsítésében is komoly szerepet vállal. Zeneakadémiai koncertjük első felében a mexikói Silvestre Revueltas (1899-1940) egyik legismertebb a zenekari darabját, a Sensemayát adják elő. A darabot 1938-ban komponálta a szerző, de csak az utóbbi egy-két évtizedben fedezték fel újra. A Nicolás Guillén kubai költő versére íródott mű olyan afro-kubai éneket dolgoz fel, amely kígyók rituális meggyilkolását volt hivatott kísérni. Fontos szerepet kapnak benne a fúvós hangszerek és az erőteljes, aszimmetrikus ritmika, így nem véletlenül tartják a 20. századi repertoár talán legvirtuózabb zenekari darabjának számító Tavaszi áldozat rokonának. A párhuzamról meggyőződhetnek a november 11-i zeneakadémiai koncertre jegyet váltók is, hiszen a koncert második felében éppen a pogány orosz rítusokat megidéző Stravinsky-mű hangzikel.

Az egyes előadásokra szóló jegyek mellett a készlet erejéig továbbra is elérhetők a Zeneakadémia Koncertközpont 2014 őszi bérletei, melyek három-három koncertet foglalnak magukba, mintegy 20%-os kedvezményt kínálva. A jegyek és bérletek megválthatók a Zeneakadémia honlapján, illetve a nyári nyitva tartás szerint a Liszt Ferenc téri jegypénztárában.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.